Lintjesregen in Zaanstad 2025 

13 mei 2025, 09:42

22 Koninklijke onderscheidingen voor bijzondere Zaankanters 

Op 25 april reikte burgemeester Jan Hamming aan 22 Zaankanters een lintje uit, omdat zij zich op een bijzondere manier hadden ingezet voor de gemeenschap. 20 mensen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, twee mensen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse Lintjesregen die dat jaar werd georganiseerd in De Bullekerk in Zaandam.

Nieuw: landelijk thema 2025 Voor het eerst kreeg de Lintjesregen van 2025 een landelijk thema mee: ‘Nederland verdient een lintje!’ Nederland is namelijk ‘Europees kampioen’ vrijwilligerswerk. Daarom zegt een lintje méér dan alleen iets over individuele inzet en toewijding – die op zich al bijzonder is. Elk lintje verteld een klein verhaal over Nederland. Over een maatschappij waarin mensen voor elkaar klaarstaan, waar we elkaars inzet waarderen en het goede in de ander zien.

Elke voordracht komt vanuit de samenleving. Iedereen kan elkaar voordragen. Lintjes zijn ván Nederlanders, vóór Nederlanders. Wel zijn vrouwen en mensen met een migratieachtergrond landelijk ondervertegenwoordigd in de Lintjesregen. Sommige bevolkingsgroepen zijn mogelijk minder bekend met de mogelijkheden en de voordrachtprocedure. Daar ligt een uitdaging waar alle betrokken instanties zich de komende jaren voor gaan inzetten. 

Over de onderscheidingen 
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. 

De graad weerspiegelt de uitstraling en het bereik van de verdiensten. Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het meestal om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Bij de graad Lid gaat het om personen die vooral lokaal verdienstelijk zijn (dus binnen de gemeentegrenzen). 

De volgende personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: 

De heer Piet Boonstra is al sinds de jaren 70 als vrijwilliger actief voor Voetbalvereniging Blauw Wit in West-Knollendam. Daarnaast heeft hij negen jaar lang geholpen bij het patiëntenvervoer van het Zaans Medisch Centrum. Sinds 2014 is hij actief als verkeersregelaar, wedstrijdbegeleider en meer bij Le Champion. 

De heer Ben van der Maat is al 33 jaar actief voor Voetbalvereniging Sporting Krommenie, voorheen GVO, onder meer als teamleider, elftalleider, hoofdleider pupillen. Daarna was hij jeugdvoorzitter en lid van de fusiecommissie. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de organisatie en inkoop van de kantine en de verduurzaming van het complex. Vanaf 2019 is hij vrijwilliger bij de Stichting de Kalverpolder, waar hij beheerwerkzaamheden verricht om dit Natura 2000-gebied te behouden. 

Mevrouw Lia Konijn is sinds de jaren 90 actief als vrijwilliger en bestuurder bij diverse organisaties in Zaandijk. Ze startte haar activiteiten bij Stichting Zaandijk 500 jaar, waarna ze zich aansloot bij Stichting Zaandijk Leeft, Stichting Het Weefhuis en Stichting De Beeldentuin. Tot recent was ze ook actief bij zeilvereniging De Onderlinge in Zaandam en was daar acht jaar lid van de evenementencommissie. 

De heer Henk Kooi werkte 43 jaar voor de politie, waaronder elf jaar als coördinator binnen het zorg- en veiligheidshuis. Buiten zijn werk heeft hij twee Syrische vluchtelingen opgevangen en begeleid naar zelfstandigheid. Daarnaast is hij al 35 jaar actief als vrijwilliger, onder andere bij de Protestantse Kerk, atletiekvereniging AV Zaanland en als voorzitter van Stichting Present Zaanstreek. 

De heer Jan Lambert Stavast is al tientallen jaren vrijwilliger bij diverse organisaties. Hij was betrokken bij de fusie van kerken in Zaandam en is nog steeds actief bij de Protestantse Gemeente Zaandam. Eerder was hij secretaris bij korfbalvereniging ZKC31 en hij verzorgt al 24 jaar koffie en thee bij Evean Nieuw Groenland, waar hij ook penningmeester en voorganger is. Daarnaast is hij penningmeester bij muziekschool Fluxus, helpt hij bij het Zaans Medisch Centrum en is hij bestuurslid van het Westzijderkerkkoor, waar hij ook zingt. 

De heer Joop Gruijs is al 60 jaar actief in de sportvisserij en heeft zich ingezet voor zowel jeugd als senioren bij de Hengelsport Vereniging Zaanstreek (HVZ). Daarnaast was hij tussen 1965 en 1997 lid van de vrijwillige brandweer, onder meer als bevelvoerder en trainer, en beheert hij tot op heden het brandweerarchief van Koog aan de Zaan. 

Mevrouw Anneke Hoogmoed-Zant verzorgde bij MG TTO, een vereniging van MG pre-war owners Holland, 15 jaar lang de correspondentie, verspreidde de clubbladen en organiseerde evenementen voor de 450 leden. Sinds 2002 is ze activiteitenbegeleidster bij het Erasmushuis, waar ze bewoners ondersteunt tijdens activiteiten en bij externe uitstapjes. 

De heer Jan Kluft is al meer dan 60 jaar actief in de financiële wereld als oprichter van Paerel Investment BV, waarmee hij duurzame en innovatieve ondernemingen ondersteunt. Sinds 1968 is hij vrijwilliger bij de Zaanse postzegelvereniging De Posthoorn, waar hij voorzitter en veilingmeester is. Hij organiseert veilingen, benefietevenementen en droeg bij aan onderzoek naar de postale geschiedenis van de Zaanstreek. 

De heer Cor Meijer heeft zich tientallen jaren ingezet bij de Belastingdienst als secretaris en voorzitter van medezeggenschaps- en ondernemingsraden, zowel op directie- als landelijk niveau. Bij vakbond CNV vervulde hij bestuursfuncties en was hij vakbondsconsulent. Sinds 1979 is hij vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Zaandam Noorderkerk en sinds 2015 tweede secretaris van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. 

Mevrouw Nora Sterk-van Meerland is al meer dan 40 jaar een betrokken vrijwilliger in de Zaanstreek. Ze was actief bij de speel-o-theek, basisscholen en voetbalvereniging PSCK. Tegenwoordig zet ze zich in voor Buurtcentrum de Bovenkruier, waar ze als gastvrouw en organisator werkt en sinds 2022 een Alzheimercafé verzorgt. Bij Zeilvereniging De Onderlinge beheert ze sinds 2012 de boekhouding en ondersteunt ze in de kantine. Daarnaast is ze sinds 2022 bestuurslid van Stichting Ziekenhuis Mount Selinda, waar ze de boekhouding verzorgt en fondsen werft. 

De heer Marcel Joosen is al meer dan 40 jaar actief als dirigent van diverse Noord-Hollandse koren en staat bekend om zijn energieke en inspirerende leiding. Hij was ook decennialang docent bij de muziekschool in Zaanstad, waar hij zich inzette voor muziekonderwijs, talentontwikkeling en innovatieve zangopleidingen. Hij startte met een zangopleiding musical en lichte muziek van waaruit enkele professionele musici zijn voortgekomen. 

Mevrouw An Winters-Reinders is al vele jaren een toegewijde vrijwilliger bij Evean Guisveld te Zaandijk en zet zich minimaal drie keer per week in voor de bewoners van het verpleeghuis. Ze begeleidt wandelingen en heeft een muziekochtend geïnitieerd die bewoners terugbrengt naar gelukkige herinneringen. Daarnaast is ze actief bij het inloopkoor en ondersteunt diverse activiteiten zoals koken, muziekavonden, spelletjes en bingo. 

De heer Martin van der Hoorn is een toegewijde vrijwilliger die zich al jarenlang inzet voor diverse organisaties. Hij begon als conciërge op een basisschool, was twintig jaar sluiswachter en is bij voetbalclub SVA verantwoordelijk voor inkoop, voorraadbeheer en de jaarlijkse tombola. Sinds 2012 rijdt hij voor de Stichting Vrijwilligersvervoer. 

Mevrouw Tine Postma-Advokaat heeft zich decennialang ingezet als vrijwilliger bij korfbalvereniging ZKC ’31, de Voedselbank Zaanstreek en diverse maatschappelijke initiatieven. Bij de Noorderkerk vervulde zij vele bestuurlijke functies. Daarnaast ondersteunde zij een gevlucht Afghaans gezin en was ze betrokken bij de oprichting van SchuldHulpMaatje Zaanstad. Sinds kort werkt zij als zorgvrijwilliger bij Hospice Het Tij. 

De heer Henk Pirovano is al sinds jonge leeftijd actief als vrijwilliger bij diverse Zaanse sportverenigingen. Hij begon als jeugdleider bij voetbalvereniging GVO en was jarenlang hoofd- en jeugdtrainer bij SVA, waar hij ook betrokken was bij het clubblad en onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast was hij wedstrijdklokker bij zwemvereniging AZVD en begeleidde Nordic Walking groepen bij Atletiekvereniging Lycurgus. Sinds 2021 organiseert hij wekelijkse wandeltochten bij wandelvereniging De Laatste Loodjes. 

De heer Onno Elema zet zich al decennialang onbaatzuchtig in voor de medemens. Hij behartigt huurdersbelangen als voorzitter en penningmeester bij meerdere bewonersorganisaties en leidt het Huurdersoverleg Zaanstreek. Sinds 2001 vervult hij diverse rollen bij het Rode Kruis, van chauffeur en hulpverlener tot coördinator en gastdocent. Hij is bovendien actief als maatschappelijk hulpverlener en biedt ondersteuning aan vluchtelingen in de noodopvang. 

De heer Rik Jansen is een toegewijde vrijwilliger die zich sinds 1984 inzet voor voetbalclub SVA als jeugdleider, organisator en bestuurslid. Hij beheert de website, het archief en fungeert als geluidstechnicus. Daarnaast is hij voorzitter van de Harddraverij Vereniging Assendelft, waar hij het jaarlijkse kortebaanevenement nieuw leven inblies. 

Mevrouw Anneke Steemers-Spit heeft zich jarenlang als vrijwilliger ingezet voor de gemeenschap in Koog aan de Zaan en Zaandijk. Ze was initiatiefnemer van de Stichting Koogerpark en richtte de Historische Vereniging Koog-Zaandijk op. Daarnaast speelde ze een cruciale rol bij het buurthuis Het Brandtweer en verschillende sociale projecten. Sinds 2014 runt ze chocolaterie De Cacaoboom, een geliefde ontmoetingsplek, die ze in 2025 zal sluiten om van haar pensioen te genieten. 

De heer Joop Lodewijk zet zich al jarenlang in voor de gemeenschap van Zaandam-Zuid. Hij heeft zich als vrijwilliger ingezet voor bewonerscommissies, duurzaamheidsprojecten en verkeersgroepen, waarbij hij buurtbewoners motiveert en belangen behartigt. Daarnaast droeg hij bij aan de oprichting van de Partij voor de Ouderen en zorgt hij sinds 2014 voor sfeer en muziek tijdens de Damloop by night. 

Mevrouw Anita Sewsahai Hanoeman zet zich al decennialang vrijwillig in voor kansarme kinderen en vrouwen in India en Suriname via de Indian Light Foundation. Ze organiseert culturele evenementen, ondersteunt onderwijsprojecten en helpt vrouwen economisch zelfstandig te worden. Daarnaast coördineert ze een leesproject in Suriname, is ze actief bij de Radha Krishna Mandir en vervulde bestuurlijke en mentorrollen bij diverse maatschappelijke organisaties in Nederland. 

De volgende personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 

De heer Piet Neeft rijdt sinds 2010 als chauffeur voor Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek en werkt sinds 2020 in het magazijn van de Voedselbank. Hij is actief bij Bridgevereniging Krommenie en organiseert bridgewedstrijden bij de kerk en bij een verzorgingshuis, waarvan de opbrengst naar goede doelen en bewonersactiviteiten gaat. Daarnaast is hij sinds 1978 scheidsrechter bij Sporting Krommenie en was gedurende vier jaar bondscoach van het Nationaal Handbal Rolstoelteam, waarmee hij dit team naar Europese successen leidde: tweemaal Europees Kampioen. 

De heer Hans Ter Veen is de oprichter van Sportschool Westerkoog en zet zich sinds 2005 in voor kansarme jongeren, waarbij hij hen niet alleen sportvaardigheden leert, maar ook discipline en zelfvertrouwen bijbrengt. Hij organiseert clinics, werkt samen met politie en brandweer en begeleidt jongeren met een taakstraf. Ondanks uitdagingen heeft hij de sportschool behouden en zelfs uitgebreid naar Assendelft, met als doel sociale sportscholen in elke wijk van Zaanstad te realiseren.