Natuurvriendelijk isoleren

Bij het isoleren van uw woning moet u rekening houden met beschermde diersoorten die in spouwmuren, daken en gevels leven, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en mussen. Als deze diersoorten in uw woning aanwezig zijn, moet u ze een nieuwe woonplek geven voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen. Dit kan een gecertificeerd isolatiebedrijf voor u regelen, zodat u geen vergunning nodig heeft.

Gecertificeerd isolatiebedrijf

Een natuurvriendelijk isolatiebedrijf houdt zich aan strenge regels. Het isolatiebedrijf maakt het gebouw op een diervriendelijke manier ongeschikt als verblijfplaats voor vleermuizen. Zodat er geen vleermuizen aanwezig zijn tijdens het isoleren. Waardoor dit geen negatieve gevolgen heeft voor de vleermuizen.

Ze plaatsen nieuwe woonruimtes zoals nestkasten en houden rekening met de natuurkalender om de dieren niet te verstoren op hun verblijfplaats. Op Natuurvriendelijkisoleren.nl vindt u meer informatie en een lijst met gecertificeerde isolatiebedrijven.

Geen vergunning nodig

De gemeente Zaanstad werkt aan een plan om beschermde diersoorten beter te beschermen. Dit plan helpt om in de toekomst vergunningen te vereenvoudigen. Tot die tijd kunt u via gecertificeerde bedrijven isoleren zonder aparte vergunning.

Subsidie

U kunt ook subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie en buitendakisolatie. Dit is de subsidie voor verduurzaming van woningen (ISDE). Meer informatie over subsidie voor isolatiemaatregelen vindt u op de website van Rijksoverheid.

De gemeente huurt een bureau in om de leefomgeving van de beschermde diersoorten te onderzoeken. Het ecologisch bureau Van der Goes en Groot voert deze onderzoeken uit. U kunt de onderzoekers in uw buurt tegenkomen. Vaak ook in de avond en nacht omdat vleermuizen juist dan actief zijn. De onderzoekers zijn herkenbaar aan hun reflecterende hesjes. Ze lopen of fietsen rond en hebben apparatuur mee zoals verrekijkers, warmtekijkers en geluidsdetectoren. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de buitenkant van gevels bekijken, om te zien welke woningen vleermuizen gebruiken. 

Op dit moment zijn de onderzoeken in het eerste deel van Zaanstad klaar. In het najaar van 2024 verwacht heeft de Omgevingsdienst voor de corporaties een vergunning te verleend. Zij kunnen hun woningen in dit deel van Zaanstad isoleren. Vanaf maart 2025 start het tweede deel. U kunt de onderzoekers dan weer tegenkomen in Assendelft, Westzaan en een deel van Krommenie.

Hoe we de beschermde diersoorten in Zaanstad gaan beschermen beschrijven we in het plan. Hiervoor onderzoeken we waar in Zaanstad beschermde diersoorten leven. In het plan beschrijven we hoe we de dieren gaan beschermen. Met dit plan kunnen we een vergunning aanvragen bij de Omgevingsdienst voor de hele gemeente. We verwachten dat dit begin 2026 klaar is. Inwoners en corporaties hoeven dan ook niet meer zelf een vergunning aan te vragen om te mogen isoleren.

 Tot die tijd hebben we de opdracht om verblijfplaatsen, waaronder kraamkasten, te maken in gemeentelijk vastgoed.