Intaketafel
Heeft u een ingewikkeld bouwplan dat niet past binnen het Omgevingsplan? En wilt u weten of het haalbaar is om voor uw plan een vergunning te krijgen? Dan kunt u uw plan laten beoordelen door de gemeente voordat u een vergunning aanvraagt. In dit geval begeleidt de gemeente Zaanstad u in het beoordelen van het plan. Deze plannen bespreekt de gemeente eerst aan de intaketafel.
Is uw plan geschikt?
Via de Wegwijzer omgevingsintitiatief kunt u kijken of uw plan geschikt is voor de intaketafel. Is uw plan geschikt? Dan vindt u aan het einde van de wegwijzer ook het intakeformulier.
Plan indienen
U kunt een plan indienen via het intakeformulier. Zorg ervoor dat u daarbij alle informatie inlevert die nodig is. Bekijk hieronder wat u inlevert bij uw aanvraag.
Wat gebeurt er hierna?
Hierna gaat uw plan naar de intaketafel. Aan deze tafel gaat de gemeente uw plan bespreken en beoordelen. Dit is een intern overleg. U bent hier als initiatiefnemer niet zelf bij aanwezig. Met dit overleg bepalen we of uw plan wenselijk is. We bekijken of het plan past binnen de omgevingsvisie, de strategische doelen van gemeente en de 6 Zaanse opgaven. Zo weet u snel of uw plan wenselijk is. En of het dus zin heeft om uw plan verder uit te werken.
De volgende stap: omgevingstafel
Blijkt uit de intaketafel dat uw plan wenselijk is? Dan kunnen we uw plan verder bespreken aan de omgevingstafel. Aan de omgevingstafel bespreken we met elkaar of uw plan haalbaar is.
Online Intakeformulier
Dit vult u volledig in. U geeft de volgende informatie:
- Uw contactgegevens.
- Locatie van uw plan.
- Wat houdt het plan in?
- Hoe draagt het plan bij aan de 6 Zaanse opgaven?
- Geef de strijdigheden met het Omgevingsplan aan. Upload ook de gegevens van het voormalig bestemmingsplan: de kaart (bouwlocatie en omgeving met de straal van 100 meter), en de regels die over uw plan gaan.
- Wijze van participatie. Dat wil zeggen: geef aan hoe u de omgeving heeft betrokken (of gaat betrekken) bij uw plan. Hoe staat de omgeving tegenover uw plan? Zie hiervoor ook het Zaans Participatieprotocol.
Planschets van uw plan.
Dit kan een tekening of tekeningenboekje zijn. Of een presentatie of document met een schetsontwerp van het plan. Neem hierin in ieder geval deze informatie op:
- Toelichting op uw plan.
- Geef ook aan waarom u vindt dat de gemeente zou moeten meewerken aan uw bouwplan. Ook al past het niet in het Omgevingsplan.
- Betrek ook de ‘Vijf principes’ uit de ‘Zaanse Omgevingsvisie 2040 en verder – Ruimte maken voor morgen’. Dit in relatie met het deelgebied waarin uw plan zich bevindt.
- Omschrijving van de functie(s) en activiteit(en).
- Situatietekeningen van de bestaande situatie en nieuwe situatie: van het eigen perceel.
- Situatietekeningen van de bestaande situatie en nieuwe situatie: van de omgeving. Geef de omgeving weer en daar aanwezige functies. Bijvoorbeeld in een straal van 100 meter rond het bouwplan.
- Schetsontwerp: plattegronden, doorsneden en geveltekeningen van de nieuwe situatie. Indien van toepassing ook van de bestaande situatie.
- Zorg dat deze op schaal zijn. Er moeten duidelijke maatlijnen op staan. En hoogtematen ten opzichte van het peil.
- Overzicht van bruto vloeroppervlaktes (bvo) en gebruiksoppervlaktes (gbo).
- Bij woningbouw: geef het beoogde woonprogramma aan (huur of koop, en in welke prijssegmenten). Geef ook aan waarom u kiest voor dit woonprogramma.
- Parkeeroplossing voor autoparkeren en fietsparkeren. Doe dit op basis van het parkeerbeleid van de gemeente Zaanstad.
- U heeft direct inzicht in de wenselijkheid van een plan.
- U krijgt sneller een reactie op uw ideeën en plannen.
- Er vindt een integrale afweging van uw plan plaats.
- U kunt mogelijk kosten besparen.
- De kwaliteit van uw plan wordt hoger.
- U krijgt meer inzicht in het proces.
- Het plan lijkt wenselijk. Nader onderzoek naar de haalbaarheid is nodig. Verwijzing naar de omgevingstafel.
- Het plan is zo groot dat het een gebiedsontwikkeling is. Verwijzing naar het proces van gebiedsontwikkeling.
- Het plan is gebied overstijgend, verwijzing naar het strategisch platform.
- Het plan lijkt niet wenselijk (en dus niet kansrijk). Het advies is om geen omgevingstafel aan te vragen, en ook geen vergunningaanvraag.
De 6 Zaanse opgaven zijn:
- verstedelijking
- economie
- kansgelijkheid
- duurzaamheid
- veiligheid
- gezondheid
Bekijk hoofdstuk 5 van de Omgevingsvisie voor meer uitleg over de 6 Zaanse opgaven.
In het intakeformulier vragen we altijd een korte toelichting waarom het ingediende initiatief aan een of meerdere van deze opgaven voldoet.
Voor behandeling van uw initiatief tijdens het voortraject betaalt u kosten. Dit zijn vaste bedragen per aanvraag. U betaalt deze kosten altijd, ook als wij uw initiatief niet wenselijk vinden of als uw initiatief niet haalbaar blijkt.
Omgevingsoverleg | Kosten |
Intaketafel (vast bedrag per aanvraag) | € 170,30 |
Omgevingstafel (vast bedrag per aanvraag) | € 10.773,15 |