Watervergunning
U hebt een watervergunning nodig als u in of nabij het water of waterkering activiteiten wilt ondernemen. Bijvoorbeeld het onttrekken of lozen van grondwater, het bouwen van een steiger of het dempen/ontgraven van een sloot. Vaak is voor minder ingrijpende activiteiten een melding voldoende, zolang deze aan de algemene regels voldoen.
Als u grondwater wilt lozen op het riool, dan heeft u een beschikking van de gemeente nodig. Deze wordt alleen afgegeven als het niet mogelijk is om te lozen op het oppervlaktewater (zoals sloten, grachten en plassen). Voor lozingen in het oppervlaktewater doet u een aanvraag/ melding bij het waterschap of Rijkswaterstaat. Als u grondwater wilt onttrekken, dan hebt u in altijd een meldingsplicht en afhankelijk van de duur en aantal m3 kan het zijn dat u een vergunning nodig hebt. Ook voor het lozen van grondwater op het oppervlaktewater moet u een watervergunning aanvragen.
Als u huishoudelijk afvalwater op het gemeentelijk riool wilt lozen, dan hebt u geen lozingsvergunning nodig. Voor het aansluiten van een huisaansluiting op het gemeentelijk rioolstelsel hebt u een rioolvergunning nodig. Bij het lozen van bedrijfsafvalwater op oppervlaktewater moet u zich aan het activiteitenbesluit houden. Bij de links kunt u meer informatie vinden over het aanvragen van een nieuwe rioolaansluiting.
Voor bepaalde activiteiten moet toestemming gevraagd worden bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het gaat dan om activiteiten die invloed hebben op (het verzwakken van) dijken en de waterkwaliteit of activiteiten die de doorstroom van water hinderen. Voor het bouwen in/nabij het water vraagt u een watervergunning aan via het omgevingsloket. Voorbeelden van situaties waarbij een vergunning of melding nodig is:
- Steigers, vlonders of beschoeiingen aanleggen
- Dammen of duikers aanleggen
- Watergangen dempen of veranderen
- Kabels en leidingen aanleggen
- Bouwwerken of beplanting plaatsen
- Oppervlaktewater onttrekken of lozen