Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Hoe kan ik een uitkering aanvragen?

(Bijstands-)uitkering

Soms lukt het (even) niet om voor uw eigen inkomen te zorgen. Heeft u geen werk of onvoldoende geld om van rond te komen? Dan komt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een bijstandsuitkering (participatiewet). De bijstandsuitkering is bedoeld om tijdelijk in uw levensonderhoud te voorzien, totdat u weer een baan heeft gevonden. Voor de bijstandsuitkering gelden andere regels dan bijvoorbeeld voor de WW-uitkering.

De gemeente Zaanstad zorgt voor de uitvoering van de bijstandsuitkering, maar helpt u tegelijkertijd bij uw zoektocht naar werk of andere maatschappelijke activiteiten, zoals vrijwilligerswerk. Daarbij kijken we niet naar wat u niet kunt maar juist naar wat u wél kunt. Want iedereen heeft unieke talenten.

Hieronder vindt u meer informatie.

Hoe kan ik een uitkering aanvragen?

Als u 18 jaar of ouder bent, dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Voor het aanvragen van een uitkering neemt u de volgende stappen:

  • stap 1: inschrijven bij Werk.nl als werkzoekende
    Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moet u zich bij het UWV inschrijven als werkzoekende. De gemeente controleert uw inschrijving. Als u niet bent ingeschreven, dan heeft u geen recht op een bijstandsuitkering.

  • stap 2: verzamel de benodigde bewijsstukken
    Voor de aanvraag heeft u een aantal bewijsstukken nodig, zoals een geldig legitimatiebewijs. Een geldig legitimatiebewijs is een paspoort, ID-kaart of een verblijfsdocument. Een rijbewijs is niet voldoenden. Het is handig als u alle bewijsstukken al klaar heeft liggen als u de aanvraag gaat indienen. In onderstaand overzicht vindt u een lijst van bewijsstukken die u nodig heeft. Ook wordt uitgelegd hoe u de bewijsstukken digitaal mee kunt sturen met uw aanvraag.

  • stap 3: uw aanvraag digitaal indienen
    U kunt alleen digitaal een aanvraag indienen. U logt in met DigiD. Zonder DigiD kan een aanvraag niet ingediend worden. Als u een partner heeft, dan moet ook uw partner bij het versturen van de aanvraag inloggen met DigiD. Heeft u moeite met het indienen van een aanvraag, dan kunt u voor hulp terecht bij een Sociaal Wijkteam.

    Vanaf het moment dat u de aanvraag heeft ingediend, heeft de gemeente acht weken de tijd om een beslissing te nemen. Let op: als u niet alle benodigde bewijsstukken heeft bijgevoegd, dan wordt deze termijn verlengd. U krijgt dan bijstand vanaf de dag dat u de aanvraag heeft gedaan. 

  • stap 4: uitnodiging door het Sociaal Wijkteam voor een intakegesprek
    Na het indienen van uw aanvraag krijgt u een uitnodiging voor een startgesprek bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. Bent u jonger dan 27 jaar? Dan is dat bij het Jongerenloket. Binnen vijf dagen wordt er contact opgenomen om een afspraak te maken. U bent verplicht om naar de afspraak te komen.

Woont u in Oostzaan?

Alle inwoners van Oostzaan met een bijstandsuitkering worden geholpen door het team Werk en Inkomen van gemeente Oostzaan. Een aanvraag voor een nieuwe bijstandsuitkering verloopt via het UWV en werk.nl. Meer informatie hierover staat op de website www.oostzaan.nl

Jonger dan 27 jaar

Tot de leeftijd van 27 jaar geldt een zoekperiode van 4 weken om een geschikte opleiding of baan te zoeken. Dit houdt onder andere in een startbijeenkomst en persoonlijke begeleiding. Na deze zoekperiode komt u in aanmerking voor een uitkering.

De zoekperiode gaat in op de dag dat u een bijstandsuitkering aanvraagt.

Uitzonderingen

Alleen als u dak- of thuisloos bent en in de gemeente Oostzaan of Wormerland verblijft, dan kunt u via 14 0 75 een afspraak maken voor een aanvraag.