Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Exploitatievergunning horecabedrijf

Exploitatievergunning horecabedrijf

Horecabedrijf
U hebt een horeca-exploitatievergunning nodig als u in het horecabedrijf logies worden verstrekt en/ of u eten en drinken verkoopt dat mensen direct in uw horecabedrijf of op uw terras kunnen consumeren. Horecabedrijven zijn in ieder geval cafés, restaurants, hotels, pensions, discotheken, buurt- of clubhuizen en zalenverhuur. Een terras kan alleen als onderdeel van een horecabedrijf worden aangevraagd.

De horeca-exploitatievergunning vraagt u aan als:

  • U een horecabedrijf wilt starten of overnemen
  • De rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar VOF)
  • U met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren (zoals van snackbar naar restaurant)

De horeca-exploitatievergunning
Een vergunning is persoons- en locatie gebonden. Bij de vergunning hoort een aanhangsel waarop alle leidinggevenden staan vermeld.

Hebt u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof), dan bent u zowel exploitant als leidinggevende. Bij een rechtspersoon (bijv. BV/NV) worden alle bestuurders of hun gevolmachtigden zowel als exploitanten als leidinggevenden beschouwd.

Als het horecabedrijf geopend is moet één van de leidinggevende aanwezig zijn die ook op het aanhangsel vermeld staat.

Horecabedrijf

U hebt een horeca-exploitatievergunning nodig als u in het horecabedrijf logies worden verstrekt en/ of u eten en drinken verkoopt dat mensen direct in uw horecabedrijf of op uw terras kunnen consumeren. Horecabedrijven zijn in ieder geval cafés, restaurants, hotels, pensions, discotheken, buurt- of clubhuizen en zalenverhuur. Een terras kan alleen als onderdeel van een horecabedrijf worden aangevraagd.

De horeca-exploitatievergunning vraagt u aan als:

  • U een horecabedrijf wilt starten of overnemen
  • De rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar VOF)
  • U met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren (zoals van snackbar naar restaurant)

De horeca-exploitatievergunning
Een vergunning is persoons- en locatie gebonden. Bij de vergunning hoort een aanhangsel waarop alle leidinggevenden staan vermeld.

Hebt u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof), dan bent u zowel exploitant als leidinggevende. Bij een rechtspersoon (bijv. BV/NV) worden alle bestuurders of hun gevolmachtigden zowel als exploitanten als leidinggevenden beschouwd.

Als het horecabedrijf geopend is moet één van de leidinggevende aanwezig zijn die ook op het aanhangsel vermeld staat.

Exploiteren coffeeshop / shishalounge

  • Als u een coffeeshop wilt beginnen, dan heeft u een horeca-exploitatievergunning met aantekening coffeeshop en een gedoogverklaring nodig.
  • Als u een shishalounge wilt beginnen, dan heeft u een horeca-exploitatievergunning met aantekening shishalounge nodig. 

Voor beide soorten vergunningen geldt binnen de gemeente Zaanstad een maximumstelsel. Via de onderstaande links kunt u meer informatie vinden.

Voorwaarden

Om een horeca-exploitatievergunning te kunnen krijgen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De vestiging of de exploitatie van het horecabedrijf is niet in strijd met een geldend bestemmingsplan- of omgevingsplan, beheers verordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit (u kunt dit nakijken op het Omgevingsloket);
  • Het horecabedrijf heeft geen nadelige invloed op de woon- en leefsituatie of de openbare orde en veiligheid in de omgeving;
  • Iedere leidinggevende is minimaal 21 jaar oud;
  • Iedere leidinggevende staat niet onder curatele en is niet in enig opzicht van slechtlevensgedrag;
  • U voldoet aan de regels van integriteit, dit wordt getoetst via de Bibob-procedure.

Aanvraag indienen

Voordat u een aanvraag indient kunt u online de aanvraagformulieren opvragen. Dat doet u door op onderstaande link te klikken. Hier vult u alvast een aantal basisgegevens in over het horecabedrijf. Nadat wij deze gegevens hebben ontvangen, ontvangt u van ons een informatiebrief met daarbij de aanvraagformulieren. In de brief leest u o.a. welke formulieren en documenten u moet aanleveren en hoe u een aanvraag kunt indienen. De aanvraag dient u in tijdens een intakegesprek.

Benodigdheden

Als u een aanvraag wilt indienen, dan levert u de ingevulde formulieren en de in de informatiebrief gevraagde documenten in. Hieronder kunt u lezen om welke documenten onder andere kan worden gevraagd.

  • Een uittreksel van de inschrijving van de onderneming bij de Kamer van Koophandel
  • Een koop-, pacht-, of huurcontract, dan wel eigendomsbewijs van het pand
  • Een volledige en ondertekende van de arbeidsovereenkomst met de leidinggevende(n)
  • Een geldig legitimatiebewijs van de ondernemer(s) en leidinggevende(n) (paspoort/identiteitskaart/verblijfsdocument)
  • Bewijsstukken met betrekking tot de financiering van de onderneming (Bijlagen Bibob-vragenformulier)
  • Een ondernemingsplan

Procedure aanvraag

Voordat de gemeente een beslissing neemt op uw aanvraag, wordt bij diverse instanties advies en informatie opgevraagd. Onderdeel van de behandeling van een aanvraag voor een horeca-exploitatievergunning is de uitvoering van een onderzoek op grond van de Wet Bibob.

De beslistermijn voor een horeca-exploitatievergunning is 8 weken. Zonder geldige vergunning is het verboden om een horecabedrijf te exploiteren.  

Wijzigen of beëindigen horecavergunning

Een aanvraag voor het wijzigen van uw vergunning kunt u online doen.

Voor het bijschrijven van leidinggevende(n) levert u altijd de volgende documenten in:

  • een kopie identiteitsbewijs;
  • een volledige en ondertekende arbeidsovereenkomst;

Een ander wijziging kan zijn het toevoegen van een terras aan een vergund horecabedrijf. Hiervoor levert u een plattegrond tekening in van het terras, met daarop de afmetingen en situering van het terras ten opzichte van het horecabedrijf.

Wilt u de naam van uw horecabedrijf veranderen dan kan dit ook via onderstaande link. Levert u hiervoor een gewijzigde inschrijving van de Kamer van Koophandel in met hierop de nieuwe bedrijfsnaam.

Bij andere wijzigingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 14 075 of stuur een email naar horeca@zaanstad.nl met uw contactgegevens.

Als u besluit de exploitatie van uw horecabedrijf te beëindigen, dan kunt u dit ook online doorgeven.

Ontheffing sluitingstijden

Horecabedrijven van de bestemmingsplancategorie lichte horeca met een sluitingstijd van 00.00 uur kunnen maximaal twee keer per jaar een ontheffing van deze sluitingstijd aanvragen. Dit kan bij bijzondere omstandigheden en tot uiterlijk 02.00 uur.

Als het horecabedrijf ook een vergunning heeft voor een terras kan geen ontheffing worden aangevraagd voor het terras.

 Via onderstaande link vraagt u een ontheffing aan.

Kosten

U betaalt leges voor het aanvragen van een horeca-exploitatievergunning. Deze leges betaalt u altijd, ook als de vergunning uiteindelijk wordt geweigerd.