Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Briefadres

Briefadres

Heeft u tijdelijk geen vast woonadres? Dan kunt u een aanvraag doen voor een briefadres. Daardoor bent u toch opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP) en blijft u schriftelijk bereikbaar voor officiële instanties. Ook moet u ingeschreven staan om een reisdocument, rijbewijs of uitkering aan te kunnen vragen. U kunt niet worden ingeschreven op een postbusnummer of een leeg adres.

De hoofdbewoner van het adres waar u een briefadres aanvraagt moet hiervoor toestemming geven en ervoor zorgen dat u uw post krijgt. Na 6 maanden bekijkt de gemeente opnieuw of u nog in aanmerking komt voor een briefadres.

Heeft u tijdelijk geen vast woonadres? Dan kunt u een aanvraag doen voor een briefadres. Daardoor bent u toch opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP) en blijft u schriftelijk bereikbaar voor officiële instanties. Ook moet u ingeschreven staan om een reisdocument, rijbewijs of uitkering aan te kunnen vragen. U kunt niet worden ingeschreven op een postbusnummer, een adres waar niemand woont en/of een bedrijfsadres..

De hoofdbewoner van het adres waar u een briefadres aanvraagt moet hiervoor toestemming geven en ervoor zorgen dat u uw post krijgt. Na 6 maanden bekijkt de gemeente opnieuw of u nog in aanmerking komt voor een briefadres.

Voorwaarden

U kunt in aanmerking komen voor een briefadres als u:

  • Dak- of thuisloos bent
  • In een instelling verblijft (gezondheidszorg, kinderbescherming of detentie)
  • In een vaartuig of voertuig woont
  • Korter dan 8 maanden in het buitenland verblijft

Meer informatie vindt u via Rijksoverheid: Kan ik mijzelf laten inschrijven op een briefadres?

Als u langer dan acht maanden in het buitenland gaat wonen, bent u verplicht uw vertrek uit Nederland en uw adres in het buitenland door te geven aan de gemeente.

Aanvragen met DigiD

Een aanvraag voor een briefadres doet u online met DigiD. Neem onderstaande informatie zorgvuldig door voordat u inlogt.

Bij uw aanvraag moet u de volgende stukken uploaden:

  • Een ondertekende toestemmingsverklaring (zie hieronder) van de briefadresgever

 

  • Kopie van een geldig paspoort, Nederlandse identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs van de briefadresgever

 Daarnaast stuurt u in de volgende gevallen extra bewijsstukken mee:

  • Als u beroepsmatig op een schip woont: een arbeidsovereenkomst, uittreksel van de Kamer van Koophandel of een werkgeversverklaring
  • Als u niet beroepsmatig op een schip woont: bewijs van betalingen van havengelden of andere bewijsstukken waaruit blijkt dat u op een schip woont
  • Als uw nieuwe woonruimte nog niet door u bewoond kan worden: een bewijs van de verkoop / einde huur van de oude woning en een bewijs van het koop- / huurcontract van de nieuwe woning
  • Als uw woning ontruimd is: de uitspraak van de kantonrechter
  • Als u korter dan 8 maanden in het buitenland verblijft: bewijsstukken die aantonen wanneer u vertrekt en wanneer u weer terugkeert
  • Als u in een instelling verblijft: bewijsstukken die uw verblijf in deze instelling aantonen
  • Als u in een camper, tuinhuis of vakantiewoning verblijft: bewijsstukken van de camping of het vakantiepark dat u zich daar niet mag inschrijven

Zorg ervoor dat u alle noodzakelijke documenten digitaal beschikbaar heeft. U kunt ze dan sneller uploaden bij de aanvraag. Heeft u deze documenten niet digitaal beschikbaar? Dan duurt het langer om het formulier in te vullen en kan het gebeuren dat uw toegang via DigiD om veiligheidsredenen wordt verbroken.

Online een aanvraag voor een briefadres indienen is eenvoudig en het snelste. Maar het kan zijn dat het u niet lukt omdat u bijvoorbeeld geen Digid heeft. Bel dan 14 075. U wordt dan verder geholpen.

 

Na de aanvraag

U krijgt binnen ongeveer zes weken bericht of wij uw verzoek in behandeling kunnen nemen. Mocht uw briefadres toegekend of afgewezen worden, dan wordt de brief per post opgestuurd naar het adres dat u als briefadres hebt opgegeven. Het kan zijn dat wij u om extra gegevens vragen of u uitnodigen op het stadhuis.

De beoordeling of u een vast adres in Nederland heeft, wordt getoetst aan de wet- en regelgeving. Het kan dus zijn dat de gemeente vaststelt dat u wel een vast woonadres heeft en geen recht heeft op een briefadres op grond van deze wet- en regelgeving. Als uw briefadres is toegekend, dan wordt u met dat adres geregistreerd in de BRP. U wordt dan uitgeschreven van uw oude adres.

Wijzigt uw situatie en maakt u geen gebruik meer van een briefadres, dan bent u verplicht uw adreswijziging door te geven.