Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Fundering

Fundering

In Zaanstad staan veel panden op (korte) houten funderingspalen. Met name grenenhout is kwetsbaar voor bacteriële aantasting. Hierdoor neemt de draagkracht van de fundering af en ontstaat er schade aan een pand. Funderingsherstel is dan noodzakelijk.
Rond 1970 pas is het gebruik van grenenhout bij funderingen van woongebouwen niet meer voorgeschreven.
U bent als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning. Daar hoort de fundering bij. De gemeente is verantwoordelijk voor zorg van de naleving van het bouwbesluit en de woningwet. Wanneer het zakkingsgedrag van een woning aanleiding geeft voor zorg kan de gemeente Zaanstad contact met u opnemen.

Op de site www.funderingen.zaanstad.nl staat alle informatie over funderingsproblemen en funderingsherstel.

In Zaanstad staan veel panden op (korte) houten funderingspalen. Met name grenenhout is kwetsbaar voor bacteriële aantasting. Hierdoor neemt de draagkracht van de fundering af en ontstaat er schade aan een pand. Funderingsherstel is dan noodzakelijk. Rond 1970 pas is het gebruik van grenenhout bij funderingen van woongebouwen niet meer voorgeschreven.

U bent als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning. Daar hoort de fundering bij. De gemeente is verantwoordelijk voor zorg van de naleving van het bouwbesluit en de woningwet. Wanneer het zakkingsgedrag van een woning aanleiding geeft voor zorg kan de gemeente Zaanstad contact met u opnemen.

Op de site www.funderingen.zaanstad.nl staat alle informatie over funderingsproblemen en funderingsherstel.

Zelf meetrapport inzien

De gemeente Zaanstad monitort de fundering van uw woning. Dit gebeurt door middel van meetbouten in uw gevel. De metingen door deze meetbouten vertellen of uw woning verzakt. Om uw meetrapport in te kunnen zien, maakt u een account aan op Zamo Zaanstad. Nadat u een account heeft gemaakt, kunt u met uw e-mailadres en wachtwoord inloggen op Zamo Zaanstad. U kunt het meetrapport downloaden. Op uw profielpagina kunt u een vinkje aanzetten. U krijgt dan een e-mail zodra er nieuwe meetgegevens beschikbaar zijn. U geeft dan ook toestemming om nieuws van het funderingsloket van de gemeente te ontvangen.

Let op: De toepassing werkt niet met een verouderde browser. Gebruik Chrome, Edge, Firefox, Safari of een andere ge-update browser.

Funderingsloket

Voor informatie en advies over funderingsonderzoek en funderingsherstel kunt u contact opnemen met het Funderingsloket (voorheen Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel (GAF)) via 075 - 655 22 27 of door een e-mail te sturen naar funderingsloket@zaanstad.nl. U kunt door contact op te nemen ook een meetrapport opvragen bij afdeling Handhaving en informatie vragen over risicoanalyses van afdeling Beheer die betrekking hebben op werken in de openbare ruimte.

Als u al een subsidie voor funderingsonderzoek hebt aangevraagd, dan kunt u met uw zaaknummer en pincode informatie over de subsidie opvragen via Mijn Zaak. Overige vragen over subsidies kunt u stellen aan het subsidiebureau via het algemeen telefoonnummer 14 0 75.

Kaart funderingsgegevens

In de kaart met funderingsgegevens vindt u informatie over onderzochte woningen, de kwaliteitsklassen van deze woningen en of de funderingen van deze woningen hersteld zijn.

Oorzaak funderingsproblemen

Funderingsproblemen in Zaanstad worden veroorzaakt door bacteriën die de houten funderingspalen beschadigen. Vooral grenenhout is vatbaar voor bacteriën. Bacteriën eten zich als het ware een weg door de paal. Dit proces gaat heel langzaam. Het kan wel 40 tot 70 jaar duren voordat schade zichtbaar wordt. Hierbij moet u denken aan scheurvorming, scheefstand, opbollen van de gevels of vloeren en klemmen van ramen en deuren.

Ook andere problemen of een combinatie van problemen kunnen er voor zorgen dat een bouwwerk verzakt. Bijvoorbeeld houtrot door schimmels omdat de funderingspalen droog staan, negatieve kleef bij korte palen (nazakkende of ook wel inklinkende grond gaat als het ware aan de paal hangen) en de invloed van verbouwingen of wijzigingen in het gebruik van het pand.

Als u twijfelt over de kwaliteit van uw fundering, dan kunt u een funderingsonderzoek laten doen. Funderingsonderzoek laat goed zien wat de kwaliteit en de verwachte levensduur van de fundering van uw pand is.