Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Vergunning glazenwassers

Openbare Orde en Veiligheid (OOV)

De afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV) werkt aan het verhogen van de veiligheid in de stad.

Dit gaat zowel over rampenbestrijding en crisisbeheersing als over het voorkomen en bestrijden van overlast en criminaliteit. OOV werkt veel samen met partners als politie, brandweer en het openbaar ministerie. De afdeling ondersteunt de burgemeester bij de uitoefening van haar taak op het gebied van openbare orde en veiligheid. Ook geeft OOV het gemeentebestuur advies over uiteenlopende kwesties op het gebied van orde en veiligheid.

Vergunning glazenwassers

Als u binnen gemeente Zaanstad de activiteit glazenwassen uit wilt voeren en/of een glazenwassersbedrijf heeft in Zaandam-Oost heeft u een exploitatievergunning nodig. Vanaf 1 juli 2024 bent u verplicht om een vergunning te hebben.

Waarom een vergunningenstelsel?

Malafide glazenwassers zorgen voor overlast in de samenleving. Ze intimideren klanten en andere glazenwassers, binnen én buiten Zaanstad. Ook krijgen we signalen van bedreigingen, geweld, fraude en mensenhandel. We kiezen voor een vergunningplicht om criminaliteit tegen te gaan en te zorgen voor een eerlijke branche zodat u met een gerust hart uw beroep uit kunt oefenen.

Moet ik een vergunning aanvragen?

U bent verplicht een vergunning aan te vragen wanneer u de bedrijfsmatige activiteit glazenwassen uitvoert in de gemeente Zaanstad op de particuliere markt en/of wanneer uw glazenwassersbedrijf gevestigd is in Zaandam-Oost.

De vergunningplicht geldt voor bedrijven die:

  • In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staan ingeschreven met een of meerdere van de SBI-codes 81.2 (Reiniging), 81.21 (Interieurreiniging van gebouwen), 81.22 (Gespecialiseerde reiniging van gebouwen en industriële reiniging), 81.22.1 (Glazenwassen), 81.22.9 (Overige gespecialiseerde reiniging) en 81.29 (Overige reiniging);
  • Zich, ongeacht de inschrijving in het Handelsregister en daarbij geregistreerde SBI-code(s), feitelijk (deels) bezighouden met de uitvoering van de bedrijfsmatige activiteit glazenwassen op de particuliere markt.

Er zijn 3 situaties mogelijk:

1. Wilt u glazen wassen bij particulieren in de gemeente Zaanstad, dan heeft u een Exploitatievergunning – uitoefening nodig.

2. Als uw bedrijf gevestigd is in Zaandam-Oost* en u de particuliere markt dient, dan moet u een Exploitatievergunning - vestiging aanvragen.

3. Als u glazen wilt wassen in de gemeente Zaanstad én uw bedrijf is gevestigd in Zaandam- Oost* dan moet u een Exploitatievergunning - uitoefening en vestiging aanvragen.

* Onder Zaandam-Oost vallen de wijken: Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld, Kogerveldwijk,  Rosmolenwijk en Zaandam-Zuid. Wilt u weten of uw bedrijf in een van deze wijken gevestigd is?
Controleer dit met de wijk- en buurtkaart van het CBS.

Let op: bent u niet werkzaam als glazenwasser of heeft u geen bedrijf dat de dienst glazenwassen aanbiedt aan particulieren, dan kan het zijn dat u geen vergunning aan hoeft te vragen. Vul de beslisboom Meerkeuzevragen Vergunningsplicht glazenwassen in om te controleren wat voor u van toepassing is.

Voorwaarden

Om een exploitatievergunning te kunnen krijgen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Zowel de exploitant als de bedrijfsleider staan niet onder curatele of bewind en zijn niet in enig opzicht van slechtlevensgedrag;
  • U voldoet aan de regels van integriteit, dit wordt getoetst via de Bibob-procedure;
  • De vestiging van het bedrijf is niet in strijd met het tijdelijke omgevingsplan (u kunt dit nakijken op het Omgevingsloket);
  • Er mag drie jaar voor de indiening van de vergunningaanvraag geen vergunning van de exploitant of een van de bedrijfsleiders van het bedrijf zijn ingetrokken wegens het aantasten van de openbare orde, aantasting van het woon- en leefklimaat. Een bedrijf mag ook niet om deze redenen gesloten zijn geweest.

Aanvraag indienen

Voordat u een aanvraag indient kunt u online het aanvraagformulier en Bibob-vragenformulier opvragen. Dat doet u door op onderstaande link te klikken. Hier vult u alvast een aantal basisgegevens in over het bedrijf. Nadat wij deze gegevens hebben ontvangen, ontvangt u van ons een informatiebrief met daarbij de formulieren. In de brief leest u naast de aanvraagformulieren welke documenten u onder andere moet aanleveren en binnen welke termijn u een aanvraag moet doen. De aanvraag dient u digitaal in.

Meerkeuzevragen Vergunningsplicht glazenwassen

Procedure aanvraag

Voordat de gemeente een beslissing neemt op uw aanvraag, wordt bij diverse instanties advies en informatie opgevraagd. Onderdeel van de behandeling van een aanvraag voor een exploitatievergunning is de uitvoering van een onderzoek op grond van de Wet Bibob.

De beslistermijn voor een exploitatievergunning is 8 weken nadat een aanvraag is ingediend.

Kosten

U betaalt leges voor het aanvragen van een exploitatievergunning. Deze leges betaalt u altijd, ook als de vergunning uiteindelijk wordt geweigerd. . Een exploitatievergunning glazenwassen kost € 1877,95 

Meer informatie