Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Hoe kan erfpacht omgezet worden naar vol eigendom?

Vastgoed en grond

De gemeente Zaanstad is eigenaar van verschillende gebouwen en stukken grond. In het kadaster kunt u vinden wie eigenaar is van welk stuk grond. Een aantal van die stukken grond is uitgegeven in erfpacht. Er is ook een deel dat de gemeente Zaanstad te koop aanbiedt.  Soms kunnen stukken grond gekocht worden of kan het recht van erfpacht omgezet worden naar vol eigendom.

Hoe kan erfpacht omgezet worden naar vol eigendom?

Als uw woning op erfpachtgrond van de gemeente staat, kan het interessant zijn om het recht van erfpacht om te zetten naar vol eigendom. (Dit geldt ook als de erfpachtcanon voor 50 of 75 jaar is afgekocht).
U kunt gratis een vrijblijvende offerte aanvragen. Als de looptijd van een eerdere offerte verstreken is, dan kan opnieuw een offerte aangevraagd worden. Daarvoor geldt dan een nieuwe peildatum met mogelijk een ander bedrag als resultaat.
Zolang de gemeente het vastgestelde beleid niet intrekt is het mogelijk de erfpachtgrond te kopen.

Het kopen van erfpachtgrond heeft geen gevolgen voor de Onroerend Zaakbelasting en Huurwaardeforfait aangezien bij de bepaling van de WOZ-waarde al uitgegaan wordt van de grondwaarde gebaseerd op vol eigendom.

Kosten erfpachtgrond kopen

De kosten voor het kopen van erfpachtgrond wordt door de gemeente koopsom genoemd en deze is voor iedere erfpachtgrond anders. De gemeente gebruikt hiervoor een rekenmethode, waarbij onder andere de WOZ-waarde een rol speelt. Ook of de canon is afgekocht of jaarlijks canon wordt betaald, is van invloed op de koopsom van de erfpachtgrond.
De koopsom is geen vast bedrag maar afhankelijk van een aantal onderdelen(parameters) zoals de WOZ-waarde. Als deze wijzigt, wijzigt ook de koopsom. Heeft u een offerte ontvangen, dan blijft de in de offerte vermelde koopsom geldig tot de in de offerte genoemde peildatum.

De gemeente brengt verder geen extra kosten in rekening. De kosten van eigendomsverkrijging, de zogenaamde ‘kosten koper’ zijn wel voor uw rekening. Voor een juiste opgave van de bijkomende kosten wordt geadviseerd contact op te nemen met de door u gekozen notaris.

Nieuwe parameters omzetten erfpacht naar vol eigendom

Op 19 december 2023 heeft het college de parameters voor het omzetten van erfpacht naar vol eigendom 2024 vastgesteld. Dit houdt in dat de parameters voor het berekenen van de koopsom voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom zijn geactualiseerd. De parameters 2024 treden in werking op 1 januari 2024.

Het omzetten van het recht van erfpacht is geen verplichting maar een keuze die u zelf maakt.


Het B&W voorstel en besluitnota 2024 vindt u hieronder.


Koopsom berekenen
De berekening van de koopsom voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom gaat in een aantal stappen. U kunt de tabel gebruiken om makkelijk een indicatie van de koopsom voor omzetting te berekenen. Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend.

Toelichting
De tabel is uitsluitend van toepassing als de huidige erfpachter de jaarlijks te betalen canon voor een periode van 50 jaar heeft afgekocht. Er zijn ook erfpachters die periodiek canon betalen, bijvoorbeeld per jaar of per half jaar. Zij kunnen geen gebruik maken van de tabel. Zij  kunnen wel net als in het verleden bij de gemeente het bedrag van de koopsom, via een vrijblijvende offerte, opvragen.

Erfpachtgrond appartement kopen

De erfpachtgrond van een appartement kan gekocht worden met de voorwaarde dat bij appartementencomplexen dit collectief voor het gehele appartementencomplex gebeurt. U kunt dus niet alleen uw eigen stukje erfpachtgrond kopen, maar alleen tegelijkertijd met uw mede appartement bewoners.

Verzoek indienen kopen erfpachtgrond

U kunt nu makkelijk digitaal een verzoek te doen voor het kopen van de erfpachtgrond via de link bovenaan deze pagina.
Door de privacy wetgeving kan de aanvraag ALLEEN in behandeling worden genomen als een ondertekende toestemmingsverklaring bijgevoegd is. U vindt hieronder twee toestemmingsverklaringen:

  • toestemmingsverklaring voor erfpachters
    De erfpachters dienen dit te ondertekenen en bij het invullen van de aanvraag te uploaden.
  • toestemmingsverklaring voor de makelaars of derden
    De makelaar of een derde dient dit formulier te laten ondertekenen door de erfpachter. Derden kunnen hierover contact opnemen met de verkopende partij (makelaar of erfpachter).

Lukt het u niet via internet? Dan kunt u altijd bellen met 140 75 en vragen naar de erfpachtmedewerker van de afdeling Grondzaken.

Overzicht vragen