Extra impuls voor jongerencultuur in Zaanstad

5 mei 2024, 21:19

Tot eind augustus van dit jaar geeft de gemeente subsidie aan twaalf lokale culturele instellingen verspreid over Zaanstad. Dit zijn zowel bestaande, als nieuwe initiatieven die zich richten op het versterken van de jongerencultuur. Zaanstad maakt hiervoor gebruik van een doeluitkering Impuls Jongerencultuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

Subsidie voor twaalf lokale culturele instellingen

Wethouder Wessel Breunesse van Kunst en Cultuur is blij met de Impuls Jongerencultuur. “Het stimuleren van de jongerencultuur helpt jongeren met het vinden van een manier om zichzelf uit te drukken. Kunst en cultuur dragen bij aan een gevoel van verbondenheid en sociale samenhang. Dit zijn belangrijke waarden die tijdens de coronaperiode enorm onder druk hebben gestaan. Het is mooi dat via deze impuls nieuwe plekken en initiatieven ontstaan voor jongeren, naast alle bestaande activiteiten van bijvoorbeeld Fluxus, De Groote Weiver of het Zaans Toneelhuis. Samen maken alle partijen het culturele leven in Zaanstad nog veel bruisender.”

Impuls Jongerencultuurraad

Begin 2024 is een tijdelijke ‘Impuls Jongerencultuurraad’ samengesteld. Deze raad bestaat uit jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Zij adviseren de gemeente over de invulling van dit laatste deel Impuls Jongerencultuur in 2024. De jongeren zijn zelf actief in de culturele sector. En praten en denken mee vanuit hun eigen ervaring en behoeften.

Nieuwe initiatieven

De Kamer, Black Wall Street en CNCPT.info zijn drie nieuwe initiatieven die de subsidie krijgen. De Kamer is een hub voor jongerencultuur met een podium en programma. Hier kunnen jongeren elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. Stichting Raaz opende in februari 2024 de nieuwe locatie van de Kamer op de Dam in Zaandam. Een andere kunstzinnige plek in Zaanstad is Black Wall Street. Hier komen kunst, cultuur, onderwijs en talentontwikkeling centraal te staan. Het is een plek waar verschillende culturen samenkomen om te leren over kunst en cultuur vanuit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Het derde initiatief, CNCPT.info, is een jong kunstcollectief en atelier dat de creatieve community van Zaanstad samenbrengt. Dit doen zij door netwerkevenementen, infomarkten en paneldiscussies te organiseren. Daarnaast adviseert CNCPT.info jonge makers hoe zij de weg moeten vinden in de culturele sector.