Cluster Collectieve Dienstverlening

Alle afdelingen van de gemeente Zaanstad zijn ondergebracht in vier clusters. Elk cluster heeft zijn eigen taken en vakkennis. Het cluster Collectieve Dienstverlening bestaat uit 12 afdelingen. Hieronder staan de kerntaken per afdeling vermeld.

De afdeling Gebiedsontwikkeling speelt een cruciale rol bij het realiseren van de gemeentelijke doelstellingen tijdens de groei van de stad. Dit omvat zowel ruimtelijke als sociale maatregelen.

Programmamanagers richten zich op bouwprojecten van meer dan ongeveer 20 woningen. Daarnaast werken zij aan het verbeteren van de bestaande woningvoorraad. Dit kan variëren van funderingsherstel en verduurzaming van woningen, tot het aanpassen van woningen zodat bewoners hier langer kunnen blijven wonen, in een nieuwe fase van hun leven.

De programmamanagers maken afspraken met bewoners en samenwerkingspartners, zoals woningcorporaties, om de gemeentelijke doelstellingen te integreren in de projecten. Ook kunnen zij een financiële vergoeding ontvangen van de gemeente voor hun werkzaamheden.

Binnen het project MAAK Zaanstad wordt bepaald welke gebieden prioriteit krijgen voor specifieke maatregelen en ontwikkelingen.

De afdeling Relatie- en Wijkmanagement onderhoudt relaties en bouwt netwerken binnen wijken of rondom specifieke thema’s, zoals armoede, ontmoeten of multicultureel samenleven. In samenwerking met inwoners, ondernemers, externe partijen en de eigen organisatie onderzoeken we de bestaande situatie en bepalen we wat er moet gebeuren om verbeteringen te realiseren. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een betere buurt, wijk en stad.

Voor meer informatie en contactpersonen kunt u terecht bij Themamanagers en Wijkmanagers.

De afdeling Wijkbeheer en Onderhoud is werkzaam in de wijken van Zaanstad en heeft daardoor direct contact met de gebruikers van de openbare ruimte. De afdeling is het aanspreekpunt voor initiatieven van bewoners die te maken hebben met de openbare ruimte. Daarnaast zorgt de afdeling voor de afhandeling van de Meldingen Openbare Ruimte (MOR). Ook werkt de afdeling aan wijkonderhoud en biedt daarbij kansen voor arbeidsparticipatie.

De afdeling Wijkbeheer en Onderhoud bestaat uit de volgende teams:

  • Beheer
  • Onderhoud
  • Arbeidsparticipatie
  • Afval en Reiniging

De afdeling Stadsbeheer en Onderhoud is verantwoordelijk voor het uitvoeren van regelmatig terugkerende inspecties en onderhoudsprogramma’s in de openbare ruimte. Dit houdt in dat de afdeling zich bezighoudt met het beheer en onderhoud van onder andere verhardingen, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, beweegbare en vaste bruggen, kademuren, tunnels, viaducten, gemalen, riolen, bomen, speelplaatsen, watergangen en begraafplaatsen. Daarnaast adviseert de afdeling over de thema’s bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie (BLVC) en over verkeer. Ook verleent de afdeling ontheffingen op basis van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV).

De afdeling Stadsbeheer en Onderhoud bestaat uit de volgende teams:

  • Riool
  • Infra
  • Groen

Bij de afdeling Straattoezicht werken integrale boa’s, jeugdboa’s, toezichthouders, vergunningverleners, juristen en ondersteunende medewerkers. Samen zetten wij ons in voor de veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte door actief te handhaven bij overlast.

De kerntaken van de afdeling zijn:

  • Illegale kamerverhuur en woonfraude: Aanpakken van illegale kamerverhuur en woonfraude in Zaandam-Oost. Daarnaast wordt gehandhaafd op de Huisvestingsvergunningsplicht.
  • Jeugdboa’s: De jeugdboa’s onderhouden intensief contact met jongeren op straat. Ze bezoeken scholen, voeren thuisgesprekken met jongeren en hun ouders, en dragen bij aan de persoons- en groepsgerichte aanpak.
  • Veiligheid in de straten: Zorgen voor een veilige openbare ruimte door gevaarlijke situaties tijdig te signaleren en snel in te grijpen wanneer dat nodig is.
  • Toezicht bij evenementen: Tijdens grote evenementen wordt extra toezicht gehouden om ervoor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid.
  • Parkeercontrole en scanauto: Controleren of bewoners zich aan de parkeervoorwaarden houden, zoals het juist parkeren en het betalen van parkeergeld. De scanauto ondersteunt hierbij, terwijl medewerkers de gegevens uitlezen en bij overtredingen een naheffingsaanslag (boete) opleggen.
  • Afvalcontrole: Controleren of afval op de juiste manier wordt weggegooid en indien nodig actie ondernemen.
  • Parkeervergunningen: Verlenen van (gehandicapten)parkeervergunningen.
  • Fietsenhandhaving: Aanpakken van overlast door foutgeparkeerde fietsen en het beheren van in beslag genomen fietsen in het fietsdepot.
  • Meldingen van inwoners: Reageren op meldingen van inwoners over overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zoals geplaatste objecten, aangebrachte reclame, geparkeerde (recreatie)voertuigen en aanhangers, overhangend groen en hondenoverlast.
  • Cameratoezicht: Houden van cameratoezicht, met name op vrijdag- en zaterdagavond en tijdens grote evenementen. De marktmeester zorgt daarnaast voor toezicht op en rondom de markt.
  • Bestuurlijke handhaving: Verzorgen van de bestuurlijke handhavingstrajecten door juristen.

De afdeling Projecten Maatschappelijke Ontwikkeling richt zich op het projectmatig uitvoeren van complexe projecten ten dienste van de opgaven Gezondheid, Kansengelijkheid en de Maatschappelijke Voorzieningen in Zaanstad.

Binnen het nieuwe organisatiemodel fungeert de afdeling als ambtelijk opdrachtnemer voor deze opdrachten. De missie van de afdeling luidt: “Samen positieve impact maken voor de inwoners van de gemeente Zaanstad. Projectmatig met een duidelijke opdracht voor maximaal resultaat vanuit in- en externe samenwerking”. 

Het team bestaat uit 50 medewerkers, waaronder projectleiders, projectmedewerkers en projectondersteuners. In 2024 heeft de afdeling 168 verschillende projecten uitgevoerd, die onder meer betrekking hadden op de thema’s jeugd, WMO, werk & inkomen, actief burgerschap, armoede, maatschappelijke voorzieningen (zoals scholen en wijk- en buurtcentra) en sport.

Grondzaken richt zich op alles wat te maken heeft met gemeentelijke panden en gronden. De afdeling bestaat uit meerdere teams/vakgroepen, die elk bezig zijn met een specifiek onderdeel.

Wij zorgen voor het technisch beheer en de verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed. Daarnaast bekijken wij welke panden bijdragen aan onze maatschappelijke doelstellingen en worden keuzes gemaakt voor behoud of eventueel afstoten van panden. Verder houden wij ons bezig met de aankoop, verkoop, aanhuur en verhuur van vastgoed en gronden ten behoeve van onze maatschappelijke doelstellingen en gebiedsontwikkelingen.

In gebiedsontwikkeling zorgen wij voor de juridische en financiële begeleiding van de (voornamelijk woningbouw)projecten. Het team erfpacht houdt zich bezig met alles op het gebied van erfpacht zoals het toekomstbestendig maken van ons erfpachtbeleid en verzoeken tot omzetting naar volledig eigendom. Naast het erfpachtbeleid houden wij ons bezig met andere beleidsstukken op het gebied van grondzaken en vastgoed, waaronder grondbeleid en de daaruit voortvloeiende uitvoeringsnota’s. De financiële advisering en opstelling van financiële stukken met betrekking tot al deze vakgebieden is ook bij Grondzaken belegd. Tenslotte is het planbureau bij Grondzaken geplaatst. Het planbureau houdt zich bezig met de inventarisatie van enerzijds het werkaanbod en anderzijds de aanwezige capaciteit en zorgt daarna, in overleg met de betrokken afdelingen, voor sturingsmaatregelen om hierin een goede balans te vinden.

De afdeling Strategie & Beleid Openbare Ruimte is verantwoordelijk voor het in stand houden van de openbare ruimte die in eigendom is van de gemeente.

Specifieke taken van de afdeling zijn onder andere:

  • Opstellen van beleid voor de instandhouding van de openbare ruimte.
  • Kaders stellen voor het dagelijks beheer en onderhoud, waaraan de afdelingen Stadsbeheer & Onderhoud en Wijkbeheer & Onderhoud uitvoering geven.
  • Maken van een planning van alle vervangingsinvesteringen in de stad en het verlenen van opdrachten hiertoe aan het Ingenieursbureau van de gemeente.
  • Verwerven van subsidies van andere overheden ter ondersteuning van projecten.
  • Kaders stellen voor de aanleg van nieuwe openbare ruimte bij bouwplannen.
  • Bijhouden van gegevens over de openbare ruimte.

De afdeling Ingenieursbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van grond-, weg-, en waterbouwprojecten in de openbare ruimte van Zaanstad. Dit omvat zowel kleinschalige als grootschalige projecten, zoals het herinrichten van woonwijken, het vergroenen van de stad en de transformatie van oude industriegebieden naar nieuwe woonwijken.

Onze projectteams begeleiden of voeren projecten uit vanaf de initiatieffase tot en met de overdracht. De werkzaamheden zijn divers en omvatten eveneens de aanleg of vervanging van speelplaatsen, parken, beschoeiingen, kades, (beweegbare) bruggen en openbare verlichting.

Daarnaast is ons team Ondergrondse Infra verantwoordelijk voor aanvragen en uitvoering van werkzaamheden van nuts- en telecombedrijven in Zaanstad.

Ons team Bouwkunde is verantwoordelijk voor de begeleiding van de realisatie van onder andere verbouwingen, renovaties, (tijdelijke) scholen, zwembaden, sport- en gymzalen en sportparken.

Kortom, de werkzaamheden van het ingenieursbureau zijn veelzijdig en essentieel voor de ontwikkeling, het onderhoud en de veiligheid van de openbare ruimte, en versterken zo de leefbaarheid van de gemeente Zaanstad.

De afdeling Havens & Vaarwegen is verantwoordelijk voor een veilige, vlotte en milieuverantwoorde afwikkeling van de scheepvaart over de Zaan, Nauernasche vaart en de Zaanse havens. De afdeling zorgt dat de scheepvaart veilig, milieuverantwoord en efficiënt gebruik kan maken van de vaarwegen door middel van het stellen van regels en het toezicht hierop houden, het verlenen van vergunningen voor werkzaamheden op en langs het water, exploitatievergunningen voor rondvaart- en verhuurbedrijven, nautische adviezen en brug en sluisbediening.

De kerntaken van de afdeling zijn:

  • Uitvoeren van het nautisch bevoegd gezag: toezicht en handhaving nautische wetgeving;
  • Vergunningen: het verlenen van diverse vergunningen voor werkzaamheden, bijzondere transporten en rondvaart/verhuurbedrijven;
  • Brug- en sluisbediening: een efficiënte en doelmatige bediening van alle beweegbare bruggen en sluizen over de Zaan en Nauernasche vaart;
  • Nautisch advies: het verlenen van nautisch advies t.b.v. afd. Vergunningen en andere in- en externe.
  • Binnen- en zeehavengeld en reserveringen cruiseschepen: het signaleren en factureren van havengelden en het reserveren van ligplaatsen voor cruiseschepen.

Kortom, Havens & Vaarwegen speelt een essentiële rol in de uitvoering van het nautisch gezag van de gemeentelijke organisatie, zodat de scheepvaart veilig en efficiënt gebruik kan maken van de Zaanse vaarwegen.

De afdeling Projectmanagement richt zich op stedelijke ontwikkelingen, waaronder de bouw van nieuwe wijken en de herinrichting van bestaande gebieden. Deze projecten dragen bij aan een duurzame en leefbare stad.

De afdeling coördineert processen voor zowel ruimtelijke als duurzaamheidsprojecten, inclusief projecten op het gebied van onderwijs en sport.

Projectmanagers leiden hun teams bij het uitvoeren van verschillende taken, zoals het opstellen van gedetailleerde plannen, het bewaken van de financiën, en het controleren of de planning wordt gehaald en de kwaliteit wordt gewaarborgd. Zij werken samen met diverse betrokkenen, zoals andere overheden, bewoners, projectontwikkelaars en aannemers, en zorgen ervoor dat deze groepen goed met elkaar communiceren.

Daarnaast organiseert het projectteam participatiebijeenkomsten om steun te verkrijgen voor de plannen en de uitvoering.

De afdeling Aanpak Ondermijning is verantwoordelijk voor het bestrijden van (georganiseerde) ondermijnende criminaliteit. Criminelen maken misbruik van de (legale) bovenwereld om hun (illegale) activiteiten te ondersteunen. Denk hierbij aan het gebruiken van een woning voor hennepkwekerijen of het verkrijgen van een exploitatievergunning voor het witwassen van geld via een horecagelegenheid. Dit zijn voorbeelden van ondermijnende criminaliteit. De gevolgen hiervan zijn onder andere het inzetten van jongeren als drugskoerier, het ontstaan van brandgevaar door drugslabs, of het benaderen van ambtenaren voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie. Dit heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid en veiligheid van de samenleving. De afdeling Aanpak Ondermijning richt zich op het versterken van de aanpak van verschillende vormen van ondermijning, waaronder drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting, woonfraude, mensenhandel, illegale prostitutie, horecatoezicht en het versterken van interne weerbaarheid.

De kerntaken van de afdeling zijn:

  • Signaleren en analyseren van ondermijnende activiteiten: onder andere door het uitvoeren van (integrale) controles en het analyseren van relevante informatie;
  • Bevorderen van preventie: onder meer door het vergroten van bewustwording en het toepassen van de Wet Bibob. Deze wet maakt het mogelijk om vergunningen of subsidies te weigeren als er een risico is op criminele betrokkenheid;
  • Bestuurlijke handhaving: zoals het sluiten van drugspanden op basis van artikel 13b van de Opiumwet en het opleggen van dwangsommen;
  • Samenwerking met publiek-private partners: We werken intensief samen met diverse partners, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Omgevingsdienst, NH Veilig, de Belastingdienst, ondernemersverenigingen, het Zorg & Veiligheidshuis en HVO Querido.