Vragen over opvang asielzoekers
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over de opvang van asielzoekers in de gemeente Zaanstad. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar noodopvang@zaanstad.nl
Het Rijk en de Provincie Noord-Holland hebben gemeente Zaanstad en de omringende gemeenten binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VRZW) gevraagd om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de opvangcrisis. Met de VRZW is afgesproken dat de gemeente voor langere tijd 1.550 asielzoekers zal opvangen. De verwachting van het Rijk is namelijk dat de druk op de opvang voor asielzoekers de komende jaren hoog blijft waardoor er dringend extra opvangplekken voor langere tijd nodig zijn.
Voor een periode van vijf jaar. Het is mogelijk om voor twee jaar te verlengen wanneer dat nodig is.
De vluchtelingen worden opgevangen op twee zogenoemde ‘barges’. Een barge is een plat vaartuig, dat niet zelfstandig kan varen. De vaartuigen worden aangemeerd aan de kade. De containers variëren in hoogte, en zijn per drie of per vijf gestapeld. De barges zijn vooral ingericht als slaapaccommodaties, maar ook als toilet- en douchevoorzieningen, keukens, recreatieruimten of kantoren.
Het COA en de Rijksoverheid.
Daarover zijn in de bestuursovereenkomst tussen de gemeente Zaanstad en het COA sluitende afspraken gemaakt; geen minderjarigen in verband met de waterrijke omgeving, geen rolstoelgebruikers vanwege de faciliteiten aan boord. Het aantal opvangplaatsen is in de bestuursovereenkomst gemaximeerd op 1000.
Aan de Gerrit Bolkade worden geen asielzoekers uit een veilig land opgevangen of die elders in de EU al bescherming hebben) en/of asielzoekers die op de landelijke lijst van overlastgevers voorkomen.
De locatie wordt beheerd door een locatiemanager van het COA en het team. Zij zorgen ook voor de dagelijkse begeleiding van de asielzoekers. Ze krijgen informatie over (vrijwilligers)werk en ze ontvangen informatie over de Nederlandse normen, waarden, regels en omgangsvormen. Voor taallessen en activiteiten wordt er zoveel als mogelijk aangesloten bij wat er al is voor de asielzoekers die worden opgevangen in de Achtersluispolder. De vrijwilligerscoördinatie wordt daar gedaan door taalcafé De Suis. De asielzoekers kunnen daarbij aansluiten en er wordt gekeken naar uitbreiding.
Asielzoekers zijn net als elke inwoner van Nederland – binnen de regels – vrij om te gaan en staan waar ze willen. Wel moeten zij zich eens per week officieel melden op de opvanglocatie waar zij verblijven. Op de locatie gelden huisregels. Hierover worden de asielzoekers vanaf de eerste week van hun verblijf op de locatie geïnformeerd.
Er komen kamers met bedden en lockers. De locatie is voorzien van basisvoorzieningen, zoals toiletten, douches en keukens zodat de asielzoekers zelf kunnen koken. Ook wordt er een ponton ingericht als fietsenstalling.
Een asielzoeker die Nederland binnenkomt, meldt zich bij de Vreemdelingenpolitie (AVIM) en de IND voor identificatie en registratie. Dat kan bijvoorbeeld in Budel en Ter Apel. De persoon tekent daarbij ook voor de asielaanvraag. AVIM doorzoekt de bagage van de asielzoeker en stelt zijn/haar identiteit vast. Direct na deze aanmelding krijgen asielzoekers onderdak in een centrale ontvangstlocatie van het COA.
In de dagen na de aanmelding krijgen asielzoekers een medische intake door Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA). De meeste asielzoekers krijgen bovendien een tuberculose-onderzoek van de GGD. De IND houdt daarna het aanmeldgehoor. Meer informatie over de asielprocedure leest u hier: COA – Asiel | www.coa.nl
Asielzoekers die langer dan zes maanden geleden hun aanvraag indienden, mogen werken in Nederland. Er is geen beperking op het aantal weken dat een asielzoeker mag werken. Voorheen mochten asielzoekers maximaal 26 weken per jaar werken, maar deze beperking is onlangs vervallen.
Nee. Een asielzoeker die werkt, betaalt een eigen bijdrage voor de opvangkosten aan het COA. De asielzoeker mag 25% van de inkomsten houden, tot maximaal € 246,00 per maand. Verdient iemand meer dan het bedrag dat hij het COA moet betalen? Dan mag hij de rest van de inkomsten houden.
Grenzend aan de opvanglocatie wordt op een ponton fietsparkeerplekken gerealiseerd om te voldoen aan de fietsparkeerbehoefte van de opvanglocatie. Er is een veilige looproute aangelegd tussen de opvanglocatie en de meest nabijgelegen bushalte. De maximumsnelheid op de Gerrit Bolkade wordt verlaagd naar 50 kilometer per uur. Op basis van twee verkeersschouwen rondom de Gerrit Bolkade zijn er diverse verkeersmaatregelen voorgesteld. Op dit moment en de komende tijd vinden er diverse aanpassingen plaats ten behoeve van de verkeersveiligheid.
De asielzoekers worden tijdelijk opgevangen in de opvang in Zaanstad. Statushouders, asielzoekers die van de IND een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, verblijven op hun opvanglocatie totdat ze een huis krijgen ergens in Nederland (als ze zelf nog niets hebben gevonden). Asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, mogen nog een korte periode in de opvang wonen om hun vertrek voor te bereiden voordat ze worden overgeplaatst voor terugkeer.
Wanneer u een asielzoeker gaat aannemen als werknemer in uw bedrijf, moet u een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Dat kunt u doen bij het UWV. Asielzoekers die willen werken, moeten zelf werk zoeken. Het COA geeft wel advies, maar bemiddelt niet.
Inwoners die graag willen helpen als vrijwilliger, kunnen zich aanmelden met een mailtje naar noodopvang@zaanstad.nl