Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Handelt u in tweedehands goederen, dan bent u verplicht om dit te melden bij de gemeente via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Bijvoorbeeld als u handelt in tweedehands auto’s, mobiele telefoons, laptops of sieraden. Het loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig. U maakt een account aan en vult uw gegevens in.

Hiervan ontvangen de gemeente en de politie een melding. Het DOL voldoet aan de wetgeving van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor bepaalde functionarissen van de gemeente en politie. 

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen. Daarom bent u ook verplicht een opkopers register, een registratie van uw aan- en verkopen, bij te houden. U mag zelf weten hoe u dat doet maar we adviseren u om gebruik te maken van het DOR. In dit register kunt u iedere aankoop registreren. Het voordeel is dat u maar 1 account hoeft aan te maken en dat u direct voldoet aan de wettelijke eisen. Het DOL heeft namelijk een koppeling met het DOR.

Zie voor meer informatie: Digitaal Opkopers Register | Stop heling

Ook wel eens in de gelegenheid geweest om voor een klein bedrag iets te kopen op straat of via marktplaats of een product te kopen dat ‘van de vrachtwagen is gevallen’? De aankoop van dit soort goederen lijkt onschuldig en kan aantrekkelijk zijn. Er bestaat echter een kans dat u een goed koopt dat van diefstal afkomstig is. Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen.

Kijk voor tips om heling te voorkomen op Stop Heling. Maak inbraak en diefstal voor een dief niet aantrekkelijk en voorkom dat misdaad loont.