U hebt een horeca exploitatievergunning nodig als u in uw horecabedrijf:
- Overnachtingen aanbiedt.
- Dranken schenkt.
- Voedsel klaarmaakt en aanbiedt om direct te eten.
Als u voedsel klaarmaakt en aanbiedt, heeft u een horeca exploitatievergunning nodig. Dit geldt voor eten dat mensen bij u eten, meenemen of laten bezorgen.
Als uw bedrijf alleen aan afhalen en bezorgen doet heeft u een horeca-exploitatievergunning nodig.
Wat valt onder een horecabedrijf?
Horecabedrijven zijn in ieder geval hotels, cafés, restaurants, cafetaria’s, discotheken, buurt- of clubhuizen en zalenverhuur. U kunt alleen een terras aanvragen als onderdeel van een horecabedrijf.
Wanneer vraagt u een vergunning aan?
De horeca-exploitatievergunning vraagt u aan als:
- U een horecabedrijf wilt starten of overnemen.
- De rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar VOF).
- U met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren (zoals van snackbar naar restaurant).
- Als een vennoot of bestuurder van uw bedrijf of rechtspersoon wijzigt.
Wie is verantwoordelijk?
- Een vergunning geldt voor een bepaalde persoon en een bepaalde plek. Bij de vergunning zit een aanhangsel (lijst) met alle leidinggevenden.
- Hebt u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof), dan bent u zowel exploitant als leidinggevende. Bent u een rechtspersoon, bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv)? Dan zijn alle bestuurders of hun gevolmachtigden zowel exploitanten als leidinggevenden.
- Als het horecabedrijf geopend is, moet 1 van de leidinggevenden aanwezig zijn die ook op het aanhangsel genoemd staat.
Bekijk ook de informatie over een alcoholwetvergunning.