Identiteitskaart aanvragen

Heeft u nog geen identiteitskaart (ID-kaart) of verloopt deze bijna? En staat u ingeschreven bij de gemeente Zaanstad? Dan kunt u hier een afspraak maken om een ID-kaart aan te vragen of verlengen. Uw ID-kaart ligt na 6 werkdagen voor u klaar op het gemeentehuis. Ook voor het ophalen maakt u een afspraak.

Afspraak maken

Voor aanvragen én ophalen van uw ID-kaart komt u persoonlijk langs bij het gemeentehuis. Is de ID-kaart voor een kind? Dan komt uw kind ook mee bij de aanvraag én het ophalen. Hiervoor maakt u 2 afspraken. De kosten betaalt u bij de aanvraag. Bekijk wat u mee moet nemen en klik op de knop hieronder om een afspraak te maken.

Let op! U moet uw nieuwe ID-kaart binnen 3 maanden na de aanvraag ophalen. Anders moet de gemeente de ID-kaart vernietigen.

Wat neem ik mee naar mijn afspraak?

 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze al verlopen zijn.
 • Heeft u geen paspoort of identiteitskaart? Neem dan een ander geldig identiteitsbewijs mee om te bewijzen wie u bent, bijvoorbeeld een rijbewijs.
 • Pinpas of contant geld. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw ID-kaart.
 • Een pasfoto in kleur en maximaal 6 maanden oud. Let op: In het stadhuis is geen mogelijkheid voor het maken van een pasfoto. U vindt de regels voor pasfoto’s op de website van Rijksoverheid.
 • Is de ID-kaart voor een kind jonger dan 12 jaar? Lees dan hieronder wat u verder mee moet nemen.

Is het kind 12 jaar of ouder? Dan kan uw kind zelf, zonder toestemming, aan de balie een identiteitskaart aanvragen. (Natuurlijk mag u als ouder altijd meekomen als u dit wilt.)

Voor kinderen tot 12 jaar is om een identiteitskaart aan te vragen toestemming nodig van beide gezaghouders of voogden. Het kind moet dan wel de toestemming en kopieën van de identiteitsbewijzen meenemen naar de afspraak. Bekijk hieronder hoe dit werkt.

Let op!

Uw kind moet zelf bij de afspraak op het gemeentehuis aanwezig zijn, ook bij het ophalen.

Wie moeten toestemming geven?

 • Alle ouders met gezag of voogden van het kind moeten tekenen. Is een instelling de voogd? Dan moet het hoofd van de instelling tekenen.
 • Hebben 2 personen gezag of voogdij? Dan moeten zij allebei tekenen. Let op! De handtekeningen moeten hetzelfde zijn als op hun identiteitsbewijs dat wordt meegenomen.

Meenemen naar de afspraak aan de balie

 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van uw kind staan, ook als ze al verlopen zijn.

 • Pinpas of contant geld. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor het paspoort.

 • Een pasfoto in kleur en maximaal 6 maanden oud. U vindt de regels voor pasfoto’s op de website van Rijksoverheid.

 • Een met pen ondertekend toestemmingsformulier. Neem het papieren formulier mee naar uw afspraak. U moet het originele ondertekende formulier meenemen, een scan of kopie is niet voldoende.

 • Komen alle personen die toestemming moeten geven mee naar de afspraak? Dan kunt u het toestemmingsformulier ook aan de balie ondertekenen.

 • Een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) van alle personen die het gezag of de voogdij over het kind hebben.
 • Heeft u de voogdij over het kind? Neem dan ook de recente voogdijuitspraak of een recent uittreksel uit het gezagsregister mee. 

Aanvraag Kosten Geldigheid
Identiteitskaart 18 jaar of ouder € 70,35 10 jaar
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 37,95 5 jaar
Toeslag bij spoedaanvraag € 53,00  
Thuisbezorgen reisdocument € 16,70  

Sommige landen eisen een bewijs dat u echt de ouder bent of het gezag heeft over het kind waarmee u reist. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Heeft u een verklaring nodig? Vul dan het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland in op de site van Rijksoverheid.

Na uw aanvraag ligt uw ID-kaart na 6 werkdagen klaar bij de gemeente. Om deze op te halen, moet u een afspraak maken. Zorg dat er een week zit tussen de dag waarop u de aanvraag doet en de ophaalafspraak.
Is de ID-kaart voor een minderjarig kind? Dan moet het kind ook bij het afhalen aanwezig zijn.

Spoed

Heeft u uw ID-kaart eerder nodig? Vraag uw nieuwe ID-kaart dan met spoed aan.

Let op! Zorg dat u de ID-kaart binnen 3 maanden ophaalt. Als u dit niet doet, is de gemeente verplicht uw nieuwe ID-kaart te vernietigen.

Op de site van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u met een Nederlandse ID-kaart mag reizen.

Reist u alleen met uw kind(eren) naar het buitenland? Dan heeft u toestemming nodig van de andere ouder met gezag of van de persoon die de voogdij over het kind heeft. Gaat uw kind met anderen op vakantie? Dan moeten beide gezagsdragers of voogdijhouders toestemming voor de reis geven.

U neemt de volgende documenten mee op reis:

 • Formulier ‘toestemming reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland’ op de website van de Rijksoverheid.
 • Een recent uittreksel uit het gezagsregister of uittreksel met gezag van de gemeente.
 • Kopie van het identiteitsbewijs van de persoon/personen die toestemming geeft/geven

Sommige landen vragen om extra documenten. Vraag dit na bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat.

Meer informatie leest u op de pagina Reizen met kinderen.

Alléén als u door een lichamelijke beperking niet naar het stadhuis kunt komen voor de aanvraag, dan kunt u een huisbezoek aanvragen.

Met uw lichamelijke beperking kunt u op geen enkele andere manier (bijvoorbeeld met de bus, taxi of andere vorm van begeleiding) naar het stadhuis komen. De gemeente mag naar een medische verklaring vragen.

Om een huisbezoek aan te vragen neemt u telefonisch contact op met de afdeling Burgerzaken van de gemeente via: 14 075.

We bespreken telefonisch de mogelijkheden. Kan een ambtenaar langskomen? Dan plannen we een huisbezoek in. U moet zelf zorgen voor een pasfoto die aan alle eisen voldoet. De betaling kan alleen met pin.

Ja, dit kan. In het document komt te staan dat u geen handtekening kunt zetten.

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

Bent u in Nederland? Maar staat u niet ingeschreven in een Nederlandse gemeente (omdat u in het buitenland woont of geen vaste woon- of verblijfplaats hebt)? Dan kunt u uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Lees meer over de voorwaarden, de mogelijkheden en om een afspraak te maken op de website de Rijksoverheid.

Eerder had u de mogelijkheid om uw ID-kaart thuis te laten bezorgen nadat u deze had aangevraagd. Helaas is deze service tijdelijk niet beschikbaar. We werken hard aan een oplossing om deze service zo snel mogelijk weer aan te bieden.