Rijbewijs aanvragen of verlengen

Aanvragen

U vraagt uw eerste rijbewijs aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U doet dit door online 2 afspraken te maken. U maakt een afspraak voor het aanvragen en een afspraak voor het afhalen van uw rijbewijs. Tussen die 2 afspraken moet 5 werkdagen zitten. Zaterdag, zondag en officiële feestdagen zijn geen werkdagen.

Verlengen

Is uw rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u direct online bij de RDW een aanvraag doen. U haalt uw rijbewijs daarna bij de gemeente op. Hiervoor maakt u online een afspraak bij de gemeente. Dit kan na 2 werkdagen, zodra u een bevestiging van de RDW heeft ontvangen.

Verlengt u liever uw rijbewijs bij de gemeente? Maak dan een afspraak voor het verlengen en een afspraak voor het afhalen.

Wat neem ik mee naar mijn afspraak?

 • Een pasfoto in kleur niet ouder dan 6 maanden.
  Let op: In het stadhuis is geen mogelijkheid voor het maken van een pasfoto.
  Meer informatie over regels voor de pasfoto.
 • Als u rijbewijs verlopen is: uw oude rijbewijs.
 • Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is: een geldig paspoort, ID-kaart of verblijfsvergunning.

Let op

Het is erg druk. Daarom kan het helaas langer duren voor u op afspraak terecht kunt. Houd hier ook rekening mee, als u bijvoorbeeld een rijbewijs wilt aanvragen. Doe dit niet op het laatste moment! Maak zo ruim mogelijk van tevoren een afspraak.

 • rijbewijs: € 48,15 (2024)
 • spoed-toeslag rijbewijs:€ 34,10 (2024)
 • toeslag bij vermissing rijbewijs: € 29,15 (2024)

Bij de RDW

 • Heeft u uw rijbewijs bij de RDW verlengd, dan maakt u na de online aanvraag, een online afspraak bij de gemeente voor het afhalen.
 • U kunt uw rijbewijs dan na 2 werkdagen afhalen. 
 • Het nieuwe rijbewijs moet binnen 3 maanden na de aanvraag opgehaald worden.

Bij de gemeente

 • Heeft u uw rijbewijs bij de gemeente aangevraagd of verlengd, dan maakt u online 2 afspraken: een afspraak voor het aanvragen en een afspraak voor het afhalen.
 • U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. 

U geeft de vermissing van uw rijbewijs door aan het RDW. Lees meer op de pagina ‘rijbewijs kwijt of gestolen’.

Heeft u uw rijbewijs met spoed nodig? Ga naar de pagina Spoedaanvraag rijbewijs.

Tot 18 jaar mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach die naast je zit. Ook moet je in het bezit zijn van een begeleiderspas, op deze pas staat wie jouw coach(es) is (zijn). Je kan je rijbewijs alleen aanvragen als je een begeleiderspas hebt aangevraagd.  Deze pas kan je al aanvragen voordat je bent geslaagd. Het aanvragen van de pas regel je als volgt:

U kunt snel online bij de RDW een categorie laten toevoegen of verwijderen van uw rijbewijs. Voor het afhalen van het aangepaste rijbewijs, maakt u vervolgens een afspraak bij de gemeente. Dit kan 2 werkdagen erna. 

Regelt u dit liever persoonlijk bij de gemeente? Maak dan een afspraak voor het aanpassen van uw rijbewijs en een afspraak voor het afhalen ervan. Dit kan 5 werkdagen erna.

Verloopt uw rijbewijs als u tussen de 70 en 75 jaar bent?

Dan verlengt u uw rijbewijs bij de gemeente en wordt uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Uw rijbewijs verloopt op uw 75e verjaardag. Bij de volgende verlenging vult u dan een Gezondheidsverklaring in.

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag?

U vult eerst een Gezondheidsverklaring in. Daarna krijgt u van het CBR bericht om u te laten keuren door een arts. Als het CBR besluit dat u veilig kunt rijden, verlengt u uw rijbewijs bij de gemeente. Uw rijbewijs wordt maximaal 5 jaar geldig.

Op de website van het CBR kunt u lezen of u een gezondheidsverklaring nodig heeft of medisch gekeurd moet worden.

 

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Hoe lang dat is leest u op de website van de RDW. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen bij uw gemeente. Dit kan alleen op afspraak

Alle praktische informatie vindt u op de website van de RDW. Lees deze goed door voordat u een afspraak bij de gemeente maakt.