Begraafplaatsen

Op deze pagina vindt u informatie over het beheer, de openingstijden en het onderhoud van begraafplaatsen binnen de gemeente. Ook kunt u bestaande gemeentelijke graven opzoeken via de grafzoeker.

Zaanstad heeft 10 begraafplaatsen in beheer:

 • Zuiddijk Zaandam
 • Krommenie-Blok
 • Wormerveer-noord
 • Westzaan
 • Marktstraat Wormerveer
 • Dr. Mulderstraat Zaandijk
 • Krommeniedijk
 • Joodse begraafplaats
 • Kogerkerk
 • Westzaan Kerkbuurt
Er zijn 7 gemeentelijke algemene begraafplaatsen in gebruik. De gemeentelijke algemene begraafplaatsen zijn voor iedereen. Een algemene begraafplaats wordt niet geleid vanuit een geloof of levensbeschouwing. Het beheer van de algemene begraafplaatsen is in handen van de gemeente Zaanstad. Het kenmerk van de algemene begraafplaatsen is persoonlijke aandacht. Gemeentelijke begraafplaatsen hebben niet als doel om winst te maken. 
 

 

Naam Locatie Openingstijden
Begraafplaats Krommeniedijk Krommeniedijk 182, Krommenie Open op verzoek
Begraafplaats Krommenie-Blok Serooskerkstraat 78, Krommenie Elke dag open voor bezoekers tussen 9.00 uur en zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.
Noordsterweg De Noordsterweg 7, Wormerveer Elke dag open voor bezoekers van tussen 9.00 uur en zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.
Begraafplaats Wormerveer-Marktstraat De begraafplaats bevindt zich naast Marktstraat 91 – Marktstraat 120, Wormerveer Elke dag open voor bezoekers tussen 9.00 uur en 16.00 uur.
Begraafplaats Zaandijk Dr. Jan Mulderstraat 1a, Zaandijk Elke dag open voor bezoekers tussen 9.00 uur en zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.
Begraafplaats Westzaan Dolphijnstraat 1, Westzaan Elke dag open voor bezoekers tussen 9.00 uur en zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.
Begraafplaats Zaandam Zuiddijk 421, Zaandam Elke dag open voor bezoekers tussen 9.00 uur en zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.
Joodse Begraafplaats Zaandam Westzanerdijk 308, Zaandam Open op verzoek
Kogerkerk Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan Open op verzoek

U kunt een verzoek doen om de begraafplaats te bezoeken door te bellen naar het telefoonnummer van de gemeente Zaanstad: 14075.

Begraafplaatsen met urnengraf of -nis.

  Groot-Urnengraf Standaard-Urnengraf Natuurlijk Urnengraf Urnenzuil Urnen nis
Zaandam X X X X  
Zaandijk X X      
Krommenie-Blok   X     X
Westzaan   X      
Wormerveer-Noord   X     X

 

Via de Grafzoeker kunt u informatie vinden over een overledene die is begraven of bijgezet op een van de gemeentelijke begraafplaatsen.

Informatie over personen die op andere begraafplaatsen (bijvoorbeeld de Sint-Odulphuskerk in Assendelft en de Maria Magdalenakerk in Zaandam) zijn bijgezet of begraven, kunt u niet vinden via de apps. Deze begraafplaatsen en de bijbehorende administratie zijn bij de betreffende instanties in beheer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met deze instantie(s).

De gemeente verzorgt het onderhoud van alle graven op basisniveau. De rechthebbende op een graf betaalt het onderhoud van het graf en de begraafplaats. Onder het onderhoud valt:

 

 • Verwijderen van dode planten en verwelkte bloemen.
 • Verwijderen van onkruid.
 • Maaien van gras.
 • Verwijderen van blad.
 • Snoeien van beplanting die ver buiten het graf overhangt.
 • Schoonmaken van groene aanslag op gedenktekens (1x per jaar) .
 • Bij verzakkingen het graf en het monument weer op hoogte brengen.
 • Algemeen onderhoud van paden, wegen en openbaar groen op de begraafplaatsen.

Onder het gemeentelijk onderhoud valt niet het herstel van het grafmonument (zoals letters, afbeeldingen en inscripties of het herstel van de steen). Hiervoor kunt u contact opnemen met een steenhouwer.

De gemeente onderhoudt het graf en de begraafplaats. De rechthebbende betaalt een aanslag voor het onderhoud. De gemeente onderhoud het graf op basisniveau. Ook betaalt u mee in de kosten van het onderhoud van paden, wegen en openbaar groen op de begraafplaatsen. U mag zelf het graf en de steen schoonmaken, maar de gemeente blijft het onderhoud ook doen. 

Het tarief hangt af van de afmetingen van het graf en of er een gedenkteken of beplanting op staat. U mag natuurlijk een hoger onderhoudsniveau op uw graf nastreven dan het basisniveau van de gemeente. Maar mocht u dat een tijdje niet meer willen of kunnen, dan neemt de gemeente het over. Zo zorgen we ervoor dat het onderhoud nooit onder het basisniveau komt. U moet daarom altijd de onderhoudskosten blijven betalen, ook al doet u het meeste onderhoud aan het graf zelf.

Onder het gemeentelijk onderhoud valt niet het herstel van het grafmonument (zoals letters, afbeeldingen en inscripties of het herstel van de steen). Hiervoor kunt u contact opnemen met een steenhouwer.

Meer over de tarieven van het onderhoud van een graf

Grafonderhoud voor meerdere jaren

U kunt het onderhoud voor meerdere jaren afkopen. U krijgt dan korting. Deze korting is alleen van toepassing bij de afkoop voor 20 jaar. De kosten van het onderhoud van een algemeen graf zijn ondergebracht in het totaaltarief. 

Natuurlijk hopen we dat u tevreden bent met onze dienstverlening en ons onderhoud op de begraafplaatsen. Maar mocht u toch iets willen melden, of vragen, dan kan dat via het meldpunt.