Bomen kappen en snoeien
Wilt u een boom op eigen grond kappen? Of wilt u dat dit gebeurt voor een boom op gemeentegrond? Daar heeft u soms een vergunning voor nodig. Niet alleen voor kappen, ook om een boom te verplaatsen is soms een kapvergunning nodig. Net als voor snoei van de boom of van wortels van meer dan 20%. Of wanneer door snoei de vorm van de boom verandert. Op deze pagina leest u hier meer informatie over.
Op eigen terrein
Staat de boom op uw eigen grond? Dan heeft u alleen een vergunning nodig als de boom:
- Op de lijst van beschermde particuliere bomen staat.
- Op de Gebiedenkaart kapvergunning staat.
Aanvragen
- Bekijk of u een vergunning nodig heeft via het Omgevingsloket via ‘Vergunningcheck’.
- Heeft u een vergunning nodig? Dan vraagt u de vergunning ook aan via het Omgevingsloket.
Op gemeentegrond
Voor alle bomen die op een openbare plaats staan, is een kapvergunning nodig. De gemeente kapt alleen bomen als daar een goede reden voor is. De gemeente kijkt altijd eerst of de boom kan blijven staan. Lees meer hierover op de pagina Groenonderhoud.
Een gemeenteboom laten kappen
Wilt u een boom van de gemeente laten kappen? Meld dit dan via Melding maken en geef de reden door. De gemeente beoordeelt dan uw verzoek.
- De gemeente kijkt of uw reden om te kappen belangrijker is dan de reden om de boom te houden. Redenen om een boom te houden zijn bijvoorbeeld: cultuurhistorie, landschap, natuur, recreatie en klimaat.
- Vindt de gemeente dat u gelijk heeft? Dan vraagt de gemeente zelf een kapvergunning aan.
Boom kappen voor een bouwproject
- Wilt u een boom op gemeentegrond kappen of uitgebreid snoeien, bijvoorbeeld voor een bouwproject? Dan kunt u een verzoek doen om een boom te kappen of snoeien via Melding maken.
- Gaat de gemeente hiermee akkoord? Dan vraagt u vervolgens zelf een vergunning aan via het Omgevingsloket.
Om een kapvergunning aan te vragen betaalt u kosten, ook als uw aanvraag wordt afgewezen.
De beslissing op uw aanvraag ontvangt u meestal binnen 8 weken. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar maken.
Heeft u een omgevingsvergunning gekregen? Dan hebben omwonenden nog 6 weken de tijd om hiertegen bezwaar in te dienen. Na 4 weken is de vergunning geldig en kunt u beginnen met de werkzaamheden.
Gevaar
Soms wordt een boom gevaarlijk voor de omgeving. Bijvoorbeeld na een storm. Dan mag de eigenaar de boom direct kappen zonder vergunning. Dit heet een noodkap. Gaat het om een beschermde boom op uw eigen grond? Dan moet u eerst mondeling toestemming vragen aan de gemeente. Soms staat een gevaarlijke boom op gemeentegrond. Dan kapt de gemeente deze boom.
Zieke of dode bomen
Ook dode bomen en bomen met een besmettelijke ziekte mogen zonder vergunning gekapt worden. Staat er een boom met een besmettelijke ziekte op particulier terrein? Dan bent u als eigenaar verplicht om de boom te verwijderen. De gemeente kan u dringend verzoeken om de boom te verwijderen. De kosten voor het verwijderen van de boom zijn voor uw rekening. Het is belangrijk dat dit op een deskundige manier gebeurt, zodat andere bomen niet ziek worden. Wij raden u aan om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Bekijk alle regels in de Verordening Fysieke Leefomgeving.
Als u met een kapvergunning een boom kapt op gemeentegrond, dan moet u hiervoor een nieuwe boom terug planten. Nadat de vergunning is afgegeven en de boom is gekapt, moet u uiterlijk binnen 2 jaar een nieuwe boom planten. De boom plant u op dezelfde plek of zoveel mogelijk in de buurt. Als dat niet mogelijk is, overlegt u met de gemeente over een andere locatie. De gemeente houdt een overzicht bij van kapvergunningen met de verplichting om nieuwe bomen terug te planten.
Bekijk alle beleidsregels en plannen over bomen in:
Huurt u een woning? En wilt u dat de verhuurder een boom kapt? Neem hiervoor dan contact op met de verhuurder of woningbouwcorporatie.
Gaat u een boom kappen of snoeien? Dan kunt u te maken krijgen met beschermde planten of dieren, zoals broedende vogels. De omgevingswet zegt dat u geen schade mag veroorzaken aan de natuur in uw omgeving. Dit heet zorgplicht.