Regenwater

Hier lees je hoe de plassen ontstaan, wat wij eraan doen om deze te voorkomen en hoe jij daarbij een handje kunt helpen.

Plasvorming bij de rioleringsputten kan vervelend zijn, wij doen ons best dit tot een minimum te beperken, maar wij kunnen helaas niet bij elke plas ingrijpen. Hieronder leggen wij uit hoe de plassen ontstaan, wat wij eraan doen om deze te voorkomen en hoe jij daarbij een handje kunt helpen.

Klimaatverandering

De verwachting is dat er steeds vaker zware en hevige regenbuien voorkomen. Zelfs bij extreem veel regen in een korte tijd is het rioolstelsel van Zaanstad erop berekend om al dit water af te voeren. De gemeente maakt de putten een keer per jaar compleet schoon en leeg om verstoppingen te voorkomen. Dit gebeurt niet vaker omdat dit niet noodzakelijk is en er alleen maar veel kosten bij komen kijken die niet nodig zijn.

 

Veel blad van de bomen 

Naast dat er vaker zware en hevige regenbuien zullen voorkomen, worden de zomers steeds droger als gevolg van klimaatverandering. Als gevolg van deze zeer droge periode kan er in korte tijd veel blad van de bomen vallen. Al deze bladeren kunnen zich ophopen voor een put of kolk, waardoor water niet goed weg kan stromen.

Wat je dan merkt is dat er, bij de eerste paar regenbuien, plassen vormen bij de putten. Dit komt vooral doordat het blad nog niet nat is. Na meerdere buien zijn de bladeren nat, dan gaan ze kapot en gaan ze vervolgens gemakkelijk de put in. 

Wateroverlast in je tuin? Met deze tips kun je je tuin vergroenen.

 

Gebreken en ongemakken in de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld defecte openbare verlichting, zwerfvuil, verstopte riolering, losse tegels, overlast kunt u online melden.

Bij zéér urgente noodsituaties (bijvoorbeeld gevaar voor letsel) waarbij onmiddellijk actie is vereist door de gemeente kan er naar het verkorte gemeentelijke telefoonnummer 14 075 gebeld worden om de melding door te geven.