Parkeervergunning voor bedrijven

U kunt een parkeervergunning aanvragen voor uw bedrijf (bedrijvenvergunning) zodat u kunt parkeren in een betaald parkeren gebied. Om in aanmerking te komen voor een bedrijvenvergunning, moet uw bedrijf ingeschreven staan bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Het adres waarvoor u de vergunning aanvraagt, moet hetzelfde adres zijn als die in het Handelsregister. Heeft uw bedrijf meerdere vestigingen? Geef dan het KvK-nummer door van de vestiging, waarvoor u de vergunning aanvraagt. Ook heeft u eHerkenning nodig.

 • parkeervergunning bedrijf per dag: € 12,25
 • parkeervergunning bedrijf per maand: € 26,70
 • parkeervergunning bedrijf per jaar: € 320,40
 • parkeervergunning bedrijf volledig Zaanstad per maand: € 78,35
 • parkeervergunning bedrijf volledig Zaanstad per jaar: € 940,20
 • parkeervergunning bedrijf De Burcht per maand: € 20,20
 • parkeervergunning bedrijf De Burcht per jaar: € 242,40
 • marktparkeervergunning per jaar: € 56,75
 • autodatevergunning per jaar: € 56,75

Hieronder leest u de verschillende soorten parkeervergunningen voor bedrijven die u kunt aanvragen:

 • Bedrijvenvergunning U kunt een parkeervergunning aanvragen als u als eigenaar of houder van een motorvoertuig een bedrijf leidt, dat gevestigd is in het parkeervergunningengebied. Per adres  krijgt u maximaal twee bedrijvenvergunningen  De gemeente geeft bedrijvenvergunningen uit voor de volgende gebieden in Zaandam: Oud West, Russische buurt, Spoorstrook (Vurehout) en Zaandam West (o.a. Lucy Stonestraat/Marga Klompéstraat). Voor straten en pleinen met betaald parkeren buiten deze gebieden, kunt u geen vergunning aanvragen.
 • Volledige bedrijvenvergunningen Een volledige bedrijvenvergunning is geldig in heel Zaanstad. Ook bedrijven die hun vestiging niet hebben in de gebieden, waar in Zaanstad betaald parkeren geldt, kunnen deze aanvragen. Deze vergunning is bedoeld voor bedrijven die regelmatig werkzaamheden met een spoedeisend karakter verrichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkzaamheden aan nutsvoorzieningen en storingsdiensten. Het is ook mogelijk een vergunning voor één dag aan te vragen (een dagvergunning).
 • Burchtvergunningen Een Burchtvergunning is geldig op het parkeerterrein de Burcht in Zaandam, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 19.00 uur. Als uw bedrijf in dit gebied gevestigd is, kunt u deze vergunning aanvragen. De gemeente geeft maximaal tien vergunningen per bedrijf voor de Burcht af. Het totaal van het aantal gewone bedrijvenvergunningen en het aantal Buchtvergunningen mag nooit boven de tien uitkomen.
 • Marktvergunningen Marktkooplieden kunnen één marktvergunning aanvragen. Die geldt alleen voor het parkeren op de Burcht en is alleen geldig op marktdagen.
 • Autodatevergunningen Autodatebedrijven kunnen een speciale parkeervergunning aanvragen, om op de aangewezen autodateplaatsen te mogen parkeren.

Voor alle bovenstaande vergunningen geldt dat u een digitale parkeervergunning ontvangt.

Het aanvragen, wijzigen van uw kenteken of het beëindigen van uw vergunning, regelt u online via uw persoonlijke account. U kunt een persoonlijk account aanmaken door in te loggen via e-herkenning. Hoe u e-herkenning kunt aanvragen, vindt u op eHerkenning aanvragen. Om in te loggen met e-herkenning voor parkeren Gemeente Zaanstad heeft u e-herkenning Dienst: Parkeren Gemeente Zaanstad, Betrouwbaarheidsniveau: EH3 nodig. Als u geen e-herkenning heeft, neem dan contact met ons op. U heeft namelijk van ons gegevens nodig om in te kunnen loggen. Stuur een e-mail naar parkeervergunningen@zaanstad.nl. Vermeld hierin:

 • de naam en contactgegevens van uw bedrijf en van uw contactpersoon
 • uw Kamer van Koophandelnummer

Als wij uw gegevens hebben ontvangen, maken wij een persoonlijk account voor uw bedrijf aan. U ontvangt per e-mail een eenmalige resetcode om in te loggen. Daarna kunt u zelf een wachtwoord instellen.

Het wijzigen van een kenteken regelt u online via uw persoonlijke account.

Wilt u uw vergunning opzeggen? Dan kunt u dit online regelen via uw persoonlijk account.