Hospitaverhuur
Een kamer verhuren in uw huis?
Heeft u een kamer over? Help jongeren aan woonruimte én verdien wat bij. In Zaanstad mag u zonder vergunning een kamer verhuren als u zelf in de woning woont. Dit heet hospitaverhuur.
Wat is hospitaverhuur?
U verhuurt één kamer in uw woning. De huurder deelt de keuken en badkamer met u. De kamer is minimaal 12 m² groot. U gebruikt zelf minstens de helft van de woning. In Poelenburg en Peldersveld heeft de huurder een huisvestingsvergunning nodig.
Moet ik belasting betalen over mijn huurinkomsten?
Als u voldoet aan de regels van de Rijksoverheid en u verdient minder dan €6.342 per jaar aan huur, dan hoeft u dit niet op te geven bij de belasting.
Wat zijn de gevolgen voor mijn AOW, huur- en zorgtoeslag?
Hospitaverhuur heeft géén invloed op uw AOW, huur- of zorgtoeslag. De kostendelersnorm geldt niet, omdat u geen huishouden vormt met uw huurder. U heeft een commerciële relatie.
Goed om te weten/De voorwaarden op een rijtje:
- Uw woning moet brandveilig zijn.
- De huurder krijgt een huurcontract via Hospi Housing.
- Hospi Housing helpt u gratis met vragen, het vinden van een huurder en het opstellen van het contract.
- Het heeft géén invloed op uw AOW, huur- of zorgtoeslag
- Tot €6.342 per jaar aan huur belastingvrij
- De kamer is minimaal 12 m² groot.
- U gebruikt zelf minstens de helft van de woning.
Ben u geïnteresseerd in de huur of verhuur? Of wilt u gewoonweg meer informatie? Klik dan op onderstaande knop.
Veelgestelde vragen
Aan de ene kant is er woningnood: De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn lang en huurwoningen in de vrije sector zijn vaak te duur. De kansen van jongeren om op de woningmarkt te starten zijn daardoor klein.
Aan de andere kant zijn er veel mensen die al in Zaanstad wonen en in hun woningruimte over hebben. De gemeente doet veel om via nieuwbouw de woningnood te verminderen, maar ook via een betere benutting van de bestaande woningvoorraad is de woningnood een beetje te verminderen.
Nee, verhuurders en huurders maken zelf een profiel aan op de website van Hospi Housing.
Inkomsten uit hospitaverhuur hebben geen invloed op toeslagen of een WW-uitkering. Hospi Housing kan u hierover informeren. Voor een bijstandsuitkering tellen de huurinkomsten wel mee als inkomen. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met de gemeente. Check als u wilt gaan verhuren altijd eerst bij uw klantbegeleider van Werk en Inkomen van de gemeente wat de mogelijke gevolgen zijn voor uw persoonlijke situatie.
Bij hospitaverhuur gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. In die maanden kunt u als verhuurder zonder een reden te geven de huur opzeggen. De huurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming.
Wel heeft u als verhuurder een opzegtermijn van 3 maanden. Dit houdt in dat de huurder 3 maanden de tijd heeft om te verhuizen nadat u de huur heeft opgezegd.
Zegt u de huur vlak voor het einde van de 9 maanden op, dan blijft uw huurder dus een jaar in uw kamer wonen. Als u niet (op tijd) opzegt, krijgt de huurder automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Na de proeftijd van 9 maanden geldt de normale huurbescherming. U moet dan een wettelijke reden hebben om de huur op te zeggen. Als de hospitahuurder niet instemt met beëindiging van het contract dan moet u naar de rechter. De rechter toetst de reden van opzegging.
Ja, maar uw eigenaar moet toestemming geven om een kamer te verhuren. Woningcorporatie Parteon heeft een samenwerking met Hospi Housing en stimuleert haar huurder om te starten met hospitaverhuur. Kijk op de website bij Parteon voor de voorwaarden. Hospitaverhuur: een kamer in huis verhuren – Parteon