Gehandicaptenparkeerplaats

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart en kunt u in de buurt van uw huis moeilijk parkeren? Vraag dan een gehandicaptenparkeerplaats aan voor uw eigen auto. Onder het blauwe bord met rolstoelsymbool komt dan een bord waarop het kenteken van uw auto staat.

U kunt online een eigen gehandicaptenparkeerplaats aanvragen, wijzigen of opzeggen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De kosten voor een aanvraag of wijziging betaalt u direct via iDeal of Credit card. Kunt u niet online betalen? Neem dan contact op met de afdeling Straattoezicht via het algemene nummer 14 075.

Wijzigen

U kunt een wijziging doorgeven als:

  • U een nieuwe auto heeft. Dan kunt u een nieuw kentekenbord aanvragen. Plaats het bord zelf of laat dit door de gemeente doen.
    Omdat er een aantal weken voorbij kunnen gaan voordat het nieuwe kentekenbord klaar is, ontvangt u een brief die u zichtbaar achter de voorruit van de auto kunt leggen.
  • U gaat verhuizen. Dan kunt u misschien de locatie van uw bestaande gehandicaptenparkeerplaats wijzigen.

Gehandicaptenparkeerplaats
Kosten
Geen toestemming?
Dit bedrag ontvangt u terug
Aanvragen
€ 428,70
€ 316,90
Wijzigen: nieuw kentekenbord,
de gemeente plaatst het bord.
€ 154,55
€ 98,70
Wijzigen: nieuw kentekenbord,
u plaatst zelf het bord.
€ 113,-
€ 57,15
Wijzigen bestaande locatie
€ 280,30
€ 244,45

Krijgt u geen toestemming voor de aanvraag of wijziging? Dan ontvangt u een bedrag terug.

 

  • De auto staat op uw woonadres geregistreerd.
  • U heeft een geldige gehandicaptenparkeerkaart.
  • U heeft geen eigen parkeerplaats, zoals een oprit of garage.

Als u de parkeerplaats niet meer gebruikt, kunt u hem online opzeggen. Bij overlijden kunnen de nabestaanden de parkeerplaats opzeggen. 

 

Heeft u tijdelijk een andere auto, bijvoorbeeld omdat uw eigen auto naar de garage moet, dan kunt u dat ook doorgeven. U ontvangt dan een brief, die u zichtbaar achter de voorruit van de auto kunt leggen. U krijgt geen nieuw kentekenbord. Een tijdelijke kentekenwijziging geldt voor maximaal 2 weken en kost niets.

Binnen 8 weken krijgt u antwoord op uw aanvraag. Daarna duurt het nog enkele weken voordat de parkeerplaats is aangelegd.