Hulp bij financiën

Het is niet altijd makkelijk om goed overzicht te houden over uw geldzaken. Lukt het u niet om al uw financiën zelf te regelen? Dan is het belangrijk dat u zelf bepaalt van wie u hulp wilt. U hoeft niet in te gaan op een aanbod van iemand in uw omgeving, er zijn ook andere mogelijkheden.

Via het Sociaal Wijkteam vindt u meer informatie over wie u financieel kan ondersteunen. En wie u kan helpen met het overzicht houden over uw budget. Maar u kunt ook contact opnemen met een van de vele seniorenverenigingen in de Zaanstreek. Zij helpen u graag.

Het is voor iedereen belangrijk om overzicht te hebben over de financiën. Bij het het Sociaal Wijkteam staan professionele vrijwilligers klaar om u te helpen. Het Sociaal Wijkteam kan u ook op andere gebieden helpen.

De vrijwilligers van de seniorenverenigingen zijn goed opgeleid en kunnen u helpen bij het invullen van belastingaangiften, het aanvragen van zorg- en huurtoeslag of andere financiële vragen. Zie onderstaand overzicht voor seniorenverenigingen in Zaanstad:

Senioren Vereniging Krommenie (075 621 87 00)
KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Zuid (mail naar: secretariskbozaandam@gmail.com)
KBO seniorenvereniging Assendelft-Westzaan (075 687 44 17)
KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord (075 628 25 17)
Seniorenvereniging Zaanstreek (075 616 87 08)
PCOB Zaandam (06 527 85 389 of 075 616 60 92)
PCOB Zaanstreek-Noord (075 628 91 04)

Een bewindvoerder regelt uw financiële zaken en beheert uw vermogen. De bewindvoerder betaalt de vaste lasten en zorgt ervoor dat u maandelijks of wekelijks geld krijgt om boodschappen te doen. Het Sociaal Wijkteam werkt met bewindvoerders samen. Het Sociaal Wijkteam kan u iemand aanraden.

In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Zo houdt u zelf de regie. U kunt hiervoor contact opnemen met een notaris.

Een onafhankelijke Vrijwillige Ouderen Adviseur kan u onder andere helpen met financiën. Belangrijk hierbij is het behoud en het versterken van uw eigen regie op uw geldzaken.

Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden Zaanstreek-Waterland

In de Zaanstreek en in Waterland hebben organisaties de handen ineengeslagen om financiële uitbuiting van ouderen te signaleren, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Zowel overheids- en non-profitorganisaties als commerciële ondernemingen werken hierin samen. Zo kunnen zij samen optreden om financiële uitbuiting tegen te gaan. De Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden Zaanstreek-Waterland geeft op verzoek voorlichting en informatie op locaties voor senioren en hulpverleners.