Hulp bij het huishouden

U komt in aanmerking voor ondersteuning in het huishouden als u zelf een deel of het hele huishouden niet meer kan doen. Wat u zelf nog wel kunt doen is het uitgangpunt. De hulp die uw gezinsleden kunnen bieden wordt hierin meegenomen. Voor deze ondersteuning betaalt u een eigen bijdrage. Als u een laag inkomen heeft, dan kunt u in bepaalde gevallen een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage als u verzekerd bent via de collectieve zorgverzekering.

U kunt zich aanmelden bij het Sociaal Wijkteam. Als u op gesprek gaat bij een Sociaal Wijkteam, is het vaak prettig om iemand mee te nemen. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar u kunt ook een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen om u gratis te helpen.

De gemeente heeft afspraken gemaakt over hulp met zorgaanbieders. Als u huishoudelijke hulp krijgt van zo’n zorgaanbieder heet dit ‘Zorg in Natura’. De gemeente betaalt dan rechtstreeks aan de zorgaanbieder voor de geleverde hulp. De zorgaanbieder bepaalt hoe u de huishoudelijke hulp krijgt. 
 
In sommige gevallen is het ook mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) te krijgen. Een pgb is een geldbedrag. Met dit bedrag kunt u zelf de huishoudelijke ondersteuning inkopen. U kiest zelf uw zorgverlener en maakt zelf afspraken met uw zorgverlenerOok bent u verantwoordelijk voor de administratie. Op de pagina persoonsgebonden budget (pgb) leest u meer informatie.

Als u gaat verhuizen, naar bijvoorbeeld een verpleeghuis, moet u uw hulp bij het huishouden stopzetten. U kunt hiervoor contact opnemen met het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt en met uw zorgleverancier.

Als u niet tevreden bent over uw huidige zorgleverancier, dan probeert u eerst zelf het probleem met de leverancier op te lossen. Is er geen oplossing mogelijk? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt om u met een oplossing te helpen.

Via het online platform Zaankanters Voor Elkaar kunt u vrijwilligers vinden of uw eigen hulp aanbieden. Dit kan gaan om klusjes in huis, vervoer, talent voor techniek, een sterke arm voor een boodschappentas of samen met iemand iets ondernemen.

Zaankanters Voor Elkaar koppelt wat de één kan aan wat de ander nodig heeft. Zo zorgen ze ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en elkaar een handje helpen. Iedereen kan zich zonder verplichtingen aanmelden.