Subsidieregeling 65+ Verhuisvoordeel

Sommige huurders van 65 jaar of ouder willen verhuizen naar een beter passende woning. Met de regeling 65+ Verhuisvoordeel krijgt u voorrang op speciaal geselecteerde gelijkvloerse huurwoningen. U neemt daarbij uw oude huurprijs mee. Ook krijgt u een verhuissubsidie van € 1000,00. U kunt naar woningen zoeken in gemeente Zaanstad, maar ook in de rest van de regio Zaanstreek-Waterland.

Aanvragen

U kunt deze subsidie alleen aanvragen voor woningen die op WoningNet en Woonmatch Waterland een speciaal herkenningsteken/-label “65+ Verhuisvoordeel” of “65+ voordeelregeling” hebben.
De regeling geldt tot 1 januari 2025.

labels van 65+ verhuisvoordeel en 65 +voordeelregeling

De 65+ Verhuisvoordeelregeling heeft de volgende voordelen:

 • U krijgt voorrang op woningen die het label hebben voor de regeling 65+ Verhuisvoordeel.
  Oók op woningen van andere deelnemende woningcorporaties en in de hele regio Zaanstreek-Waterland.
 • U kunt een verhuissubsidie van € 1.000 aanvragen bij de gemeente.
 • U neemt uw oude netto huurprijs mee naar de nieuwe woning, behalve als de netto huur van de nieuwe woning lager is. U neemt de oude netto huurprijs mee naar de nieuwe woning als: 
  • u nog niet gelijkvloers woont
   of als
  • u wel gelijkvloers woont, maar in een woning van minstens 70 m2 en met 4 of meer kamers

U kunt deelnemen aan de regeling als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Uw huishouden bestaat uit maximaal 2 volwassen personen. Alleen of met partner, geen inwonende kinderen;
 • Een volwassen persoon uit uw huishouden is 65 jaar of ouder;
 • U huurt op dit moment een sociale huurwoning van één van de deelnemende woningcorporaties in Zaanstreek-Waterland en laat deze woning achter;
 • Uw (huishoud-)inkomen is lager dan de inkomensgrens die de overheid jaarlijks vaststelt voor toewijzing van sociale huurwoningen (in 2024: € 47.699,- als u alleen woont en € 52.671,- als u samenwoont).

Let op

Het is niet mogelijk om verschillende verhuisregelingen te combineren. Het is ook niet mogelijk om het sociaal plan bij stadvernieuwingsurgentie te combineren met deze doorstroomregeling.

De deelnemende gemeenten en woningcorporaties 

Gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad
Corporaties Eigen Haard, Intermaris, Parteon, Rochdale, Wooncompagnie, Woonzorg Nederland, WormerWonen en ZVH

Heeft u interesse in de regeling ’65+ Verhuisvoordeel’? Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, kunt u zich via WoningNet en/of Woonmatch aanmelden. Het aanmelden voor de regeling gaat bij WoningNet op een andere manier dan bij Woonmatch Nederland. Hieronder vindt u meer informatie.

WoningNet

 • Als uw gegevens goed zijn ingevuld in uw WoningNet-profiel en u voldoet aan de voorwaarden, dan komt u automatisch in aanmerking voor de regeling 65+ Verhuisvoordeel. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.
 • Als u reageert op een woning met het 65+ Verhuisvoordeel-label, dan controleert de verhurende corporatie van de betreffende woning bij selectie of u echt aan de voorwaarden voldoet om deel te nemen aan de regeling. 

Woonmatch Waterland

 • Als u in aanmerking komt voor de regeling, dan krijgt u als u inlogt éénmalig extra vragen over uw (woon)situatie. Verandert uw woonsituatie, dan kunt u de vragen aanpassen in uw inschrijving, onder het kopje ‘Uw situatie’. 
 • Nadat u bent aangemeld voor de regeling, dan kunt u met voorrang reageren op de woningen met het 65+ Verhuisvoordeel-label.

Wilt u graag hulp bij het zoeken naar een woning? Neem hiervoor contact op met uw woningcorporatie.

U kunt de verhuissubsidie € 1000,00 aanvragen wanneer u gaat verhuizen naar een woning van één van de woningcorporaties die hoort bij de regeling ‘65+ Verhuisvoordeel’.
De verhuissubsidie vraagt u aan bij de gemeente.

Hoe werkt het meenemen van de oude huur?

Als de netto huur van de nieuwe woning hoger is dan de netto huur van uw huidige woning, dan wordt deze aangepast. U gaat dus niet meer netto huur betalen dan u nu voor uw huidige woning betaalt. Dit is in principe voor altijd. Net als voor andere sociale huurwoningen kan de huur op 1 juli van elk jaar worden verhoogd.
 

Wat is de oppervlakte van mijn woning?

Binnen deze regeling wordt gekeken naar de gebruiksoppervlakte van de woning. Dit is de totale oppervlakte van de woonkamer, overige kamers, keuken en badkamer. Als u de oppervlakte van uw woning niet weet, dan kunt u deze opvragen bij uw woningcorporatie.
 

Wat is een niet-gelijkvloerse woning?

Uw woon- of slaapkamer is bereikbaar met een trap of u woont in een woongebouw en uw woning is alleen bereikbaar via een trap.
 

Hoeveel kamers heeft mijn woning?

Voor het aantal kamers tellen we de woonkamer en het aantal slaapkamers bij elkaar op.
 

Hoe kan ik hulp krijgen?

De woningcorporaties ondersteunen huurders die hulp nodig hebben. U kunt contact opnemen met de woonmakelaar, seniorenmakelaar of doorstroommakelaar van uw corporatie.