Speelplaatsen

Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen op allerlei vlakken; niet alleen fysiek, maar ook cognitief en sociaal. De gemeente Zaanstad ziet het als haar verantwoordelijkheid om in een gezonde en uitdagende buitenruimte te voorzien. Op deze pagina vindt u meer informatie over de speelplaatsen in Zaanstad.

Naast dat speelplaatsen de mogelijkheid bieden om te spelen en bewegen, hebben ze ook een sociale functie. De gemeente vindt het belangrijk om kinderen een gezonde en leuke buitenruimte te bieden. Daarom hebben wij rond de 375 speelplaatsen voor de leeftijdscategorieën van 0 tot en met 6 jaar, 7 tot en met 12 jaar en 13 en ouder. Omdat elke leeftijdscategorie andere behoeftes heeft, richten wij de speeltuinen per leeftijdscategorie anders in.

Hieronder ziet u een kaart van Zaanstad met alle speelplaatsen aangegeven. 

Open kaart in volledig scherm

Via de onderstaande link kunt u alle speelplaatsen die wij aan het opknappen zijn bekijken:

Bekijk hier alle speelplaatsen die wij opknappen.

Elk kind heeft recht op een speelplaats. De laatste jaren wordt de functie van bewegen tijdens het buitenspelen steeds belangrijker. Kinderen spelen steeds minder buiten (minder vaak en korter per keer), zitten meer achter de tv, laptop of IPad en bewegen daardoor ook minder.

Inclusief

Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen kunnen meespelen, dus ook kinderen met een beperking. Kinderen moeten samen kunnen spelen en de toestellen moeten gebruikt kunnen worden door kinderen met een handicap en zelfs door rolstoelers.

Duurzaamheid

Naast toegankelijkheid letten we ook steeds meer op klimaatadaptatie bij speelplaatsen. Zo worden bijvoorbeeld alle bomen nieuw geplant om hittestress te voorkomen.

 

Veel speelplaatsen zijn kale pleinen met tegels. Bij warm weer is het er te heet om buiten te spelen en als het flink regent staat het plein blank. En er valt weinig te beleven voor de kinderen. Als gemeente willen wij daar verandering in brengen. Bij het maken van een speelplaatsontwerp houden wij daarom rekening met zoveel mogelijk groen. 

Daarnaast vergroenen wij ook steeds meer basisscholen in Zaanstad. In 10 jaar tijd willen wij alle (ongeveer 65) schoolpleinen van basisscholen in Zaanstad vergroenen. 

In heel Zaanstad staan ruim 375 speelplaatsen. Op verschillende plekken ontwerpen wij samen met bewoners speelplaatsen of geven we oude speelplaatsen een upgrade. De speeltuinen die worden opgeknapt zijn ongeveer vijftien jaar of ouder. Voordat wij een speelplaats aanleggen of opknappen, horen wij graag van de buurtbewoners welke wensen zij hebben. Als wij een nieuwe speelplaats in uw buurt aanleggen of een bestaande speelplaats willen gaan opknappen, willen wij graag dat de buurt meepraat. Dit kan door middel van het insturen van ideeën, tekeningen, foto’s of plaatjes van mooie speelplekken en/of speeltoestellen. Hier kunnen wij inspiratie uit halen bij het maken van een nieuw ontwerp. Voor speelplaatsen voor jongeren van twaalf tot 22 jaar wordt ook, naast de jongeren zelf, met de jongerenwerker en een jeugdboa overlegd.

Ontwerpen

Na het inzamelen van de ideeën maken wij een ontwerp. Het uitgangspunt is om zo veel mogelijk aan alle wensen te voldoen binnen het beschikbare budget. De ontwerpen laten wij aan de buurtbewoners zien tijdens een informatiebijeenkomst. Hier kunnen zij stemmen op hun favoriete ontwerp.

Een speelplaats adopteren

Een aantal speelplaatsen is door bewoners ‘geadopteerd’. Dat betekent dat de buurtbewoners de speelplaats zelf onderhouden. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid. Ook is het mogelijk om een speelplaats in te richten met gebruikte toestellen. De gemeente levert gebruikte speeltoestellen en de buurt adopteert de speelplaats. Het gaat dan om gebruikte toestellen voor kleine kinderen die in het gras komen te staan en die geen speciale valondergrond nodig hebben. Wilt u ook een speelplaats adopteren? Stuur dan een mail naar groenadoptie@zaanstad.nl

U kunt via de onderstaande link een melding maken van een defect speeltoestel of een defect onderdeel van het speeltoestel:

Melding maken