Draagvlakmeting betaald parkeren
Gemeente Zaanstad wil samen met haar inwoners het parkeren verbeteren. Met gerichte draagvlakmetingen (digitale vragenlijsten) onderzoeken we waar de behoefte ligt. Dit draagt bij aan goede besluitvorming en helpt ons om parkeerbeleid te maken dat aansluit bij de wensen en behoeften van inwoners.
De parkeerdruk in Zaanstad is hoog in sommige wijken. Het invoeren van betaald parkeren kan deze parkeerdruk verlichten. Daarom worden draagvlakmetingen onder inwoners gehouden om hun mening hierover te peilen.
Wat is een draagvlakmeting?
Een draagvlakmeting is een methode waarbij we aan inwoners vragen naar hun mening en voorkeuren over een bepaald onderwerp, in dit geval parkeren. Dit doen we doormiddel van een digitale vragenlijst met vragen en stellingen over parkeren en verkeer.
Welke vragen worden er gesteld?
De enquête gaat over hoe u het verkeer en parkeren in uw buurt ervaart.
- U krijgt een aantal stellingen voorgelegd, zoals: “Ik heb geen last van verkeersdrukte”, “Ik voel mij veilig in het verkeer als ik door mijn buurt loop, fiets of rijd”, en “Er zijn genoeg parkeerplaatsen in mijn buurt”. Ook vragen we wat u vindt van de snelheid in uw buurt en of mensen zich aan de maximale snelheid houden.
- Daarnaast vragen we naar uw situatie. Waar wilt u graag meer ruimte voor in uw buurt? Heeft u moeite heeft met het vinden van een parkeerplek of niet? Ook zijn wij benieuwd naar hoeveel auto’s u heeft en of u over een privéparkeerplaats beschikt.
- Tot slot kunt u uw mening geven over betaald parkeren. Bent u voor of tegen betaald parkeren in uw straat? En zou uw mening veranderen als omliggende straten wél betaald parkeren krijgen? Als u voor of tegen betaald parkeren bent, horen we graag waarom.
Uw antwoorden helpen om een goed beeld te krijgen van de parkeer- en verkeerssituatie in uw buurt. Zo kunnen wij beleid maken dat beter aansluit bij uw wensen.
Wanneer doen we een draagvlakmeting?
In sommige straten ervaren bewoners parkeerdruk. Sommige mensen nemen hierover contact op met de gemeente. Dat kan een reden zijn om te peilen of er draagvlak is om betaald parkeren in te voeren. Maar ook bij ontwikkeling van nieuwbouw kijken we naar vraag- en aanbod van parkeerplaatsen.
Wie kan deelnemen aan de enquêtes?
Alle bewoners van de wijk waar onderzoek gedaan wordt, ontvangen een brief met een QR-code om de digitale vragenlijst in te vullen. Ook ondernemers in deze straten kunnen meedoen.
In welke wijken in Zaanstad worden draagvlakmetingen gedaan?
De draagvlakmeting voor parkeren kan in elke wijk worden uitgevoerd, als daar aanleiding voor is. Hierbij kunnen parkeerproblemen of -vragen per wijk verschillen. De enquête wordt afgestemd op de situatie in de gebieden.
Er is al een draagvlakmeting gedaan in de Muziekbuurt en Mandelabuurt. Momenteel onderzoeken we het draagvlak naar betaald parkeren op het Eiland en in de Kogerveldwijk
Het Eiland

Kogerveldwijk

Wat gebeurt er met de uitkomsten van de draagvlakmeting?
De resultaten worden gepubliceerd op de website en kunt u terugvinden in het raadsinformatiesysteem. Op basis hiervan wordt bepaald of verdere stappen nodig zijn. Tijdens het inloopmoment worden de resultaten besproken en het vervolg van het onderzoek uitgelegd.
Kan de gemeente direct betaald parkeren invoeren zonder draagvlak?
Nee, de gemeente neemt besluiten op basis van bewonersdraagvlak en verkeerskundige inzichten. Dit betekent dat zowel de resultaten van de enquête als praktische zaken zoals verkeersveiligheid en bereikbaarheid worden meegenomen. Het college (de burgemeester en wethouders) van Zaanstad nemen de uitslag van de enquête daarna mee in besluitvorming.
Hoelang duurt de besluitvorming na de draagvlakmeting?
Na de enquête bekijken we de resultaten van het onderzoek. Het college besluit uiteindelijk of er betaald parkeren wordt ingevoerd. Zij kunnen van de uitslag van afwijken. Het nemen van een besluit kan enkele maanden duren. In de tussentijd houden wij de situatie in de gaten en onderzoeken we of tijdelijke maatregelen nodig zijn.
Wat zijn de voorwaarden voor invoering van betaald parkeren?
- Minimaal 40% van de huishoudens moet reageren op de enquête;
- Van deze respondenten moet meer dan 50% +1 stem vóór de invoering van betaald parkeren zijn;
- Het gebied moet logisch afgebakend zijn om het waterbedeffect (de parkeerdruk neemt toe in omliggende straten) tegen te gaan.
Wat gebeurt er als mijn straat tegen stemt, maar omliggende straten voor invoering zijn?
Als uw straat overwegend nee heeft gestemd, maar wordt omringd door straten die overwegend ja hebben gestemd, dan kán uw straat alsnog worden meegenomen in de invoering. Dit is om te voorkomen dat u te maken krijgt met hogere parkeeroverlast.
Wat als in de straat naast mij betaald parkeren wordt ingevoerd?
Als in een aangrenzende straat betaald parkeren wordt ingevoerd, kan dit de parkeerdruk in uw straat verhogen. Na invoering in een naastgelegen straat kan betaald parkeren in uw straat niet direct opnieuw ter discussie worden gesteld. Na een half jaar is er wel een evaluatie in de wijk waar betaald parkeren is ingevoerd. Hierbij doen we ook een parkeerdrukmeting: in hoeverre is de parkeerdruk toe- of afgenomen?
Waarom is er gekozen voor een straat-voor-straat invoering van betaald parkeren?
De gemeente wil de invoering van betaald parkeren baseren op draagvlak onder bewoners. Invoering zonder overleg zou niet democratisch zijn. De straat-voor-straat aanpak brengt wel uitdagingen met zich mee, zoals een waterbedeffect. Dit betekent dat meer autogebruikers parkeren in straten waar nog geen betaald parkeren is. De gemeente kijkt daarom naar een logisch afgebakend gebied voor invoering en houdt rekening met omliggende straten. Daarnaast wordt een parkeerdrukmeting uitgevoerd om de effecten in kaart te brengen.
Wat worden de parkeertarieven en vergunningskosten?
De tarieven worden door de gemeente vastgesteld en zijn relatief laag in vergelijking met omliggende steden. Er wordt rekening gehouden met de financiële impact op bewoners en ondernemers.