Funderingskaart

Het Funderingsloket van de gemeente houdt de gegevens van oude funderingen bij op deze kaart. Met een funderingsonderzoek kan je de levensduur bepalen. Ook geven scheuren, scheefstand en zakkingsmetingen een indicatie van de werking en houdbaarheid van de fundering. De gemeente houdt van alle oude panden bij of de fundering hersteld of onderzocht is. Dat wordt in verschillende kleuren op de kaart weergegeven. Ook wordt aangegeven of een pand voorzien is van meetboutjes en periodiek op zakking gemeten wordt. Hoogtemonitoring noemen we dat.

Hieronder ziet u de uitleg van kwaliteitsklassen van een funderingsonderzoek. Van belang is te weten in welk jaar het onderzoek is uitgevoerd.

Goed om te weten: Een funderingsonderzoek is iets anders dan hoogtemonitoring.  Bij een hoogtemonitoring plaatst de gemeente meetboutjes in panden. De gemeente meet de boutjes regelmatig en stelt een meetrapport op met de hoogtemetingen. 

Bij een funderingsonderzoek graaft een gespecialiseerd bedrijf aan de buitenkant van de woning een gat waardoor zij palen onder de woning kunnen onderzoeken.  Ze kunnen zo onder andere een inschatting maken hoelang de fundering nog meegaat.

Disclaimer

De kaart wordt regelmatig bijgewerkt. Zo wordt bijgehouden welke funderingen hersteld zijn. De gemeente Zaanstad streeft ernaar correcte informatie aan te bieden op deze website. Toch kan het zijn dat informatie na verloop van tijd verouderd of niet juist is. Ook kan het zijn dat de eigenaar een/meer onderzoek heeft laten uitvoeren zonder dat de gemeente hiervan op de hoogte is. De gemeente aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid. Aan de informatie op de kaart kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie niet juist?

Komt u informatie tegen die onjuist of verouderd is, dan vernemen wij dit graag. U kunt hiervoor een mail sturen naar funderingsloket@zaanstad.nl

De gemeente Zaanstad houdt van veel oudere panden in de gaten of er sprake is van zakkingsgedrag. Dit doet zij door middel van het om de zoveel tijd meten van meetboutjes in een pand. Een pand dat verzakt heeft vaak funderingsproblemen. Voor alle eigenaren van een ouder pand met een houten paalfundering is het belangrijk om de fundering in de gaten te houden. En, als er meetgegevens beschikbaar zijn, deze in ieder geval één keer per jaar te bekijken. Alle particuliere huiseigenaren waarvan Zaanstad de woning monitort op zakking hebben inmiddels een brief ontvangen om zelf een account aan te maken om de meetgegevens van hun woning online te kunnen raadplegen. Als de gemeente Zaanstad een pand monitort op zakking dan staat dat vermeld (op adresniveau) bij de informatie op de Funderingskaart.

Heeft u geen account en wit u toch een meetrapport ontvangen, neemt u dan contact op met de huiseigenaar of gemachtigde partij.

Informatieplicht over de fundering van een huis voor verkopers én potentiële kopers

Gaat u een huis verkopen of kopen in Zaanstad? U heeft beiden een informatieplicht. Een verkoper is verplicht om alle bekende informatie over de fundering van een huis te delen met de koper van het huis. En als koper moet u hiernaar vragen. Over welke informatie hebben we het dan precies? En waar moeten we nog meer rekening mee houden? Dat leggen we uit in dit filmpje. Heeft u nog vragen? U kunt altijd telefonisch of via e-mail contact opnemen met het funderingsloket@zaanstad.nl.

Ik koop een huis (dat onderdeel is van een bouwblok) met funderingsproblemen, en ik wil herstel uitvoeren. Kan dat?

Ja dat kan. U moet dan een constructief goed plan aan te leveren. In veel gevallen kunt u dan een omgevingsvergunning voor het herstel krijgen. U dient tijdens het herstel de muren die u deelt met uw buren tussen twee woningen (genaamd mandelige muren) op te vangen. In de praktijk betekent dat vaak dat u extra kosten kwijt bent voor het plaatsen van extra funderingspalen. Daarnaast moet u (of uw aannemer) schriftelijk toestemming van de buren hebben om aan de gezamenlijke muren te mogen werken.

Gemeente Zaanstad adviseert om de fundering van het gehele bouwblok (waarop dus meerdere woningen kunnen staan) in één keer te herstellen. Een funderingsprobleem wordt pas volledig opgelost wanneer de gehele fundering, onder het gehele bouwblok, hersteld wordt. Bij een gedeeltelijk herstel blijft de kans op schade bestaan waarbij civiele procedures tussen buren kunnen ontstaan. 

Heeft uw woning funderingsproblemen en denkt u aan sloop of nieuwbouw? Neem contact op met het Funderingsloket. Met een proefproject van de gemeente Zaanstad kunt u de funderingen aanpakken en tegelijkertijd uw woning verduurzamen. Binnen dit project krijgt u gratis advies en begeleiding van professionals. Denk hierbij aan hulp bij het vinden en rondkrijgen van financiering, bouwkundig en technisch advies en het regelen van de nodige vergunningen. De gemeente Zaanstad trekt hierin samen op met BKZ (betaalbare Koopwoningen Zaanstad). Lees meer via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad. BKZ ontwikkelde DFZ (Duurzaam Funderingsherstel Zaanstad), een financieel instrument om renovatie met funderingsherstel of sloop nieuwbouw te realiseren. 

De meest effectieve manier om de fundering aan te pakken en tegelijkertijd uw huis te verduurzamen, is om uw huis compleet te vervangen door nieuwbouw. Het liefst samen met uw buren, zodat gelijk de hele rij huizen klaargemaakt wordt voor de toekomst. Omdat dit veel tijd en geld kost, kunt u hulp krijgen. U kunt ook diverse subsidies aanvragen.

Vraag vrijblijvend gesprek aan en bekijk uw mogelijkheden

Heeft u interesse of wilt u gewoon wat vragen stellen? Vraag dan een vrijblijvend en kosteloos gesprek aan via het Funderingsloket. Dan kunt u kijken of het iets voor u is, of dat er andere oplossingen zijn voor uw funderingsproblemen.