Groene schoolpleinen

Veel schoolpleinen zijn kale pleinen met veel tegels. Bij warm weer is het er te heet om buiten te spelen en als het flink regent staat het plein blank. En er valt weinig te beleven voor de kinderen.  Dat zijn wij aan het veranderen! Samen met de Zaanse basisscholen gaan we in tien jaar tijd alle – ongeveer 65 –  schoolpleinen van basisscholen in Zaanstad vergroenen. We zijn al een flink eind op weg.

Vergroend schoolplein

Afbeelding van het vergroende schoolplein van Het Baken

Waarom een groen schoolplein?

Op een groen schoolplein vind je van alles. Bijvoorbeeld zand, water, betegelde stukjes, houten speeltoestellen, bomen, struiken, bloemen, bessen, beschutte natuurrijke plekjes en insecten. Een fijne, klimaatbestendige plek waar kinderen in de natuur kunnen spelen én leren. Spelen in de natuur prikkelt de fantasie en creativiteit en is goed voor de motoriek en de sociale vaardigheden. Een groen schoolplein kan ook gebruikt worden als buitenlokaal voor reken-, taal- of natuurlessen.

Wat doet de gemeente?

In Zaanstad is een werkgroep Groene Schoolpleinen actief, met vertegenwoordigers van de scholenkoepels, gemeente, het Zaans Natuur- en Milieucentrum en IVN. Zij helpen  scholen met een praktisch stappenplan, advies en financiering. Scholen kunnen een subsidie bij de gemeente aanvragen en zijn zelf verantwoordelijk voor extra financiering uit acties en fondsen. De gemeente draagt ook in natura bij met bijvoorbeeld bomen, beplanting en houtsnippers.  

Welke scholen hebben een groen schoolplein?

Het Schatrijk (Zaandijk), de Vrije School Zaanstreek (Zaandam), De Piramide (Koog aan de Zaan) en Dynamica XL (Zaandam) hadden al een groen schoolplein.

Vanaf 2019 zijn met hulp van de gemeente een aantal schoolpleinen vergroend. Bekijk deze bovenaan de pagina.

Meer informatie?

Heeft u vragen over groene schoolplein en wilt u ondersteuning? Mail dan naar groeneschoolpleinen@zaanstad.nl.