Laadpalen veelgestelde vragen en bezwaren
Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen en bezwaren over laadpalen voor een elektrische auto.
We begrijpen dat het plaatsen van een laadpaal onnodig kan lijken als er op dit moment weinig elektrische auto’s in de buurt zijn. Toch zien we een sterke groei in het aantal elektrische voertuigen. Het doel is laadpunten op tijd beschikbaar te maken in elke wijk. Zo voorkomen we dat mensen straks zonder laadmogelijkheden zitten en dragen we bij aan de mobiliteitstransitie in Zaanstad.
Elektrische voertuigen worden steeds betaalbaarder. De verwachting is dat meer mensen in de toekomst overstappen. Door nu al laadpalen te plaatsen, zorgen we ervoor dat Zaanstad voorbereid is op deze verandering. De laadpalen kunnen bovendien door iedereen in de omgeving gebruikt worden, dus ook door bezoekers met een elektrische auto.
We begrijpen dat de parkeerdruk hoog is in veel wijken. Daarom kiezen we laadlocaties met zorg, waarbij we zo veel mogelijk rekening houden met bestaande parkeerproblemen. De gemeente heeft inzicht in hoeveel bepaalde laadpalen gebruikt worden. Bijplaatsen is daarom soms echt noodzakelijk. Door een laadpaal te plaatsen, zorgen we ervoor dat elektrische voertuigen niet langer op gewone plekken hoeven te parkeren voor hun oplaadtijd.
De groeiende vraag naar parkeerruimte is een uitdaging. We nemen deze situatie serieus en zoeken per locatie naar een balans tussen ruimte voor elektrische voertuigen en reguliere parkeerplekken. Toch zal het niet altijd lukken om alle auto’s in de openbare ruimte een plekje te geven. Het plaatsen van laadpalen is onderdeel van een breder mobiliteitsplan, waarin we ook werken aan oplossingen die het gebruik van deelauto’s en openbaar vervoer stimuleren.
We horen vaak dat bewoners zich zorgen maken over fout parkeren. Zaanstad zet zich in om de handhaving te versterken waar dat mogelijk is. We moedigen bewoners aan om meldingen te blijven doen, zodat handhaving weet waar extra toezicht nodig is.
Bij het kiezen van een locatie voor een laadpaal kijken we naar verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van ruimte, veiligheid en het verwachte gebruik. We streven ernaar de meest geschikte locaties te selecteren. Binnenkort kunt u op een laadkaart zien waar de laadpalen in Zaanstad staan. Deze kunt u dan terugvinden op deze website. We houden hier rekening met het (vernieuwde) verkeersbesluit.
Naarmate het aantal elektrische voertuigen toeneemt, stijgt ook de behoefte aan laadpalen. Om te voorkomen dat laadpalen overbelast raken en wachtlijsten ontstaan, plaatsen we op tijd extra laadvoorzieningen. We monitoren daarbij het gebruik van de bestaande palen, zodat we alleen extra palen toevoegen waar dat echt nodig is.
Het plaatsen van een laadpaal kan leiden tot iets meer verkeersbewegingen, maar deze blijven doorgaans beperkt. Elektrische voertuigen laden meestal enkele uren per sessie op, waardoor er geen constant verkeer is. Daarnaast selecteren we laadlocaties waar de verkeersimpact zo klein mogelijk blijft.
Wij nemen alle ingediende bezwaren serieus, ook als deze gezamenlijk worden ingediend. Handtekeningenlijsten geven ons een goed beeld van de zorgen in de buurt. Alle bezwaren worden zorgvuldig beoordeeld en waar mogelijk nemen we de feedback mee in de locatiekeuze of passen we het proces aan.
We begrijpen dat parkeerdruk een belangrijke zorg is. Tegelijkertijd blijft het aantal elektrische auto’s ten opzichte van benzineauto’s groeien in de gemeente. Daarom zoeken we zorgvuldig naar de beste locaties voor laadpalen en nemen we alternatieven mee in onze beslissing.