Diederik Sonoyweg 1: JS Cocoa

JS COCOA onderzoekt hoe ze de fabrieken kunnen verbeteren en uitbreiden, zodat ze duurzaam kan blijven groeien. Een van de mogelijkheden is om de fabrieken naar een nieuwe plek in de Zaanstreek te verplaatsen. Hierdoor komt er op de huidige plek mogelijk ruimte vrij om opnieuw te ontwikkelen. In Zaanstad zijn nieuwe woningen hard nodig. Daarom gaan we de komende tijd onderzoeken of woningbouw op deze plek wenselijk en uitvoerbaar is.

Veelgestelde vragen

De gemeente heeft nu, aan het begin van dit proces, een startnotitie gemaakt. Hierin staat het voorstel voor de ontwikkeling van de huidige locatie van JS COCOA aan de Diederik Sonoyweg 1. Ook beschrijven we hier de aandachtspunten en voorwaarden van de gemeente voor de ontwikkeling van deze plek. We stellen onder andere de volgende uitgangspunten voor:

Als woningbouw op deze locatie mogelijk wordt, dan stelt de gemeente voor dat deze in de vorm van verschillende woningtypen zal zijn, waarvan minimaal 30% sociale huur zal zijn. Daarnaast vindt Zaanstad het behoudt van de cultuurhistorie op deze plek belangrijk. JS COCOA ligt op een unieke locatie in het Zaanse historisch landschap. Om deze historie te behouden, stelt de gemeente een aantal voorwaarden voor een toekomstig ontwerp. Zoals:

Daarnaast vindt Zaanstad het behoudt van de natuurhistorie op deze plek belangrijk. JS COCOA ligt op een unieke locatie in het Zaanse historisch landschap. Om deze historie te behouden, stelt de gemeente een aantal voorwaarden voor een toekomstig ontwerp. Zoals:

  • De structuur van de rivierdijk opnieuw zichtbaar maken. De rivierdijk heeft het veenpolderlandschap eeuwenlang beschermd van het water van de Poel en de Zaan. Herontwikkeling van deze plek is een kans om het dijkprofiel weer zichtbaar te maken. Dit is één van de ruimtelijke en historische dragers is van Zaanstad. Hier ligt een kans om het dijkprofiel weer zichtbaar te maken.
  • Typische binnendijkse erfjes in de woongebouwen aanbrengen zou passend zijn
  • Connectie maken met beschermd dorpsgezicht Haaldersbroek
  • Landschapsstructuren respecteren en versterken:
  • Connectie met de Poel maken

Verder vertellen we hoe we de buurt en andere belanghebbenden betrekken bij de ontwikkeling. Met deze startnotitie betrekken we de gemeenteraad al voordat we onderzoeken of het plan haalbaar is. Op deze manier kan de raad extra uitgangspunten meegeven. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om de startnotitie goed te keuren en vast te stellen. Daarna kunnen we verder met een haalbaarheidsonderzoek om te kijken wat er mogelijk is op deze locatie.  En aan de hand van de voorwaarden en uitgangspunten de plannen verder uitwerken. Bij deze uitwerking betrekken JS COCOA en de gemeente ook de omgeving betrekken.

College biedt startnotitie aan de raad aan

Het college is het eens met de startnotitie en biedt deze aan de gemeenteraad aan voor een besluit. De startnotitie wordt nog in het Zaanstad Beraad besproken. Hier kunnen inwoners ook vragen stellen aan het college en de raad. Na het Zaanstad Beraad neemt de gemeenteraad een besluit. De raad bepaalt uiteindelijk wat er wel en niet in een startnotitie kan.

Wanneer de startnotitie bij het Zaanstad Beraad op de agenda staat, wordt bekend gemaakt op https://zaanstad.bestuurlijkeinformatie.nl, zoek op “JS COCOA”. Op deze website vindt u dan ook de startnotitie, het collegebesluit en het raadsvoorstel.

We houden u op de hoogte over de mogelijke ontwikkelplannen. Als de startnotitie is vastgesteld, gaan we naast het haalbaarheidsonderzoek ook de plannen verder uitwerken. Hiervoor horen we graag uw ideeën, zorgen en adviezen. Na de vaststelling van de startnotitie krijgen omwonende een uitnodiging per brief van JS COCOA om hierover mee te denken.

Heeft u nog vragen? U kunt dan contact opnemen met Daisy van Kan van de gemeente Zaanstad. Dat kan per mail via d.kan@zaanstad.nl of via het algemene telefoonnummer 14 075.