Drijvende tuinen

We maken drijvende tuinen plaatsen in Zaandam. Met de drijvende tuintjes willen we de natuur een handje helpen.

Veelgestelde vragen

Zaanstad krijgt drie drijvende tuinen. Dit zijn zijn kunstmatige drijvende eilandjes die we vol laten groeien met oever- en waterplanten, die in het water wortelen. De tuintjes moeten het aantal soorten planten en dieren versterken in het water. Met de drijvende tuinen willen we de natuur een handje helpen.

Op de drijvende tuinen planten we tien plantensoorten met verschillende kleuren bloemen, o.a. dotterbloem (geel), zwanenbloem (wit met paars) en koninginnekruid (rood/roze). Deze planten trekken zowel bijen, vlinders als kevers aan. Doordat de onderkant van de eilanden open zijn, ontstaat er geen stilstaand water. Dit voorkomt overlast van muggen.

Het ontwerp

Hieronder vindt u het ontwerp van de drijvende tuinen.

Wij plaatsen de tuinen op drie locaties. We plaatsen twee drijftuintjes achter de steigers langs de Zaan in het centrum van Zaandam. Eentje bij de speeltuin en één bij het bruggetje bij de Boeg. Beide eilanden zijn ongeveer 15m2. De andere tuin plaatsen wij tussen het Zaantheater en het appartementencomplex De Hoge Horn. Achter het Zaantheater is meer ruimte. De drijvende tuin is hier groter dan de andere tuinen, namelijk 45m2.

Zie hieronder de kaarten voor de precieze locaties.

Zomer 2024 zijn er twee drijvende eilanden aangelegd: één voor het Zaantheater en één bij de speelterrein Rosmolenbuurt.

Er zijn nog twee eilanden in ontwikkeling. Of die er komen hangt af van inspraak en vergunningen. Zodra er iets meer bekend is kunt u dat hier lezen.

Het onderhoud voert de gemeente uit vanaf een boot. Op de locaties achter de steiger kan het voorkomen dat de steiger minder beschikbaar is tijdens het onderhoud. Dit zal niet langer dan een dag duren en maar twee keer per jaar voorkomen. Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van dode en houtige planten.

De bewoners uit de omgeving hebben een bewonersbrief ontvangen. Heeft u deze gemist of heeft u een vraag? U kunt de projectleider, Maarten van Atten, mailen via m.atten@zaanstad.nl.

Voordat wij starten met het werk komt er een nieuwe informatiebrief over de precieze planning per locatie.