Jacob Visterrein

Voor het nu braakliggende terrein van de voormalige verffabriek Jacob Vis ligt een ontwikkelplan klaar voor het realiseren van 13 woningen. Het plan bestaat uit vijf vrijstaande woningen, twee twee-onderéén-kapwoningen en twee gebouwen. In deze twee gebouwen komt er op de begane grond ruimte voor parkeren en op de verdieping komen in totaal vier woningen.

Veelgestelde vragen

Wonen op het Jacob Visterrein voegt een unieke woonplek toe aan de Zaanse nieuwbouwlocaties. De ligging aan de Zaan en aan het landschap is prachtig. Het plan past stedenbouwkundig en architectonisch bij de cultuurhistorische omgeving van de Zaanse Schans. Uitgangspunt is dat de locatie als één geheel terrein wordt ervaren. De gebouwen zijn allemaal anders, maar horen qua stijl toch duidelijk bij elkaar. De uitstraling is ‘herkenbaar Zaans’.

Cultuurhistorie: houtbouw en unieke ontwerpen met een verhaal

De cultuurhistorie van het gebied komt op verschillende manieren terug in dit nieuwbouwproject. De bebouwing is hoofdzakelijk ontworpen in Zaanse houtbouwstijl en sluit aan bij de karakteristiek van de Zaanse schans. Ook is gekozen voor kleinschalige bebouwing met doorzichten vanaf de Zaan naar het achterland

Daarnaast vertelt elk individueel gebouw een historische verhaal. Zo is het ontwerp “de Mijter” geïnspireerd door de krijtschuur (molenschuur) van de Oude Wolf. De fabriek van de familie Jacob Vis (1900) dient als inspiratie voor de twee-onder-een-kap woningen “de Fabriek”, met metselwerk en een industrieel karakter.

Parkeren

De parkeerplekken komen in een lange houtschuur, in de lengte direct langs de dijk. Hierdoor blijft parkeren uit het zicht. De entree voor auto’s bevindt zich aan de noordkant van het terrein, waarbij de auto’s direct de schuur inrijden. Langs de Kalverringdijk komen een aantal grastegels die gebruikt worden door hulpdiensten en vuilniswagens.

Jacob Visterrein planning

Bij het collegebesluit van 2 mei 2017 zijn de ruimtelijke uitgangspunten vastgelegd voor de ontwikkeling van het terrein. Op 18 juli 2018 was er een inloopbijeenkomst voor omwonenden om de eerste ideeën voor deze ontwikkeling te laten zien. In het oorspronkelijke plan was sprake van een herberg. Mensen hadden zorgen over eventuele geluidsoverlast wat dit zou kunnen veroorzaken. Daarom is nu het plan om in plaats van de herberg twee woningen te realiseren, als er geen uitbater voor een herberg wordt gevonden.

Om te voldoen aan de omgevingsverordening was het noodzakelijk een vergunning aan te vragen voor 13 woningen in plaats van het oorspronkelijke plan 11 woningen en een herberg. ‘Kleinschalige woningbouwontwikkelingen’ zijn namelijk ernstig ingeperkt in de Omgevingsverordening NH2020. Het idee achter deze inperking is dat het landschap en de openheid daarvan wordt beschermd. De vergunning lag zes weken ter inzage. Inmiddels is de vergunning verleend.

Op dit moment is de ontwikkelaar aan het bekijken hoe verder te gaan met deze plannen.

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen via het gemeentelijke telefoonnummer 14 075.