Veelgestelde vragen Behouden Haven

Algemene vragen

Het plan is om de verblijfskwaliteit en uitstraling van de buurt te verbeteren door nieuwbouw te realiseren. Daarin komen een woonzorgcentrum van De Zorgcirkel en de basisschool De Westerkim van Stichting Agora samen onder één dak. Ook een gymzaal en maatschappelijke functies krijgen een plek. Het plan krijgt een toegankelijke en groene uitstraling. Het zal in verbinding staan met de buurt(bewoners) en de al aanwezige winkels. Om een goede samenhang te creëren tussen de gebouwen komen er wegen, parkeergelegenheid en groen.

De Behouden Haven in Zaandam wordt herontwikkeld, omdat de huidige inrichting van het gebied verouderd is en niet meer voldoet aan de behoeften van de stad. De gemeente Zaanstad ziet kansen om dit gebied flink te verbeteren. Samen met De Zorgcirkel en onderwijsorganisatie Agora wordt gewerkt aan een plan dat de bouw van een nieuwe basisschool en de nieuwbouw van woonzorgcentrum Saenden combineert. Daarnaast wordt onderzocht of een divers aantal maatschappelijke functies een plek kunnen krijgen op de begane grond van het gebouw.

Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om de hele omgeving in één keer aan te pakken. Het doel: een moderne school, een toekomstbestendig zorgcentrum, waardevolle maatschappelijke voorzieningen én een groene, prettige openbare ruimte. Zo ontstaat er een aantrekkelijker en leefbaarder gebied voor bewoners, leerlingen, cliënten en bezoekers.

Via deze website houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rond de plannen voor de Behouden Haven. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u een e-mail sturen naar behoudenhaven@zaanstad.nl. Bij belangrijke tussenstappen informeren we de betrokkenen en organiseren we een informatiebijeenkomst.

Het gebouw

Efficiënt ruimtegebruik in een compacte stad
Door functies te combineren in één gebouw, wordt de beschikbare ruimte in de binnenstad optimaal benut. Dit past bij het beleid van de gemeente Zaanstad om maatschappelijke functies te concentreren en dubbel ruimtegebruik te stimuleren.

Maatschappelijke meerwaarde
Het samenbrengen van jong en oud in één gebouw biedt kansen voor ontmoeting, wederzijds begrip en samenwerking. Denk aan voorleesactiviteiten, gezamenlijke vieringen of beweegmomenten. Zulke contactmomenten dragen bij aan een inclusieve en sociale buurt.

Versterken van levendigheid en veiligheid
Het gebouw wordt overdag gebruikt door kinderen en in de avond door bewoners of zorgmedewerkers. Dat zorgt voor continue activiteit in de omgeving. Dit vergroot het gevoel van veiligheid op straat en voorkomt leegstand of monotone functies.

Verduurzaming en gezamenlijke voorzieningen
Door samen te werken in ontwerp en exploitatie kunnen partijen voorzieningen delen, zoals de gymzaal, installaties of buitenruimte. Dit bespaart kosten en energie en leidt tot een toekomstbestendig, duurzaam gebouw.

Ruimtelijke kwaliteit
Het stedenbouwkundig plan is erop gericht om het gebouw op een vanzelfsprekende manier in de buurt in te passen. Het is een kans om een herkenbaar en uitnodigend gebouw te maken dat de buurt verrijkt. De maatschappelijke plint draagt hier aan bij.

Het gebouw wordt modern, duurzaam en licht van uitstraling, met grote ramen en groene elementen. School en zorgcentrum komen samen in één gebouw en hebben samen één hoofdingang. We onderzoeken of er maatschappelijke voorzieningen in de plint kunnen komen, zoals het Sociaal Wijkteam, huisarts en een fysio. Aan de kant van de school komt een veilig, groen schoolplein. Aan de kant van het zorgcentrum een rustige binnentuin. De basisschool met gymzaal bestaat uit drie bouwlagen: twee verdiepingen voor de school en één verdieping voor de gymzaal. Het woonzorgcentrum bestaat uit zes bouwlagen.

De school en het zorgcentrum krijgen een gedeelde hoofdingang, waardoor de verschillende doelgroepen ook echt met elkaar in contact komen. Zo  biedt het gedeelde gebouw kansen voor ontmoeting, zoals gezamenlijke activiteiten of gebruik van de gymzaal buiten schooltijd.  De school heeft daarnaast een eigen en rechtstreekse toegang tot het schoolplein.

Op de begane grond van het gebouw is ongeveer 480 m² gereserveerd voor maatschappelijke wijkfuncties. Hier kunnen onder andere het Sociaal Wijkteam, dagbesteding of andere buurtgerichte activiteiten een plek krijgen. Deze ruimtes zijn bedoeld om laagdrempelige ondersteuning en ontmoeting in de wijk te faciliteren. Ook een kinderopvangorganisatie kan in deze m2 een plek verkrijgen.

Het ontwerp van de buitenruimte rondom het gebouw richt zich op vergroening en het creëren van aantrekkelijke verblijfsplekken.

De gymzaal in het gebouw is primair bedoeld voor de school. Buiten schooltijd zal het beschikbaar zijn voor sportverenigingen, buurtactiviteiten en mogelijk voor bewegingsactiviteiten voor ouderen.

Het doel is een maatschappelijke kern in de wijk te realiseren. Daaruit kan een netwerk van welzijns- en zorgpartners de buurtbewoners ondersteunen. Met de school, zorgappartementen, ontmoetingsruimte en plint sluit dit project aan bij de woonzorgopgave van de gemeente Zaanstad, die inzet op het combineren van wonen, zorg en welzijn in de wijk. Het nieuwe gebouw aan de Behouden Haven draagt bij aan deze visie door een plek te bieden waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.

De school

Basisschool De Westerkim is momenteel samen met een andere school, Et Buut, gehuisvest in een gebouw dat niet meer voldoet aan de benodigde ruimte. Beide scholen groeien in leerlingenaantallen. De school biedt Daltononderwijs, een onderwijsconcept dat kinderen zelfstandigheid en samenwerking leert. De locatie Behouden Haven biedt een unieke kans om onderwijs te combineren met een woonzorgcentrum en maatschappelijke wijkfuncties. Deze combinatie stimuleert verbinding tussen jong en oud.

De Behouden Haven ligt dichtbij bestaande woonwijken én voorzieningen zoals het winkelcentrum en de Westzijde. Daarmee is het goed bereikbaar voor leerlingen en ouders, te voet of met de fiets. De herontwikkeling van de Behouden Haven is onderdeel van de bredere ambities van de gemeente Zaanstad op het gebied van woningbouw, zorg, onderwijs en duurzaamheid. Het realiseren van een nieuwe school op deze plek draagt bij aan een toekomstbestendige, levendige wijk.

Een combinatie van deze redenen heeft de gemeenteraad doen besluiten om de locatie Behouden Haven aan te wijzen als de gewenste plek voor nieuwbouw voor De Westerkim, in combinatie met de vervangende nieuwbouw van het verouderde woonzorgcentrum Zorgcirkel Saenden.

De Westerkim heeft een continu-rooster. Kinderen gaan dus niet tussen de middag naar huis voor lunch. Er zijn daarom twee piekmomenten voor het halen en brengen van kinderen, namelijk als school begint en als school uit is. De schooltijden op de huidige locatie van basisschool de Westerkim zijn momenteel:

Woensdag: 08.30 – 12.30 uur
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 08.30 – 14.30 uur

Het woonzorgcentrum

Het nieuwe woonzorgcentrum krijgt ongeveer 100 appartementen Beschermd Wonen (24 uurs intensieve zorg) en ongeveer 10 appartementen voor zelfstandige bewoning (zorg volgens Volledig Pakket Thuis). 

De Zorgcirkel zorgt ervoor dat de huidige bewoners van Zorgcirkel Saenden en de cliënten daaromheen de juiste zorg blijven krijgen, ook als er straks gebouwd gaat worden. Afhankelijk van het uiteindelijke ontwerp en de bouwplannen, worden plannen gemaakt voor eventuele (tijdelijke) verhuizingen. Op de website van De Zorgcirkel vindt u meer informatie over het huidige en toekomstige woonzorgcentrum: www.zorgcirkel.nl/nieuwsaenden

Omgeving en openbare ruimte

Ja, en vergroening is een belangrijk onderdeel. Het idee is een stadstuin met groen ingericht plein voor de hoofdingang en een parkeerterrein met verschillende bomen. In de uitwerking van de buitenruimte is veel aandacht voor een veilige oversteek over het parkeerterrein en een scheiding in de verkeersstromen.

Ja, er komt een schoolplein waar kinderen kunnen spelen. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met geluidsbelasting en afstand tot omliggende woningen.

Het schoolplein wordt groen ingericht met natuurlijke speelaanleidingen, zitplekken en beplanting. De ruimte is bedoeld voor gebruik tijdens schooltijd en onderzocht wordt of het ook toegankelijk wordt buiten schooltijd voor de buurt. Het plein komt aan de westzijde van het gebouw. De beplanting en hagen rondom het plein zorgen voor een natuurlijke geluidsbuffer. Speelplekken worden zo aangelegd dat ze geluid niet versterken richting gevels van woningen. Geluidsoverlast is een terugkerend aandachtspunt geweest bij participatieavonden en wordt meegenomen in het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp.

Bestaande bomen behouden we waar mogelijk. Als bomen weg moeten, planten we er nieuwe bomen en groen voor terug.

Bereikbaarheid en verkeer

Ja, er komen extra verkeersbewegingen tijdens de breng- en haaltijden. Omdat de school met een continurooster werkt, zal dit beperkt blijven tot twee momenten op een dag. Vanuit de school worden ouders gestimuleerd om de kinderen vooral met de fiets of lopend te brengen. 

Ouders die met de auto komen, kunnen gebruik maken van het parkeerterrein en de  kiss-and-ride-zone aan de noordzijde van het terrein, nabij de bestaande parkeerplaatsen bij het winkelcentrum.

Voor personeel van de basisschool worden parkeerplaatsen gereserveerd binnen het heringerichte openbare gebied van de Behouden Haven. Het aantal plekken is nog niet precies bepaald.

Er komen veilige routes voor lopen en fietsen. De routes en verkeersstromen worden zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Schoolzones worden duidelijk gemarkeerd en waar nodig worden snelheidsbeperkende maatregelen genomen. 

De straat aan de ingang van de school wordt autovrij ingericht. Zo kunnen kinderen veilig lopend of fietsend de school bereiken zonder gemotoriseerd verkeer om zich heen.

Voor ouders die met de auto komen, wordt aan de noordzijde van het gebied een kiss-and-ride-zone ingericht, dicht bij het parkeerterrein. Kinderen leggen het laatste stuk te voet af via een veilige wandelroute.

Er komt een overzichtelijke oost-west verbinding tussen de Westzijde en het winkelcentrum, met veilige oversteekplaatsen en ruimte voor langzaam verkeer.

Leerlingen en personeel kunnen hun fiets stallen  aan de buitenrand van het schoolplein, zodat er geen opstoppingen of onveilige situaties ontstaan op straat.

Ja, die zijn onderdeel van het ontwerp van de openbare ruimte en worden afgestemd met de buurt, verkeersdeskundigen en de school.

Aan de noordzijde van de Behouden Haven concentreert zich het gemotoriseerde verkeer (o.a. kiss and ride). Het westelijke deel is autoluw en de aanrijdroute voor het fietsverkeer. Gemotoriseerd verkeer kan het gebied bereiken en verlaten zoals nu gebeurt via de Klokbaai.

De bevoorrading van de vrachtwagens bij het winkelcentrum blijft op dezelfde plek aan de oostkant. Doordat het schoolplein aan de westkant ligt en de hoofdingang aan de noordkant van de school kunnen kinderen via die kant de school bereiken en hoeven schoolgaande kinderen niet te kruizen met vrachtverkeer op de Behouden Haven. De entree van de school en de plek van het schoolplein zijn zo bedacht dat je als kind niet dichtbij het gemotoriseerd verkeer komt.   

Proces en planning

Alle genomen en te nemen stappen worden uitgewerkt in een ontwerp in vorm en uitstaling. We betrekken u waar mogelijk bij de totstandkoming hiervan en informeren u met regelmaat over de tussenstappen. Naar verwachting worden de plannen in het derde of vierde kwartaal van 2025 voorgelegd aan het college van B&W en vervolgens in 2026 aan de gemeenteraad.

Volgens de huidige verwachting wordt het gehele project tussen 2028 en 2030 afgerond. 

Omwonenden worden stap voor stap geïnformeerd via bijeenkomsten, brieven en de projectwebsite. Bij belangrijke keuzes wordt gevraagd om mee te denken, vooral over onderdelen waar nog ruimte is voor afwegingen.

Voor het gebouw zelf is daar nauwelijks ruimte voor, omdat dit grotendeels wordt bepaald door de functionele eisen van de school en het woonzorgcentrum. Wel is de buurt gevraagd mee te denken over aanvullende wensen binnen het gebouw.

Voor de inrichting van de openbare ruimte rondom het gebouw is er ruimte om actief mee te denken.

Tijdens participatiemomenten kunt u uw mening geven. Alle input wordt zorgvuldig bekeken. Niet alles kan worden overgenomen, maar waar mogelijk wordt het meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen.