Zaandam Centrum Oost

Zaandam Centrum Oost is het oostelijk deel van het centrum van Zaandam.Het gaat om het gebied tussen de Wilhelminasluis, Burcht, Peperstraat, Oostkade, Jan Sijbrandsteeg, Zuiddijk, Prins Hendrikkade, Touwslagerstraat, A.F. de Savornin Lohmanstraat en Dominee Baxstraat.

Het doel is om de buurt te veranderen in een duurzaam, aantrekkelijk woon-werkgebied voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hoe dat vernieuwde deel van het centrum eruit moet komen te zien staat in het ‘Perspectief Centrum Oost’. Dit toekomstbeeld heeft de gemeenteraad goedgekeurd. Op dit moment werken we dit beeld verder uit in een Ruimtelijk Plan (wat willen we?) en een Strategie (hoe gaan we dit doen)? 

In het toekomstbeeld staat dat Zaandam Centrum Oost een duurzaam, aantrekkelijk centrum wordt, met een gezonde woonomgeving met goede verbindingen met de omliggende wijken.

Wonen: plek voor nieuwe bewoners. Er komen 800 nieuwe woningen voor verschillende huishoudens, zoals sociale huur en levensloopbestendige woningen. De gebouwen hebben groen aan de gevels en daken.

Verblijven: lekker wonen en werken, maar ook bezoekers trekken. In 2040 komen meer mensen naar de zonnige kant van de Zaan. Het blijft een fijne plek om te wonen en werken met een mix van functies en woningen.

Voorzieningen: eerlijke kansen voor iedereen. In Centrum Oost leven in 2040 verschillende mensen samen. Goede scholen, gezondheidscentra, sportplekken en culturele voorzieningen zorgen voor kansengelijkheid. Bestaande voorzieningen worden gebruikt en verbeterd.

Vervoer: autoluw, maar uitstekend bereikbaar. In 2040 is Centrum Oost goed bereikbaar met nieuw openbaar vervoer. Fietsen en lopen krijgen een prominente plek. Het gebied is autoluw met parkeerplekken bij de Peperstraat en Touwslagerstraat.

Verwarmen, duurzaamheid en energie-opwekking: In 2040 zijn de gebouwen in Centrum Oost energieleverend en aangepast aan het klimaat. Er zijn schaduwrijke en groene plekken om water op te vangen. Er wordt circulair gebouwd en ondernomen

Doelen:

  • Veranderen naar aantrekkelijk centrum en kwaliteiten benutten
  • Meer ruimte maken voor ontmoeting, gezelligheid, spelen, bewegen en langzaam verkeer
  • Bebouwing gebruiken om gebied aantrekkelijker te maken
  • Circa 800 woningen toevoegen
  • De Burcht een levendige en intieme plek maken
  • Duurzame nieuwbouw
  • Ruimte bieden aan passende maatschappelijke voorzieningen
  • Zorgen voor goede balans tussen Centrum Oost en omliggende wijken
  • Bevorderen aantrekkelijke functies op de begane grond van gebouwen/huizen
  • Meer groen

De gemeente is met verschillende projecten bezig in Zaandam Centrum Oost. Over sommige praten we al met de buurt, andere projecten zijn nog in voorbereiding of in onderzoek. 

  • Project Peperstraat
    In de Zaanstreek is veel behoefte aan woningen. De gemeente wil in Zaandam Centrum Oost ongeveer 800 woningen bouwen. Het eerste grote project is de vernieuwing van de Peperstraat. 
  • Vernieuwing Oostkade 5-13
    Op Oostkade 5-13, aan de oostkant van de Wilhelminasluis, staan een aantal oude, lage paviljoens. De gebouwtjes kampen al jaren met leegstand en verloedering. De gemeente en de eigenaar van de paviljoens (Astoria Vastgoed B.V.) willen deze situatie verbeteren. 
  • Strategie
    Op dit moment werken we aan de Strategie voor het gebied. In die strategienota staat wat er nodig is om het toekomstbeeld (het perspectief) te realiseren. Dit geeft houvast binnen de gemeente en geeft externe partners, bewoners en ondernemers inzicht in de aanpak voor de gewenste en noodzakelijke samenwerkingen.

  • Ruimtelijk plan Zaandam Centrum Oost
    Het toekomstbeeld in het Perspectief werken we verder uit in een Ruimtelijk plan. Dit plan is onderdeel van de Strategie. In het Ruimtelijk plan staat hoe de openbare ruimte in het gebied gaat veranderen. Ook staat hierin opgenomen de voorwaarden waaronder de nieuwe ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Voorbeeld is waar er bebouwing is toegestaan, met welke hoogte en wat voor programma. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het Ruimtelijk plan.

Wat vind u belangrijk in uw buurt? Denk mee!
Voordat we een eerste conceptversie van het Ruimtelijk Plan en de Strategie voor Zaandam Centrum Oost maken, willen we graag van u weten wat u belangrijk vindt. Wat zijn uw wensen, ideeën en meningen?

U kunt ons dit tot 2 augustus 2025 laten weten via de online vragenlijst.

Liever in 3 minuten je mening geven? Dat kan ook: : https://zaanstad.swipocratie.nl

Wat doen we met uw reacties?
Uw reacties nemen we mee in de keuzes die we maken voor de eerste versies van het Ruimtelijk Plan en de Strategie. Als die af zijn, dan nodigen we u weer uit om hierop te reageren. We laten u dan ook zien wat we met uw reacties hebben gedaan. Meer over het proces leest u bij ‘Wanneer’.

Participatie-adviesgroep
Om mensen zo goed mogelijk te betrekken bij de toekomstplannen, hebben we een participatie-adviesgroep opgericht. Bewoners, ondernemers en raadsleden denken met ons mee hoe we de wijk het beste kunnen bereiken en betrekken. Bent u bewoner of ondernemer in Zaandam Centrum Oost, heeft u kennis van de mensen in het gebied en denkt u graag mee? Dan kunt u zich aanmelden voor de participatie-adviesgroep via maakcentrumoost@zaanstad.nl. We komen een paar keer per jaar bij elkaar.

2 juli 2025

Inloopbijeenkomst participatie Zaandam Centrum Oost

Eind 2026

Informatiebijeenkomsten definitieve Ruimtelijk plan en Strategie en besluit gemeenteraad over Ruimtelijk plan en Strategie

Als het Ruimtelijk plan en de Strategie af zijn, informeren we u hier weer over. Daarna vragen we aan het gemeentebestuur (College van Burgemeester en Wethouders) goedkeuring om de plannen voor te leggen aan de gemeenteraad voor een besluit.


De gemeenteraad beslist of zij akkoord is met deze plannen. Hierbij zit ook een rapport over de participatie: wat vindt de omgeving belangrijk en hoe heeft de gemeente deze wensen, ideeën en adviezen opgehaald? Zo kan de gemeenteraad een afgewogen besluit maken. U kunt ook inspreken bij de raadsvergaderingen.

Begin 2026

Derde meedenkronde Ruimtelijk Plan en Strategie

De tweede conceptversies voor het Ruimtelijk Plan en de Strategie zijn af. We laten u weer weten wat we met uw reacties hebben gedaan. We hebben meer keuzes gemaakt, maar zijn nog niet helemaal klaar. We vragen specifieker naar uw mening.

Vanaf 2026

Aan de slag!

Met het Ruimtelijk Plan en de Strategie zijn er richtlijnen vastgesteld voor wat er waar kan en mag komen. Initiatiefnemers, zoals ontwikkelaars, kunnen nu plannen indienen bij de gemeente. Ook gaat de gemeente aan de slag met een ontwerp openbare ruimte. Ook voor deze (deel)plannen gaan initiatiefnemers en de gemeente met de omgeving in gesprek.

Eind 2025

Tweede meedenkronde Ruimtelijk Plan en Strategie

De eerste conceptversies voor het Ruimtelijk Plan en de Strategie zijn af.We laten u weer weten wat we met uw reacties hebben gedaan. We hebben keuzes gemaakt, maar veel keuzes liggen nog open. We vragen u voor deze keuzes naar uw mening.

2 juli – 2 augustus

Eerste meedenkronde Ruimtelijk Plan en Strategie

Voordat de gemeente het Ruimtelijk Plan en de Strategie uitwerkt en keuzes maakt, willen we eerst weten wat u belangrijk vindt. Op woensdag 2 juli, zaterdag 5 juli en dinsdag 8 juli zijn er inloopbijeenkomsten. Ook kunt u online meedenken.

25 februari 2025

Derde bijeenkomst participatie-adviesgroep

18 november 2024

Tweede bijeenkomst participatie-adviesgroep

Tijdens deze tweede bijeenkomst met de participatie-adviesgroep bespraken we het concept participatieplan voor de Strategie en het Ruimtelijk Plan voor Zaandam Centrum Oost. In dit participatieplan beschrijft de gemeente hoe ze de omgeving gaat betrekken bij het maken van de Strategie en het Ruimtelijk Plan. De participatie-adviesgroep dacht onder andere mee over wie we straks gaan betrekken. De gemeente werkt dit nu verder uit.  

9 september 2024

Bijeenkomst participatie-adviesgroep

Tijdens dit overleg maakten we kennis en bespraken we het doel van de participatie-adviesgroep: het betrekken van de omgeving bij de plannen voor Centrum Oost. Ook blikten we terug op de ontwikkeling van het gebied sinds 2017. Er is nadrukkelijk behoefte aan betere communicatie met de betrokkenen (vooral via verschillende kanalen) én het betrekken van onbekende geïnteresseerden. De aanwezigen gaven adviezen om de communicatie en betrokkenheid van de gemeente te verbeteren, inclusief gerichte informatievoorziening en het blijven communiceren, ook bij minder goed nieuws. Verder spraken we over de mogelijkheid om de recent aangeschafte bloemenkiosk te gebruiken voor maatschappelijke initiatieven en informatievoorziening aan bewoners.

Mei 2019

Perspectief 2040 Zaandam Centrum Oost vastgesteld

Juli 2018

Inloopmomenten aan de Peperstraat 134a

22 mei 2018

Bijeenkomst in de Oostzijderkerk

November 2017

Analyse Zaandam Centrum Oost vastgesteld

U kunt met vragen altijd terecht bij het projectteam van de gemeente:

E-mail
Heeft u vragen over de ontwikkelingen in Zaandam Centrum Oost? Stuur ons een e-mail.
U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie van het projectteam.

Spreekuur omgevingsmanager
Voor contact kunt u ook terecht bij het spreekuur van de de omgevingsmanager van Zaandam Centrum Oost. Dit is elke dinsdag van 16.00 tot 18.00 uur in de Peperstraat op nummer 7. U kunt zonder afspraak bij deze spreekuren langskomen.

Wijkmanager
Neem contact op met wijkmanagement als u ideeën heeft voor verbeteringen in de wijk of hulp nodig hebt bij uw plan.

Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de gebiedsontwikkeling in Zaandam Centrum Oost? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Wijkplatform Zaandam Zuid
handige plek om ideeën te delen met medebewoners of -ondernemers is het wijkplatform voor Zaandam Zuid. Wilt u iets onder de aandacht brengen? Bent u op zoek naar een activiteit? Zoekt u een winkel? Dat, en nog veel meer, kan op het wijkplatform.