Walk of Fame Zaanstad

Voor (on)bekende en bijzondere Zaankanters

Gemeente Zaanstad zet tijdens haar jubileumjaar Zaankanters in het zonnetje die op een positieve manier hebben bijgedragen aan Zaanstad. Ze zijn de trots van de wijk, de verbinding tussen Zaankanters. Ze zijn een bron van inspiratie en een voorbeeld voor anderen. Zij krijgen een eigen tegel in de Walk of Fame aan de Wormerveerse Zaanbocht

Burgemeester Jan Hamming onthult dit jaar telkens 5 tegels waarbij deze bijzondere Zaankanters worden geëerd. De 25 tegels vormen samen de Walk of Fame aan de Zaanbocht in Wormerveer. 

Ayten Kiliç

Als overlevende van borstkanker heeft Ayten Kiliç een belangrijke rol gespeeld om deze ziekte bespreekbaar te maken in de Turkse gemeenschap. Ze doet jaarlijks mee aan (Z)aan de wandel en is vrijwilligster bij Anna’s Huis, centrum voor leven met en na kanker. Zij is hier een belangrijke schakel is tussen de moslimgemeenschap en het inloophuis. Voor Hospice Zaanstreek helpt zij gastbewoners van Turkse komaf zodat die in hun moedertaal de juiste gesprekken kunnen voeren. Een sterke vrouw die, ondanks haar ziekte, positief is en anderen actief helpt.

Pim Avondrood 

Pim Avondrood uit Koog aan de Zaan. Getalenteerde Nederlandse tenor met een krachtige en expressieve stem. Pim heeft autisme, maar dit houdt hem niet tegen. Hij treedt op in een breed repertoire, van opera tot musical, in prestigieuze theaters in Nederland en internationaal. Ook was hij onder andere te zien bij Henny Huisman, Man Bijt Hond, Knoop Gala en Idols. In 2000 won hij het Eurovisiesongfestival voor mensen met een verstandelijke beperking in Helsinki.  Pim is een inspiratie en een voorbeeld voor ’mensen met mogelijkheden’.

Louisa en Dirk Boet

Louisa en haar man Dirk zetten zich al bijna 15 jaar in voor minima die niet rondkomen. Zij zetten zich voor en achter de schermen in tegen armoede en organiseren van alles: van uitjes in de vakantie, tot levensmiddelen. Met het Zaanse weggeefhuis op Facebook (10.000 volgers) helpen ze de minima, maar zorgen ze ook dat spullen een tweede kans krijgen. Ze werken er 365 dagen per jaar aan om een Zaankanters bij elkaar te brengen en te helpen. Ze zijn positief en rechtvaardig en zorgen ervoor dat mensen elkaar iets gunnen.

Lonneke van der Meijden- van Soest

Vol energie en enthousiasme zorgt Lonneke ervoor dat buurthuis de Bovenkruier het actieve middelpunt van ’t Kalf is. Er wordt van alles georganiseerd voor jong en oud. Lonneke begon op haar 14e al als vrijwilliger bij een buurthuis. Op haar 21ste ging ze aan de slag bij straathoekwerk. Als bewoner van ’t Kalf heeft ze een groot netwerk opgebouwd. Verbinding staat centraal en dat laat Lonneke samen met haar zoon Jimmy heel duidelijk blijken. Volgens inwoners zorgt zij voor verbinding: “Lonneke bruist, en ‘t Kalf met haar”.  

Edward van Gils

Edward van Gils, “The Godfather of Street Soccer”, begon zijn carrière op jonge leeftijd en werd bekend om zijn uitzonderlijke balvaardigheid en creatieve speelstijl. Vanuit een moeilijke jeugd is hij opgeklommen naar de wereldtop als het gaat om straatvoetbal. Hij is ambassadeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Onder de noemer streetkings in jail en werk via sport, worden gedetineerden en ex-gedetineerden voorbereid op en bemiddelt naar een werkplek buiten de gevangenismuren. Ook richtte hij “Streetkings” op, waarmee hij jongeren inspireert en begeleidt door middel van straatvoetbal.

Patricia Viereck 

Patricia is enthousiast en een echte verbinder binnen de Zaanse maatschappij. Zo zet ze zich de laatste jaren in voor de promotie van Keti Koti in Zaanstad. Deze actieve en initiatiefrijke voorzitter van het comité 30 juni/1 juli heeft samen met de Doopsgezinde Gemeente ‘Doorwerking Doorbreken’ opgezet. Een cursus bedoeld voor alle mensen, ongeacht achtergrond, die meer kennis willen opdoen om koloniaal denken te herkennen en doorbreken. “Patricia is een hardwerkende vrouw. Door haar wordt de Surinaamse gemeenschap meer gezien, en gewaardeerd.”  

Kees Klinkenberg 

Kees is een ware stuwende kracht in de gemeenschap. Al meer dan 30 jaar verzorgt hij de communicatie voor Fortuna (daarvoor WFC), werkt hij mee aan de Sinterklaasintocht Wormerveer en is hij actief voor het 4-5 mei comité, met indrukwekkende toespraken bij het monument. Hij schreef voor De Zaankanter en De Krommenieër, en is al jaren via social media actief om verslag te doen van alles wat er in de omgeving speelt. “Een Markante Wormerveerder die het verdient om eens in het zonnetje te staan!” 

Ruben Hoeke

Ruben Hoeke, de beste gitarist van Nederland, is niet alleen een virtuoos op zijn instrument, maar ook een buitengewone weldoener. Hij richtte de “Geef een kind een gitaar”-actie op waaruit de Stichting Muziek voor Kids is ontstaan. Inmiddels zijn meer dan 700 kinderen, die in financieel of emotioneel zwaar weer zitten, aan een muziekinstrument geholpen. Hij is een initiatiefnemer van Blues aan de Zaan en heeft Zaanstad op de muziekkaart van Nederland gezet. “Ruben is een mensenmens met een groot hart!” 

Mario Overman 

Mario Overman is een veelzijdige Zaankanter. Hij is coach in de zorg, spoken word artiest, creatief directeur van stichting ZPINK (de beweging voor de woordkunst) en leidt een project om het cultuuraanbod voor jongeren in onze gemeente te stimuleren. Zijn eigen levenspad was hobbelig en daarom wil hij nu een cruciale schakel zijn voor jongeren door hen te activeren en inspireren. Mario werkt aan educatieve en prikkelende projecten in de Zaanstreek, waarmee hij zingeving voor jong en oud wil bereiken. “Hij zet zich gigantisch in, elke dag, om het beste uit zichzelf en de mensen om hem heen te halen”. 

Bart Nieuwenhuijs

Bart Nieuwenhuijs is een toegewijde restaurator met een passie voor Zaanse hout- en molenbouw. Met zijn restauratiebedrijf behoudt hij historische panden en molens, waarbij hij oog heeft voor detail en duurzaamheid. Bart begon zijn carrière bij Molen de Pink en heeft sindsdien vele prestigieuze projecten voltooid, zoals de restauratie van pelmolen Het Prinsenhof en mosterdmolen De Huisman. Hij nam ook het initiatief voor de herbouw van molen de Pauw de Nauerna. Bart leidt ook jonge mensen op in het restauratievak, waardoor hij bijdraagt aan het behoud van ambachtelijke vaardigheden. Bart’s werk is een inspiratie voor de gemeenschap en een voorbeeld van circulaire en duurzame bouwpraktijken. “Bart is Zaankanter in hart en nieren: open,  transparant en sympathiek.”

Linda Bloem

Linda Bloem is al jarenlang de drijvende kracht achter de Fronik Buurtboerderij aan het Westerwindpad in Zaandam. Als vrijwilliger zorgt ze voor het dagelijks beheer van de boerderij, een belangrijke ontmoetingsplek voor buurtbewoners en alle Zaankanters. Linda’s inzet en kennis maken haar onmisbaar; ze regelt alles, vult gaten op en weet altijd raad. Haar passie voor dieren, natuur en de gemeenschap maakt haar een echte verbinder. Dankzij haar inspanningen blijft de boerderij een fijne plek voor jong en oud, waar iedereen welkom is en naar elkaar omkijkt. “Als we iets niet weten, dan vragen we het Linda en dan weet zij het wel.”

Flip Valk

Flip Valk heeft zich meer dan 25 jaar ingezet voor het natuuronderwijs aan Zaanse kinderen als educatief medewerker van het Zaans Natuur en Milieucentrum. Soms als gids op een boot in het veld, dan weer met schepnetjes langs de slootkant of als imker bij zijn bijenkorven. Twee jaar geleden ging hij met pensioen. Gedurende zijn carrière heeft hij duizenden kinderen de schoonheid van de natuur laten zien en hen liefde voor alles wat groeit en bloeit bijgebracht. Flip’s enthousiasme en respect voor de natuur maken hem een inspirerend voorbeeld. “Wat zou het mooi zijn als hij op deze manier geëerd wordt voor zijn jarenlange toewijding.”

Abe van den Ban

Abe van den Ban, geboren op 14 oktober 1946 in Westzaan, is een icoon in de Zaanstreek. In zijn jeugd was hij top korfballer, maar de meesten kennen hem als de voetballer met snor. Zijn Panini voetbal plaatje is nog steeds immens populair. Hij speelde voor ZFC, AZ, FC Amsterdam en Haarlem. Naast zijn voetbalcarrière was hij kapper en uitbater van Huis Ter Zaanen. Abe is een positief ingesteld mens en een geweldige ambassadeur voor de Zaanstreek. Zijn “niet zeuren maar aanpakken” mentaliteit symboliseert de Zaankanters. “Het opnemen van Abe in de Walk of Fame zou een prachtig eerbetoon zijn aan deze sympathieke levensgenieter.”

Cansu Biçakci

Cansu werkt al 4 jaar bij het Justitieel Complex Zaanstad als leidinggevende van de afdeling Arbeid. Ze heeft een sterke band met de gemeente Zaanstad en zet zich in om terugval te verminderen door ex-gedetineerden op te leiden in vakgebieden en ambachten. Onlangs won ze met haar team de beste overheidsinnovatie award voor haar samenwerking met koffiebranderij Zuivere Koffie. Volgens de jury een sociale innovatie bij uitstek die steun geeft en perspectief biedt aan gedetineerden en ex-gedetineerden. Met haar inzet en toewijding zet zij zich in voor de veiligheid van Zaanstad. “Zij maakt écht een verschil voor de maatschappij.”

Truus Vegter

Truus Vegter is een ware inspiratiebron en een onvermoeibare kracht in de Zaanse gemeenschap. Ze werkt aan sociaal maatschappelijke projecten zoals de Social Sofa’s en zet zich in voor vluchtelingen, wat levens verandert en hoop brengt. Truus is één van de coördinatoren bij taalcafé de Sluis waar nieuwkomers Nederlands oefenen met vele vrijwilligers. Inmiddels op 5 locaties in Zaanstad. Samen met hen organiseert ze bingo’s en andere activiteiten gericht op de integratie van nieuwkomers. Ook organiseert ze verbindende mozaïekprojecten met een mooie bank als eindresultaat. In 2023 ontving ze een koninklijke onderscheiding voor haar werk. Haar toewijding en passie maken haar een baken van verbinding en een voorbeeld van compassie en vastberadenheid. “Als er één persoon is die een positieve invloed heeft op Zaanstad, dan is het Truus Vegter.”

Voor en door Zaankanters

De Walk of Fame is voor en door Zaankanters. Inwoners van Zaanstad kregen begin 2024 de mogelijkheid om iemand op te geven voor de Walk of Fame. De voorwaarden waaraan iemand moest voldoen om kans te maken waren ruim geformuleerd. Want wat van waarde is, is voor iedereen anders. We zochten in elk geval een diverse mix van mensen. Twee dingen zijn echt belangrijk: de genomineerde is een inspiratie en gaat positief te werk. Waarin of hoe? Dat kan van alles zijn. Op deze manier is er ruimte voor alle onderwerpen of verschillende verhalen met een positieve invloed op de samenleving. 

De jury

Voor de Walk of Fame is een jury samengesteld. De jury bestond uit verschillende mensen die Zaanstad zo goed mogelijk vertegenwoordigen. De jury bekeek alle inzendingen, checkte of deze klopten en voldeden aan de voorwaarden. Uiteindelijk kwamen zij tot een selectie van 25 mensen die een plek krijgen op de Walk of Fame.   

Heeft u iemand opgegeven voor een tegel op de Walk of Fame? Dan bedanken we u voor uw betrokkenheid en inzet. Gemeente Zaanstad heeft contact met de 25 mensen die een tegel krijgen, zodat de Walk of Fame tot de laatste onthulling voor iedereen een verrassing blijft. Volg de kanalen van de gemeente Zaanstad om op de hoogte te blijven! 

De tegels zijn gemaakt door Bart Natuursteen uit Zaandijk.