Zaanstad presenteert nieuw Beleidskader Detailhandel

Clustering en kwalitatieve versterking staan centraal
Het college van B&W heeft vandaag het Beleidskader Detailhandel 2025–2035 ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Dit beleidsdocument biedt een actuele visie op de ontwikkeling van de winkelstructuur voor de komende tien jaar.
Wethouder Stephanie Onclin (Economie): ‘Het beleidskader is in nauwe samenspraak met ondernemers en inwoners tot stand gekomen. Samen blijven we bouwen aan een sterk Zaanstad waar het prettig wonen, werken, winkelen en verblijven is. Detailhandel is een belangrijke banenmotor: 1 op de 9 lokale banen komt uit deze sector. Dat we op de goede weg zijn blijkt wel uit het feit dat de regio Zaanstreek-Waterland de enige plek in Noord-Holland is waar het winkelaanbod-en oppervlak groeit’.
Winkelstructuur
Zaanstad zet in op een toekomstbestendige winkelstructuur, met drie type gebieden:
- Hoofdwinkelgebieden: Stadshart Zaandam, Centrum Krommenie en Centrum Wormerveer vormen het hart en het visitekaartje voor de stad. Deze gebieden hebben een recreatieve en toeristische functie, bieden een breed aanbod en worden ontwikkeld tot aantrekkelijke verblijfsgebieden.
- Ondersteunende centra, zoals Centrum Assendelft, Westerkoog en Saendelft richten zich op het dagelijkse boodschappenaanbod en vervullen een belangrijke rol als ontmoetingsplek in de wijk.
- Perifere detailhandelsvestigingen (Noorderveld en Zuiderhout) blijven belangrijke clusters voor volumineuze detailhandel, zoals bouwmarkten en woonwinkels. Deze locaties worden kwalitatief versterkt zodat ze in kunnen spelen op regionale ontwikkelingen.
De hoofdwinkelstructuur is leidend. Nieuwe initiatieven worden gestimuleerd, mits ze passen binnen deze structuur. Solitair winkelaanbod buiten de hoofdstructuur wordt ontmoedigd.
Het beleidskader ondersteunt de maatschappelijke doelen van Zaanstad. Een belangrijke wijziging ten opzichte van de huidige situatie is dat de gemeente in aanloopstraten en winkelgebieden buiten de hoofdstructuur gaat inzetten op een economische functie of maatschappelijke activiteit op plekken waar winkels sluiten. Zo blijft Zaanstad een woonwerkstad, waar ruimte voor economie is en levendigheid behouden blijven.
- Verstedelijking: compacte, aantrekkelijke winkelgebieden waar het prettig verblijven is en waar je elkaar ontmoet.
- Economische groei: detailhandel als motor voor lokale werkgelegenheid.
- Veiligheid en gezondheid: fijne, toegankelijke winkelgebieden voor iedereen.
- Kansengelijkheid: goede voorzieningen in iedere wijk, dicht bij huis.
- Duurzaamheid: in 2030 moet bevoorrading van kernwinkelgebieden emissievrij zijn.
Gebaseerd op participatie en samenwerking
Het beleidskader is het resultaat van een uitgebreid participatietraject. Er zijn interviews gehouden met ondernemers, rondetafelgesprekken georganiseerd, en bijna duizend inwoners gaven via een enquête hun mening over het winkelaanbod.
De Adviescommissie Detailhandel Noord-Holland heeft positief geadviseerd over het nieuwe beleid. Na vaststelling door de gemeenteraad zal het beleidskader over vijf jaar worden geëvalueerd.