Klimaatbestendig Bouwen in Zaanstad

Zaanstad is een plek waar veel mensen wonen, werken, winkelen en recreëren. We willen ervoor zorgen dat Zaanstad ook in de toekomst die plek kan blijven.

De gemeente Zaanstad werkt op twee manieren aan een klimaatbestendige inrichting van onze stad. Ten eerste door regels te stellen voor klimaatbestendige nieuwbouw door projectontwikkelaars. En ten tweede door zelf de openbare ruimte klimaatbestendig te maken bij herinrichtingsprojecten.

Zaanstad streeft ernaar om tot 2030 9.800 toekomstbestendige woningen toe te voegen in de stad. Dit is een uitdaging, want er is al een tekort aan ruimte voor water en groen. Met elke nieuwe woning die erbij komt, zijn er nog meer waterbuffers en bomen nodig. We moeten de bouwplannen daarom goed benutten. Met voldoende openbare ruimte en hitte- en waterbestendige gebouwen. Hiermee kunnen ervoor zorgen dat woningen niet te heet worden tijdens hitteperioden en dat ze niet onder water komen te staan bij hevige regenbuien.

Voordat de gemeente met een ontwikkelaar afspraken maakt voor een nieuwbouwplan, is een klimaatstresstest nodig. We kijken hoe gevoelig de plek is voor wateroverlast, hitte en droogte. Hoe ver moeten bewoners lopen naar een koele plek met bomen? Met deze informatie bepalen we welke maatregelen nodig zijn om het nieuwbouwplan toekomstbestendig te maken. Dit komt in het Ruimtelijk Programma van Eisen (RPvE). Hierin staan eisen waaraan het nieuwbouwplan van de ontwikkelaar aan moet voldoen. De gemeenteraad neemt het uiteindelijke besluit over het RPvE.

Voor de klimaatstresstest zijn de volgende gegevens beschikbaar:

Verder kunt u als ontwikkelaar de volgende richtlijnen gebruiken voor het Ruimtelijk Programma van Eisen:

Als de gemeente de openbare ruimte herinricht, dan zijn er verschillende maatregelen mogelijk om water mee op te vangen. Zo kunnen waterbuffers onder de grond wateroverlast voorkomen. Tijdens hevige regenbuien kunnen we hiermee water opvangen en tijdelijk opslaan en langzaam in de grond laten weglopen. Maar in Zaanstad is dit een uitdaging. De Zaanse bodem is slecht doorlatend, het grondwater staat vaak te hoog en de openbare ruimte (zeker op de plekken met wateroverlast) vaak smal. Daarom hanteert Zaanstad de volgende maatregelen, in deze voorkeursvolgorde:

  • Bomen en ander groen
  • Regenwater vasthouden op een groter particulier terrein
  • Een wadi aanleggen
  • Een waterbergende wegfundering
  • Technisch maatwerk, zoals betonnen bassins