Reizen met kinderen

Als u met een kind jonger dan 18 jaar naar het buitenland reist, dan zijn er extra regels en controles aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert bij de grens en vraagt om een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Als ouders  alleen met een kind het Schengengebied in of uit reizen kan het zijn dat ze daarvoor  toestemming nodig hebben. Dit doet de marechaussee om internationale kinderontvoering tegen te houden.

Toestemmingsformulier

Met het formulier “toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland” geeft u toestemming voor uw kind om met iemand anders naar het buitenland te reizen. U moet ook een kopie van het paspoort of identiteitskaart meenemen van de persoon of personen die toestemming geeft.

Het advies is om ook documenten mee te nemen, zoals:

  • een recent internationaal uittreksel Basisregistratie personen (BRP) van het kind. Dit vraagt u op bij de gemeente
  • een recent uittreksel gezagsregister. Dit vraagt u op bij de rechtbank
  • een ouderschapsplan
  • een gerechtelijke uitspraak/uitspraken over gezag en omgang
  • alle adresgegevens van de adressen waar u verblijft

Meer informatie staat op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Als u alleen reist met uw kind jonger dan 18 jaar, moet u kunnen bewijzen dat u toestemming heeft van de ouder met het gezag. Als u zonder toestemming reist, kan dat worden aangezien als internationale kinderontvoering.

Meer informatie staat op: Ik reis alleen met mijn kind (Rijksoverheid)

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland reist, dan is er toestemming nodig. Bijvoorbeeld bij een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje.

Meer informatie staat op: Mijn kind reist met andere volwassene (Rijksoverheid)