Betaald parkeren

Parkeren in Zaanstad kan op straat en in parkeergarages. Er zijn betaalde en gratis parkeerplaatsen. Als betalen verplicht is, dan kunt u dat doen bij een parkeerautomaat, met uw telefoon (belparkeren) of een speciale app.

In Zaanstad zijn verschillende gebieden waar betaald parkeren geldt. Alle voertuigen moeten bij het parkeren op een betaald parkeerplaats betalen. Dit geldt dus ook voor brommobielen.
 
De parkeergebieden en de kosten vindt u in de Tarievenkaart parkeren.
 
Op de parkeerterreinen De Burcht en de Behouden Haven kunt u een dagkaart kopen en geldt een dagtarief. U kunt hier ook per uur betalen. De parkeergarages Rozenhof en Hermitage zijn in beheer van Q-park. Het parkeerterrein ‘Ebbehof’, het parkeerterrein achter de supermarkt, is geen openbaar gemeentelijk parkeerterrein. Dit parkeerterrein is met slagbomen afgesloten en de gemeente controleert hier niet. Belparkeren is hier niet mogelijk. Het parkeerterrein hoort bij de supermarkt en het Railpointoffice en is niet bedoeld als parkeerplaats voor passanten. De tarieven staan op de parkeerautomaat aangegeven.
 
Voor brommobielen gelden ook regels voor parkeren. Een brommobiel mag u niet op de stoep parkeren. Uw brommobiel parkeert u op straat in een parkeervak. Parkeert u in een gebied waar betaald parkeren geldt, dan betaalt u bij een parkeerautomaat. U mag ook parkeren in een parkeervergunningengebied als u een parkeervergunning heeft.

U kunt op verschillende manieren betalen voor het parkeren:

Parkeerautomaat op straat

Op straat ziet u parkeerautomaten staan. De kentekens worden digitaal opgeslagen, het is daarom niet meer nodig om het parkeerkaartje achter uw voorruit te leggen. Uw kaartje is geldig als de ingevoerde parkeerduur klopt.

Zo werkt de parkeerautomaat:

 1. Druk op start.
 2. Typ uw kenteken in.
 3. Kies uw parkeerduur in stapjes van uren of minuten.
 4. Kies voor akkoord en betaal met uw betaalpas of telefoon.
 5. U ontvangt het parkeerbewijs.

Uw privacy wordt beschermd, het geregistreerde kenteken wordt alleen gebruikt voor de controle en handhaving.

Betalen via een app op uw mobiele telefoon

U kunt met verschillende apps betalen voor het parkeren. U betaalt alleen voor echt geparkeerde tijd. U kunt verschillende apps downloaden.

Belparkeren

Met belparkeren start u de parkeertijd met uw mobiele telefoon. U betaalt alleen voor echt geparkeerde tijd. Alles op basis van het kenteken. Er hoeft geen kaart van de provider in uw auto te liggen. Werkwijze:

 • U meldt u aan bij een provider voor belparkeren, zoals Yellowbrick, ANWB, Park-Line, Parkmobile, My order, SMS-parking of Sunhill-technologies.
 • Als u uw auto geparkeerd heeft, belt of sms’t u de locatiecode naar de provider. Hiermee start u de parkeertijd. De locatiecode is een nummer van vijf cijfers dat begint met 75. Dit nummer staat bovenop alle parkeerautomaten.
 • Als u weer vertrekt, belt of sms’t u weer naar de provider om uw parkeertijd te beëindigen. De betaling stopt direct.
 • Als uw provider een app voor op uw mobiele telefoon aanbiedt, kunt u daarmee de parkeertijd ook starten en beëindigen

Dip & Go

Bij parkeerautomaten, op straat of in parkeergarages, kunt u ook veilig en makkelijk betalen met uw betaalpas, zonder uw pincode in te tikken. Deze vorm van betalen wordt ook wel ‘dip & go’ genoemd.

Doordat u uw pincode niet moet intikken, kan die ook niet door zakkenrollers of skimmers worden afgekeken. Ook verloopt de betaling veel sneller waardoor bij grote drukte minder lange wachtrijen ontstaan. In Nederland werkt deze manier van betalen alleen bij parkeerautomaten en -garages, voor kleine bedragen. U kunt met dip & go maximaal € 50,- betalen om te parkeren. 

Op de volgende feestdagen hoeft voor parkeren niet betaald te worden:

 • nieuwjaarsdag
 • 1e en 2e paasdag
 • koningsdag
 • 1e en 2e pinksterdag,
 • bevrijdingsdag (5 mei)
 • hemelvaartsdag
 • 1e en 2de kerstdag 
 • oudjaarsdag

Voor verschillende gebieden heeft u een vergunning nodig om er te kunnen parkeren. De gemeente heeft de volgende parkeervergunningen:

Hier vindt u overzicht van de parkeergebieden. Er worden geen vergunningen verstrekt voor straten en pleinen buiten deze gebieden, waar u moet betalen om te parkeren.

U kunt uw parkeerzaken 24 uur per dag, 7 dagen per week digitaal regelen. Of het nu gaat om het wijzigen van het kenteken van uw parkeervergunning of het aanvragen van bezoekersvergunningen. Een parkeer- of bezoekersvergunning achter de autoruit is niet meer nodig. De gemeente controleert het betaald parkeren digitaal, door het kenteken te scannen.

De gemeente Zaanstad gebruikt een scanauto voor de parkeercontrole. De scanauto rijdt zeven dagen per week in de gebieden met betaald parkeren. Alle parkeerplekken komen dus regelmatig aan de beurt.