Gemeenteraad

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van gemeente Zaanstad. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente en bestaat uit 39 leden. Het aantal zetels is afhankelijk van het aantal inwoners van een gemeente.

Bij de gemeente Zaanstad werken ambtenaren aan allerlei zaken die betrekking hebben op de gemeente. In deze gemeente zijn sinds 1974 zeven plaatsen samengevoegd: Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk.

Bijna alle ambtenaren werken onder verantwoordelijkheid van het college van Burgemeester en Wethouders. In de gemeenteraad worden bij de verkiezingen mensen gekozen die het werk van dit college controleren. De burgemeester is ook de voorzitter van de gemeenteraad. 

Daarnaast hebben de raadsleden de rol als volksvertegenwoordiger. Dat betekent dat zij namens de inwoners en hun partij het woord voeren, belangen dienen en stemmen. Wanneer een ambtenaar een voorstel doet dat door het college wordt goedgekeurd, wordt het daarna aan de raad aangeboden als het gaat over de toekomst van de gemeente.

Partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen noemen we fracties. Raadsleden en fracties kunnen ook zelf met voorstellen komen en zij kunnen de voorstellen van het college vaststellen met door hun gekozen aanpassingen (amendementen). Dit soort dingen zijn geregeld in het Reglement van Orde van de raad. Veel raadsleden hebben naast hun raadswerk een baan, een bedrijf, zijn met pensioen of hebben een uitkering; kortom zij staan midden in de maatschappij.

De gemeenteraad heeft 3 taken:

  • Controleren of het college van burgemeester & wethouders haar taken goed uitvoert,
  • Kaders stellen voor het toekomstig beleid van de gemeente,
  • Volksvertegenwoordiger zijn voor de inwoners van Zaanstad.

Wil je invloed hebben op de besluiten van de gemeenteraad klik dan boven in het menu op Participatie.

De raad stelt de Kadernota en de Begroting vast waarin keuzes worden gemaakt over wat er met het geld van de gemeente Zaanstad gebeurt. Echter de raad bepaalt niet alles; de landelijke overheid stelt veel wetten op waar de gemeente zich aan moet houden. 

Het meeste actuele programma met vergaderstukken en de LIVE uitzending vindt u via het RIS: 

Raadsinformatiesysteem (RIS)

Ook kunt u besluitenlijsten opzoeken in het RIS:

Vergaderingen

U kunt gratis de app iBabs-pro downloaden voor smartphone of tablet. Vul dan de volgende gegevens in om openbare stukken te zien:
Site: Zaanstad
E-mailadres: burger
Wachtwoord: burger

Iedereen kan raadslid worden. Het raadslidmaatschap is geen voltijdfunctie. U kunt naast het werk als raadslid een baan hebben of een studie volgen. Het raadslidmaatschap kost gemiddeld iets minder dan 20 uur per week aan tijd. U kunt als raadslid voor een periode van 4 jaar meebeslissen over belangrijke onderwerpen voor de toekomst van Zaanstad.

Hoe werkt het?

De meest gebruikelijke manier om raadslid te worden is door u aan te melden bij een bestaande politieke partij. U kunt er ook voor kiezen om zelf een partij op te richten. Elke partij heeft zijn eigen methode om de kieslijst samen te stellen. Bij de verkiezingen beslissen de inwoners uiteindelijk wie er in de gemeenteraad komt.

Waar moet ik aan voldoen?

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U bent niet uitgesloten van kiesrecht
  • U moet binnen de gemeente Zaanstad wonen

Beroepen die niet samengaan met het raadslidmaatschap

Er zijn beroepen die niet samen kunnen met het raadslidmaatschap. U mag bijvoorbeeld niet werken als ambtenaar bij de gemeente Zaanstad. De functies die raadsleden naast hun raadswerk doen worden openbaar gemaakt.

Vergoeding

De hoogte van de vergoeding is landelijk vastgesteld en is afhankelijk van het aantal inwoners per gemeente.

Andere nationaliteit

Om raadslid te worden moeten inwoners met een nationaliteit buiten de Europese Unie minimaal 5 jaar in Nederland wonen. Voor inwoners binnen Europa is dat minder.

Beperking

De Rijksoverheid heeft enkele jaren geleden het ‘Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking’ vastgesteld. Vanaf 2024 is het mogelijk een vergoeding te krijgen voor het inhuren van een assistent die u helpt bij de werkzaamheden als raadslid als dit nodig is. Ook voor eventuele extra kosten voor woon- werkverkeer door een functionele beperking zijn voorzieningen beschikbaar.

Vragen?

Heeft u vragen over de functie van raadslid? Stuur de een mail aan de raadsgriffie.
Meer informatie vindt u via de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.