Gemeente vergroent

De gemeente wil Zaanstad groener maken. Meer bomen, struiken, bloemen en planten. In groen kunt u mensen ontmoeten, spelen, sporten, schaduw opzoeken of genieten van bloeiende bloemen. Groen in de wijk is goed voor bijen, insecten en andere dieren. Groen kan helpen om water op te vangen als het hard en lang regent.

Op veel plekken werken we aan de openbare ruimte. Dit biedt kansen voor vergroening. Zo is er extra aandacht voor groen als we een straat opnieuw inrichten.

Er komt bijvoorbeeld meer groen bij:

Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Het plein maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Het groene schoolplein is een verlenging van het schoolgebouw en kan worden ingezet als buitenlokaal. Een reken-, taal- of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Het is het mooiste en beste plein dat een school zich kan wensen:

  • Het is gezond voor kinderen, dat blijkt ook uit onderzoek
  • Het heeft bomen, planten en bloemen. Bomen en planten halen viezigheid uit de lucht, geven ons zuurstof en bij hitte zorgen ze voor schaduw en een koelere lucht
  • Het trekt vogels en insecten aan (goed voor de biodiversiteit)
  • Het draagt bij aan de kennis over en band met de natuur
  • Het regenwater zakt beter weg 
  • Het is een mooi stukje natuur in de buurt

Heeft u vragen over groene schoolpleinen en wilt u ondersteuning? Mail dan naar groeneschoolpleinen@zaanstad.nl

Zaanstad krijgt drie ‘drijvende tuinen’. Dit zijn zijn kunstmatige drijvende eilandjes die we vol laten groeien met oever- en waterplanten, die in het water wortelen. De tuintjes moeten het aantal soorten planten en dieren versterken in het water. Met de drijvende tuinen willen we de natuur een handje helpen. 

Dit gaan we doen

Op de drijvende tuinen planten we 10 plantensoorten met verschillende kleuren bloemen, o.a. Dotterbloem (geel), Zwanenbloem (wit met paars) en Koninginnekruid (rood/roos). Deze planten trekken zowel bijen, vlinders als kevers aan. Doordat de onderkant van de eilanden open zijn, ontstaat er geen stilstaand water. Dit voorkomt overlast van muggen.

Het onderhoud voert de gemeente uit vanaf een boot. Op de locaties achter de steiger kan het voorkomen dat de steiger minder beschikbaar is tijdens het onderhoud. Dit zal niet langer dan een dag duren en maar 2x per jaar voorkomen. Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van dode en houtige planten.

Hier werken we

Wij plaatsen de tuinen op 3 locaties. We plaatsen twee drijftuintjes achter de steigers langs de Zaan. Eentje bij de speeltuin en één bij het bruggetje bij de Boeg. Beide eilanden zijn ongeveer 15m2. De andere tuin plaatsen wij tussen het Zaantheater en het appartementencomplex De Hoge horn. Achter het Zaantheater is meer ruimte. De drijvende tuin is hier groter dan de andere tuinen, namelijk 45m2. 

Wanneer?

Vanaf april 2024 beginnen Havenhout en aannemer Van der Werf met de werkzaamheden. Dit duurt ongeveer 7 werkdagen. Zij plaatsen palen waaraan ze drijvende eilanden maken van kokosmatten. Deze kokosmatten geven de waterplanten de eerste 2 jaar de kans om in en om de tuinen groeien. Door de palen kunnen de tuinen meebewegen met het water.

Contact
Bel met ons telefoonnummer op  (075) 681 61 57. Vraag naar Bianca Tieman projectleider, of stuur een mail naar b.tieman@zaanstad.nl

We maaien minder vaak in de gemeente. Ons uitgangspunt: het gras is lang waar het kan, kort waar het moet. Op plekken waar gespeeld of gesport wordt, houden we het gras kort. Dat geldt ook voor het gras op kruispunten en zichthoeken. Het verkeer moet goed zicht op de weg hebben. Op andere plekken maaien we nog maar 2 tot 4 keer per jaar. Die grasvelden laten we ‘verruigen’. Daardoor komt het gras hoger te staan en komt er meer ruimte voor andere begroeiing zoals fluitekruid en orchideeën. Het oogt misschien wat rommeliger, maar de insecten profiteren ervan. 

Lees hier meer over op deze pagina. 

Als uw woning/pand naast gemeentegrond ligt, kunt u een verzoek indienen om een strook grond aan te kopen en aan jouw eigen grond toe te voegen. Dit kan alleen als het om een koophuis gaat.

Op dit moment is het niet mogelijk een aanvraag in te dienen voor de aankoop van grond naast jouw woning. Al ingediende aanvragen worden in behandeling genomen. Helaas is niet aan te geven hoe lang het gaat duren voor de aanvraag behandeld is. Excuses voor het ongemak.

Toetsing

Uw aanvraag moet voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan ruimtelijke en functionele onderdelen in een gebied. Bij een negatief advies wordt u zo snel mogelijk op de hoogte gebracht.

Bij een positief advies kan de gang van zaken enige tijd duren, omdat er bij nutsbedrijven, zoals Nuon en PWN, onderzoek wordt gedaan naar kabels en leidingen. U moet er rekening mee houden dat de aanvraag minimaal zes maanden kan duren. 

Als uw aanvraag uiteindelijk wordt toegewezen, krijgt u een offerte toegestuurd op het door u aangegeven adres.

Een Tiny Forest (of minibos) is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. In dit bos staan zo’n 600 bomen verdeeld over circa 40 boomsoorten. Een minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

IVN haalde op hun beurt dit concept naar Nederland en in 2015 werden in het Zaanse Darwin Park de eerste twee Tiny Forests van Europa aangelegd, het Groene woud en het Gouwse bos. Nog nergens ter wereld zijn Tiny Forests zo nauwgezet in de gaten gehouden als in Zaandam, waarbij de wetenschappers uit Wageningen hulp kregen van vrijwilligers uit de Zaanstreek. De uitkomst is dat zowel het Groene Woud als het Gouwse Bos inmiddels een grotere soortenrijkdom kennen dan het nabije ‘gewone’ bos. Er zijn meer verschillende dieren en planten aangetroffen en bovendien in grotere aantallen.

Vijfde Tiny Forest in de wijk Kreekrijk

Op woensdag 17 maart 2021 is een nieuw Tiny Forest geplant door leerlingen van basisschool Het Koraal en De Delta in Assendelft. De scholen gaan het bosje gebruiken bij hun lessen. Het Tiny Forest is te bewonderen aan de Beemdgras in de wijk Kreekrijk naast basisschool De Delta.

De kinderen uit groep 5 kozen een eigen boom uit en kregen een label om aan te brengen. Hierop staat de naam die de leerling de boom zelf heeft gegeven en de naam van de leerling. Alle kinderen die meehielpen, kregen daarnaast een zakje met zaden van bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Wethouder Collectieve Dienstverlening en wijkwethouder Assendelft, Gerard Slegers: “We willen kinderen graag bewust maken van de belangrijke rol die insecten spelen in de natuur. Ze bestuiven bloemen en planten en zijn een goede voedingsbron voor andere dieren. De kinderen kunnen thuis hun balkon, terras of tuin een beetje vergroenen en door de bloemen straks insecten aantrekken.”

Stap voor stap meer bosjes

In Zaanstad staan al vier Tiny Forests, dit is de vijfde, en de bedoeling is dat dit er steeds meer worden verspreid over de gemeente. Ze zijn te vinden in Zaandam, Saendelft/Assendelft, Koog a/d Zaan en Zaandijk. Het eerste Tiny Forest in het Darwinpark raakte enkele maanden geleden beschadigd bij werkzaamheden. Momenteel wordt dit bosje in ere hersteld. Op de website van IVN Natuureducatie is te bekijken waar alle bosjes staan.

Biodiversiteit en vergroenen

Wethouder Slegers: “Een Tiny Forest draagt op heel veel verschillende manieren bij aan een groener en diverser Zaanstad. De bosjes bieden ruimte voor verschillende bomen en struiken maar ook voor insecten bodemleven, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het vele voordelen boven bestrating of gras. Denk aan het afvoeren van regenwater en het voorkomen van hittestress.”

Wij willen Zaanstad groener maken. Met meer bomen, struiken, bloemen en planten. Dit maakt onze stad mooier, gezonder, levender èn beter bestand tegen hitte en zware regenval. Helpt u een handje mee?

Of u nou een huis met een tuin hebt, een appartement met een balkon, groen doen kan iedereen. En dat hoeft echt niet moeilijk, duur of tijdrovend te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kunt u rond uw eigen huis al een groot verschil maken. Wilt u het groter aanpakken? Wip dan alle tegels uit uw tuin of steek samen met buren de handen uit de mouwen en maak uw hele wijk groener.

Link op de link om te bekijken wat je zelf allemaal kunt doen

In buurten met veel stenen en (nog) weinig groen gaan we samen met bewoners actief aan de slag. We knappen speel- en schoolpleinen op en kijken samen met bewoners welke plekken in hun wijk geschikt zijn voor meer groen. Bijvoorbeeld door geveltuinen aan te leggen, of boomspiegels te beplanten. We zijn in 2023 begonnen in de Russische Buurt in Zaandam.

Meer informatie over de Russische buurt staat hier.