Oorzaak, Onderzoek en Funderingsherstel
Funderingsproblemen in Zaanstad worden vooral veroorzaakt door bacteriën die de houten funderingspalen beschadigen. Vooral grenenhout is vatbaar voor bacteriën. Bacteriën eten zich als het ware een weg door de paal. Dit proces gaat heel langzaam. Het kan wel 70 tot 100 jaar duren voordat schade zichtbaar wordt. Hierbij moet u denken aan scheurvorming, scheefstand, opbollen van de gevels of vloeren en klemmen van ramen en deuren.
Andere oorzaken dan bacteriën
Ook andere problemen of een combinatie van problemen kunnen er voor zorgen dat een bouwwerk verzakt. Denk aan de invloed van klimaatveranderingen of bodemdaling. Bijvoorbeeld houtrot door schimmels omdat de funderingspalen droog staan, negatieve kleef bij korte palen (nazakkende of ook wel inklinkende grond gaat als het ware aan de paal hangen) en de invloed van verbouwingen of wijzigingen in het gebruik van het pand.
Hoogtemonitoring
Een groot aantal bouwwerken in Zaanstad heeft -in opdracht van de gemeente- meetboutjes die regelmatig op hoogtestand gemeten worden. Dit noemen we hoogtemonitoring. Gemeente Zaanstad doet dit om onveilige situaties, als gevolg van ernstige verzakking, te voorkomen. Ook geeft deze monitoring huiseigenaren de kans om het functioneren van hun fundering te kunnen volgen en tijdig in te grijpen. Het gaat vooral om bouwwerken die al wat ouder zijn en gebreken laten zien zoals scheurvorming en scheefstand. Met regelmaat voert de gemeente een hoogtemeting uit. Bij snelle zakkingen doen we vaker metingen. Als uw pand in een monitoringtraject is opgenomen, dan kunt u (via uw eigen aan te maken account) een meetrapport opvragen. Iedere eigenaar waarvan de woning door Zaanstad gemonitord wordt heeft hierover een brief ontvangen.
Om verwarring te voorkomen, hoogtemonitoring is iets anders dan een funderingsonderzoek waarbij buiten de woning een inspectiegat wordt gegraven om één of meerder palen te onderzoeken. Bij een funderingsonderzoek wordt een kwaliteitsklasse van de fundering bepaald.
Funderingsonderzoek
Een funderingsonderzoek laat zien hoe de kwaliteit en de verwachte levensduur van een fundering is. Dit onderzoek moet gebeuren volgens landelijke richtlijnen. Een funderingsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
- Visuele inspectie pand
- Scheefstandmetingen
- Hoogtemetingen
- Grondwaterstandmetingen
- Funderingsinspectie
- Houtonderzoek
Richtlijnen onderzoek funderingen onder gebouwen.pdf
Bekijk ook de website van KCAF Het funderingsonderzoek van uw pand laat zien:
- van welke houtsoort de heipalen zijn,
- in welke mate de heipalen zijn aangetast,
- een inschatting van de tijd waarbinnen maatregelen nodig zijn en u voor funderingsherstel staat.
Na een funderingsonderzoek wordt een funderingsonderzoeksrapport opgemaakt. Dit funderingsonderzoeksrapport is iets anders dan een meetrapport uit de gemeentelijke hoogtemonitoring. In een meetrapport staan alle door de gemeente uitgevoerde hoogtemetingen van een pand. Door regelmatig meetboutjes in gevels van panden op hoogte te meten houdt de gemeente het zakkingsgedrag van panden in de gaten.
Woonblok
Onderzoek van een heel woonblok levert meer informatie op. Daarom raden we aan samen met de andere huiseigenaren onderzoek te doen. Voor een oordeel over de kwaliteit van de fundering van een woonblok hoeven niet alle panden onderzocht te worden. De panden die onderzocht worden, moeten wel verspreid over het hele blok liggen. Hoeveel panden er onderzocht moeten worden, bepaalt de onderzoeker aan de hand van de landelijke richtlijnen. Voordat een funderingsonderzoek (graven inspectiegaten) gebeurt, moet er bodemonderzoek uitgevoerd zijn volgens de Wet Bodembescherming.
Meer informatie vindt u bij aanvullende bodeminformatie opvragen
Funderingsherstel
Als de fundering dusdanig in draagkracht afneemt en herstel nodig is is funderingsherstel noodzakelijk. In onderstaande video vertellen we meer over het onderzoek naar funderingen, het herstellen van aangetaste funderingspalen en de financiering van het herstel van een fundering in de gemeente Zaanstad.
Alle eigenaren waarvan gemeente Zaanstad de woning in de gaten houdt hebben een brief ontvangen voor het aanmaken van een eigen account. Zo kunnen zij 24/7 bij de meetgegevens van hun woning komen. De eigenaar (of iemand die door de eigenaar gemachtigd is) kan ook een meetrapport van zijn woning opvragen door een mail te sturen naar funderingsloket@zaanstad.nl. Indien hulp gewenst is bij het lezen van het rapport kan het Funderingsloket hierbij helpen.
Via de onderstaande link kunt u als huiseigenaar met een account bij de meetgegevens van uw woning komen.
Gemeente Zaanstad wil in ieder geval graag alle vooroorlogse panden in hoogtemonitoring opnemen. Ook meten we alle panden met een bouwjaar tot 1970 in gebieden waar gemeente Zaanstad zelf werkzaamheden in de openbare ruimte uitvoert. 1970 is het jaar waarin grenenhout niet langer meer in fundering van woongebouwen werd toegepast. Ook meten we panden waarvan we hebben geconstateerd dat er uiterlijke kenmerken zijn, die kunnen duiden op funderingsproblemen.
Eigenaren die zich ernstig zorgen maken over de fundering van hun woning en deze graag in hoogtemonitoring willen laten opnemen, kunnen zich melden bij het Funderingsloket. Medewerkers van het Funderingsloket beoordelen de aanvraag tot monitoring.
In principe tot de fundering hersteld is (als pand dat hersteld is onderdeel is van een bouwkundige eenheid waarvan niet alle andere panden hersteld zijn, blijft monitoring van toepassing).
Voordat met herstel of onderzoek gestart wordt, moet bodemonderzoek gedaan zijn. Ook als het op eigen grond wordt uitgevoerd. Lees hier meer.
Als de subsidie voor funderingsonderzoek toegewezen is, dan mag u van aannemer/onderzoeksbureau wisselen. Voor funderingsonderzoek plaatsvindt, moet u bodemonderzoek laten uitvoeren. Het kan goedkoper zijn om bodem- en funderingsonderzoek door hetzelfde bedrijf te laten uitvoeren. Dit is echter niet altijd mogelijk.
De eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud van zijn woning. Indien de fundering de woning niet meer kan dragen is dat strijdig met het bouwbesluit. Alle woningen moeten voldoen aan de minimale eisen die het bouwbesluit stelt. Als de fundering niet meer voldoet aan de wettelijke eisen is de huiseigenaar verplicht de fundering te herstellen. Wanneer de veiligheid in gevaar komt dan kan de gemeente ingrijpen en het benodigde funderingsherstel op kosten van de eigenaren uitvoeren. Uiteraard willen we dit laatste voorkomen. Gemeente Zaanstad zal dan ook tijdig contact opnemen met huiseigenaren om samen een oplossing te zoeken. Als u zich zorgen maakt over uw woning, neem contact op met het Funderingsloket.
In gebieden waar potentiële kwetsbare panden staan werkt de gemeente standaard op een voorzichtige manier. We maken een selectie van risicopanden (panden voor 1970) en starten bij deze panden de hoogtemonitoring.
De gemeente werkt zo voorzichtig mogelijk. We willen voorkomen dat er schade ontstaat aan omliggende panden. Daarom werkt de gemeente in gebieden met kwetsbare panden standaard op een voorzichtige manier. Er worden meters geplaatst die trillingen en grondwaterstanden nauwlettend in de gaten houden. Daarnaast starten we hoogtemonitoring bij panden in het projectgebied. Door het aanbrengen en periodiek meten van meetboutjes in gevels van panden houden we het eventuele zakkingsgedrag van panden in de gaten.